Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Proměna zchátralých městských lázní se má uskutečnit bez architektonické soutěže, odborníci tento záměr kritizují

, aktualizováno 17. dubna 2023, 18:00

Přes tři desítky architektů, stavebních inženýrů a dalších lidí z oboru tepou v otevřeném dopisu vedení Plzeňského kraje kvůli městským lázním v srdci Plzně. Vadí jim především to, že v rámci obnovy této chráněné památky neproběhne architektonická soutěž. Vše se podle nich děje tak, aby se výstavba co nejvíce urychlila a věc označují za politický marketing.

Radní Plzeňského kraje schválili rozdělení prvních 32 milionů korun na opravy bývalých městských lázní v Plzni, které loni v říjnu koupil kraj za 120 milionů korun. V historickém objektu, který tři desítky let chátral, má sídlit zejména Západočeská galerie. Dále tam budou velký sál, klubovny a kanceláře pro krajské a neziskové organizace. Oprava lázní má vyjít na 1,5 až dvě miliardy korun.  

„Suma 32 milionů korun je na studie, na přípravu výběrového řízení na demoliční práce, na přípravu dokumentace až do stavebního povolení pro výběrové řízení na budoucího zhotovitele, který by to měl v rámci Design & Build (navrhni a postav) provádět," řekl náměstek hejtmana pro Martin Záhoř (ANO). 

Plzeňský kraj začne letos opravovat zchátralé lázně v Plzni, podle opozice bude problém s financováním

Bývalé městské lázně v srdci západočeské metropole, které loni v říjnu koupil za 120 milionů korun Plzeňský kraj, se začnou po 30 letech chátrání opravovat. Do konce roku nechá kraj srovnat se zemí jejich zadní trakt. Výběrové řízení na demoliční...

Tento postup se ale nelíbí opozici i odborné veřejnosti. Hejtmanovi a zastupitelům kraje zaslali architekti i stavební inženýři otevřený dopis. „Jsme přesvědčeni, že tento záměr není možné uskutečnit bez architektonické soutěže. Právě soutěž představuje záruku, že v transparentním procesu a na základě odborného dialogu bude vybráno nejlepší dostupné řešení, které zároveň zajistí i hospodárné vynaložení veřejných prostředků,“ píší a vyzývají představitele kraje, aby své rozhodnutí nevypsat soutěž ještě přehodnotili.

„Absence jakékoliv soutěže při výběru autora architektonického řešení, které bude určující pro budoucí podobu objektu, a výstavba způsobem Design & Build zřetelně ukazují na prvořadý zájem Plzeňského kraje – rychlost výstavby,“ uvažují autoři dopisu, podle nichž jde v tomto případě o čistý politický marketing.

„Je nepřijatelné, aby podobu veřejné stavby, jejíž adaptace bude vzhledem k ceně v jednotkách miliard korun představovat jednu z nejvýznamnějších investic Plzeňského kraje vůbec, diktovala pouze vůle politiků bez odborného dialogu v regulérní soutěži,“ dodávají architekti.

Pro Kulturní centrum Plzeňského kraje s.r.o. teď zpracovává architektonickou studii přestavby 12 architektů a projektantů, z toho polovina v Praze. Hlavním architektem projektu je Eva Heyworth, jejíž neznámější dílo je rekonstrukce Obecního domu v Praze. 

Vedení kraje: Postupujeme přesně podle zákona

„Je to názor části odborné veřejnosti, nejsou tam zastoupeni všichni architekti. Ale my postupujeme jednoznačně podle podle zákona a pravidel, která jsou," reagoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj jde o odbornou diskusi. Kraji se ukázalo jako nejefektivnější využít na tento typ rekonstrukce metodu Design & Build, uvedl. Hejtmanství názor projektantů respektuje, ale považuje Evu Heyworthovou za velmi renomovanou architektu, která s týmem připraví kvalitní podklady pro veřejnou zakázku. „Navíc spolupracuje s plzeňským Janem Soukupem," podotkl hejtman. Soukupův tým projektoval renovace zásadních památek v regionu i přestavbu pro bývalého majitele lázní, který je loni prodal kraji. Vítězný dodavatel přestavby si bude také vybírat architekta, řekl Špoták. Hejtman předpokládá, že soutěž bude jedním z hlavních témat červnového zastupitelstva kraje, které bude informovat o postupu prací.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
  

Otevřený dopis podepsali:

Ing. Nikola Bindzar, David Cígler dipl. tech., Ing. arch. Radek Dragoun, Ing. arch. Věra Fišerová, Ing. arch. Zuzana Froňková, Ing. arch. Marcel Hausner, Ing. arch. Šárka Holečková, Ing. Ondřej Janout, Ing. arch. Petr Jehlík, Ing. arch. Jitka Jirásková, Ing. Jan Kakeš, Bc. Filip Kastl, Mgr. Ing. arch. Petr Klíma, Ing. arch. Tomáš Král, Ing. arch. Martin Kondr, Ing. arch. Aleš Kubalík, Ing. Martin Leška, Ing. arch. Marek Marovič, Mgr. Petr Marovič, MSc. Arch. Vladimíra Martinovská, Ing. arch. Kateřina Mašková, Ing. arch. Tereza Nová, Ing. arch. Patrik Novák, Ing. arch. Jiří Opl, Ing. arch. Jan Ret, M Arch Marek Sivák, Ing. Přemysl Spálenský, Ing. Vít Spálenský, Ing. arch. Martin Spěváček, Ing. arch. Bohuslav Strejc, Ing. arch. Jakub Sýkora, Ing. arch. Irena Šebová, Ing. arch. Jan Toman, Ing. arch. Jaromír Veselák, Ing. arch. Tomáš Vostatek, Ing. arch. Jiří Zábran

Čtete také:

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, otevřený dopis, veřejná soutěž, historická památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna zchátralých městských lázní se má uskutečnit bez architektonické soutěže, odborníci tento záměr kritizují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.