Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňský kraj začal vyklízet bývalé lázně v centru Plzně, památkově chráněná budova 30 let chátrala

Bývalé městské lázně v Plzni, které 30 let chátraly, nechává Plzeňský kraj vyklidit, vyčistit a pokračuje tam stavebněhistorický průzkum. Kraj, který loni v říjnu památkově chráněnou budovu z roku 1931 koupil za 120 milionů korun, také připravuje zadávací dokumentaci na demolici zadní přístavby bývalé kotelny a páry. Do 1,5 až dvou měsíců bude dokončena úvodní architektonická studie, kterou zpracovává tým Evy Heyworthové. Postup vedení kraje však kritizuje nejen opozice, ale také renomovaní architekti a další lidé z oboru.

„A pak bychom směřovali k zadávací dokumentaci pro výběr dodavatele rekonstrukce metodou Design & Build (zadávání staveb, kdy si objednatel zadá jen účel a rozsah a zhotovitel je zodpovědný i za projekt), což by se mělo povést do konce roku," uvedl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

Čistopis architektonické studie s vizualizacemi bude podle Bernarda hotový do konce srpna a o měsíc později bude stavebněhistorický průzkum. Poté začne demolice zadního traktu. „Měla by trvat tři čtyři měsíce," upřesnil náměstek. Kraj chce opravit zchátralé lázně do roku 2026, už letos vyčlenil 100 milionů korun na studii úprav, bourání a na přípravu soutěže na dodavatele obnovy, která si má vyžádat 1,5 až dvě miliardy korun. V lázních má vzniknout multikulturní centrum. Má tam být zejména krajská Západočeská galerie (ZČG), dále sál, klubovny a kanceláře pro krajské i neziskové organizace.

KOMENTÁŘ: Konec galerie U Zvonu je špatná zpráva. Pro všechny.

Za ohlušujícího potlesku krajských i městských koaličních stran (ANO, Piráti, STAN a PRO PLZEŇ) míří ke svému konci projekt nové budovy Západočeské galerie v lokalitě U Zvonu. Minulý čtvrtek ho nejspíš definitivně pohřbilo městské zastupitelstvo,...

 

Termíny vyšly z informativní zprávy pro krajské zastupitele. Prosadila ji opozice, která chce být o projektu informována na každém jednání. První zprávu ale označila za nedostačující. „Požadujeme ji vypracovat znovu a podrobněji," zdůraznila zastupitelka Marcela Hollerová (ODS). ODS a TOP 09 dlouhodobě prosazovaly novostavbu regionální galerie na městském pozemku U Zvonu, která už měla projekt i stavební povolení, kraj ji připravoval od roku 2005. Zastupitelé města Plzně v březnu stavbu galerie odmítli a odstoupili od smluv s krajem a ZČG na pronájem pozemků.

Do přípravy novostavby galerie, tedy zejména do architektonické soutěže z roku 2009, studií a projektů, dal kraj asi 33 milionů Kč. Zastupitelé v pondělí schválili přeúčtování vynaložených výdajů jako zmařenou investici. Hollerová označila postoj současné koalice, které se plán novostavby galerie nelíbí, jako aroganci. Zastupitelstva věnovala projektu, hlavně v letech 2009 a 2010, podle Hollerové obrovské úsilí a čas.

Česká komora architektů se přidala ke kritice vedení kraje, který nechce vypsat veřejnou soutěž na přestavbu městských lázní

Desítky architektů, stavebních inženýrů a dalších lidí z oboru kritizují v otevřeném dopisu vedení Plzeňského kraje kvůli městským lázním v srdci Plzně. Vadí jim především to, že v rámci obnovy této chráněné památky neproběhne architektonická...

 

Čtyřicítka architektů z Plzeňska vyzvala nedávno otevřeným dopisem kraj k tomu, aby na adaptaci a přestavbu lázní uspořádal architektonickou soutěž. Nelíbí se jim, že studii rekonstrukce a jednu z největších staveb kraje svěřil napřímo Heyworthové. Kraj ji považuje za velmi renomovanou architektu, která připraví kvalitní podklady pro veřejnou zakázku. Kraj postupuje podle zákona a pravidel, která jsou, řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Podle něj se ukázalo jako nejefektivnější využít právě metodu Design & Build. „Ta se aplikuje spíše na dopravní, liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné," rozporuje však šéf České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek z Plzně, který tím dopis architektů podpořil.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, architektura, památkově chráněná budova, historická památka, nová budova galerie, Plzenský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Bývalé městské lázně v Plzni jsou názorným příkladem toho, jak hospodárně město Plzeň nakládá se svým majetkem. Budovu lázní město před lety prodalo za pár šupů spekulantovi, údajně včetně pozemku. Teď, poté co z budovy zbylo žalostné poničené torzo, město budovu koupí zpět, tentokrát ovšem za 120 milionů a údajně bez pozemku, na němž budova stojí. Ale ve městě jsou i ještě další budovy, které nevyužity chátrají. (Stačí se podívat na tu dosud elegantní budovu naproti Mrakodrapu). To je vysvědčení těm chytrým a spolehlivým správcům městského majetku. Říkalo se, že bývalý režim neuměl hospodařit. Takovéhle pomníky po něm ale ve městě nezůstaly.

Středa, 14. června 2023, 08:24Odpovědět

Plzeňský kraj začal vyklízet bývalé lázně v centru Plzně, památkově chráněná budova  30 let chátrala  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.