Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká komora architektů se přidala ke kritice vedení kraje, který nechce vypsat veřejnou soutěž na přestavbu městských lázní

Desítky architektů, stavebních inženýrů a dalších lidí z oboru kritizují v otevřeném dopisu vedení Plzeňského kraje kvůli městským lázním v srdci Plzně. Vadí jim především to, že v rámci obnovy této chráněné památky neproběhne architektonická soutěž. Jejich stanovisko posléze podpořila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a také Česká komora architektů (ČKA).

Kraj chce opravit zchátralé lázně do roku 2026, už letos vyčlenil 100 milionů korun na studii úprav, demolici přístavby kotelny a na přípravu soutěže na dodavatele obnovy, která by měla být vyhlášená metodou Design & Build (navrhni a postav) do konce roku. Zakázku za dvě miliardy chce svěřit napřímo jednomu zpracovateli, konkrétně architektce Evě Heyworthové. Tento postup však kritizuje řada odborníků. Už během dubna podepsala téměř čtyřicítka architektů a lidí z oboru otevřený dopis. V něm píší, že se vše děje tak, aby se výstavba co nejvíce urychlila a věc označují za politický marketing.  

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Předseda ČKA Jan Kasl adresoval vedení Plzeňského kraje své stanovisko, v němž vyjádřil podporu otevřeného dopisu a zdůraznil význam architektonických soutěží a roli ČKA coby jejich garanta. Dobře vypsaná architektonická soutěž podle něj představuje nejlepší způsob, jak docílit kvality návrhu.

„V případě vyhlášení architektonické soutěže namísto obchodní soutěže na výběr dodavatele s jím zvoleným projektantem, vybranými na základě nejnižší ceny, je prokazatelně možné, díky odborné a nezávislé porotě a anonymitě návrhů, získat optimální řešení daného zadání,“ uvedl Kasl. Kromě kvality návrhu patří podle něj mezi podstatné výhody soutěží především transparentnost výběru a participace odborné i laické veřejnosti.

Podle předsedy ČKAIT Roberta Špalka se metoda Design & Build se aplikuje spíše na dopravní, liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné. „Podle našich zkušeností se rozhodně nehodí na záměry, které mohou mít celou řadu možných technických, provozních i estetických řešení. Vzhledem k tomu, že výsledná stavba bude významně ovlivňovat život města a provozní náklady mohou významně zasahovat do rozpočtu samospráv, bylo by vhodné, aby všechna možná řešení byla podrobně posouzena nezávislými odborníky,“ konstatuje Špalek.

Vedení kraje: Postupujeme přesně podle zákona

 „Je to názor části odborné veřejnosti, nejsou tam zastoupeni všichni architekti. Ale my postupujeme jednoznačně podle podle zákona a pravidel, která jsou," reagoval na otevřený dopis již dříve hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj jde o odbornou diskusi. Kraji se ukázalo jako nejefektivnější využít na tento typ rekonstrukce metodu Design & Build, uvedl.

Hejtmanství názor projektantů respektuje, ale považuje Evu Heyworthovou za velmi renomovanou architektu, která s týmem připraví kvalitní podklady pro veřejnou zakázku. „Navíc spolupracuje s plzeňským Janem Soukupem," podotkl hejtman. Soukupův tým projektoval renovace zásadních památek v regionu i přestavbu pro bývalého majitele lázní, který je loni prodal kraji. Vítězný dodavatel přestavby si bude také vybírat architekta, řekl Špoták. Hejtman předpokládá, že soutěž bude jedním z hlavních témat červnového zastupitelstva kraje, které bude informovat o postupu prací.  

Kraj chce za 1,5 až dvě miliardy korun přestavět bývalé lázně u centra Plzně na multikulturní centrum, má tam být zejména Západočeská galerie, dále sál, klubovny a kanceláře pro krajské i neziskové organizace. Na letošek už má hejtmanství v rozpočtu 100 milionů korun na přípravné a bourací práce. Památkově chráněné lázně jsou z roku 1931.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, rekonstrukce lázní, Česká komora architektů, otevřený dopis, veřejná soutěž, historická památka, ČKAIT, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká komora architektů se přidala ke kritice vedení kraje, který nechce vypsat veřejnou soutěž na přestavbu městských lázní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.