Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňský kraj začne letos opravovat zchátralé lázně v Plzni, podle opozice bude problém s financováním

Bývalé městské lázně v srdci západočeské metropole, které loni v říjnu koupil za 120 milionů korun Plzeňský kraj, se začnou po 30 letech chátrání opravovat. Do konce roku nechá kraj srovnat se zemí jejich zadní trakt. Výběrové řízení na demoliční práce bude vyhlášeno do měsíce, plocha bude vyčištěná do konce letošního roku. Podle opozičních zastupitelů může ale nastat problém se sháněním dotací.

Kraj chce za 1,5 až dvě miliardy korun přestavět bývalé lázně u centra Plzně na multikulturní centrum, má tam být zejména Západočeská galerie, dále sál, klubovny a kanceláře pro krajské i neziskové organizace. Na letošek už má hejtmanství v rozpočtu 100 milionů korun na přípravné a bourací práce. Památkově chráněné lázně jsou z roku 1931.

„Do konce letošního roku chceme vyhlásit výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce metodou Design & Build (zadávání staveb, kdy si objednatel zadá jen účel a rozsah a zhotovitel je zodpovědný i za projekt)," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj nebude vyhlašována architektonická soutěž.

FOTO: Podívejte se naposledy do útrob městských lázní, které čeká rekonstrukce za miliardu a půl

Zchátralý objekt městských lázní začne od příštího roku procházet náročnou rekonstrukcí za zhruba 1,5 miliardy korun. Ostuda města by se v průběhu let měla proměnit v nové kulturní centrum s multifunkčním sálem. Dále tam také najde zázemí...

Opoziční zastupitelé uvedli, že by mohl mít kraj při využití metody Design & Build problém sehnat na projekt dotaci. Dále si také stěžují, že nemají k dispozici žádné materiály, ze kterých by se dozvěděli, jak bude celý proces obnovy lázní vypadat. „Již na prosincovém jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje jsem žádal o písemnou odpověď, ve které bude přesně popsán celý proces rekonstrukce budovy Městských lázní. Nic jsem bohužel neobdržel, proto jsem opětovně žádal na únorovém a znovu i na tomto jednání zastupitelstva o konkrétní informace s finančními náklady. Odpovědi od vedení kraje se mi však opakovaně nedostává, přitom v rozpočtu Plzeňského kraje na letošní rok je již připraveno 100 milionů na zmiňovaný projekt Městských lázní. Veřejné finance se utrácejí a nevíme pořádně vlastně na co,“ nešetří kritikou zastupitel Jan Šašek (ODS).

Hejtman tyto obavy s financováním odmítl. S evropskou podporou podle něj kraj počítá. „Otázkou je, do jakých dotačních titulů a jak budou vypsány," dodal Špoták.

Firmy, které se budou hlásit do soutěže na dodavatele, už budou muset mít podle hejtmana dopředu zpracovanou kalkulaci přestavby vycházející z částečně zpracované projektové dokumentace. „Předpokládám, že už budou mít zpracovaný projekt v nějaké fázi, protože firmy nedokážou dát částku bez toho, aniž by měly hotový projekt, který bude také součástí výběrového řízení," podotkl hejtman. Zahájení vlastní přestavby lázní by podle něj mohlo být na jaře 2025, ideálně už na konci příštího roku. Hotovo by mohlo být do podzimu 2026.

KOMENTÁŘ: Konec galerie U Zvonu je špatná zpráva. Pro všechny.

Za ohlušujícího potlesku krajských i městských koaličních stran (ANO, Piráti, STAN a PRO PLZEŇ) míří ke svému konci projekt nové budovy Západočeské galerie v lokalitě U Zvonu. Minulý čtvrtek ho nejspíš definitivně pohřbilo městské zastupitelstvo,...

 

Kulturní centrum Plzeňského kraje s.r.o (KCPK), stoprocentně vlastněné krajem, teď zpracovává architektonickou studii přestavby. Má 12 architektů a projektantů, z toho polovinu v Praze. „Hlavním architektem projektu je Eva Heyworth, která je po Evě Jiřičné druhá největší 'dáma architektury' České republiky a její neznámější dílo je rekonstrukce Obecního domu v Praze, dlouhá léta byla v Londýně," vyzdvihuje jednatel KCPK, architekt Hynek Gloser.

Kraj koupil od bývalého majitele kromě budovy lázní i projekt přestavby na byty a kanceláře, na něž už má, stejně jako na demolici, stavební povolení. „Budeme určitě dál postupovat cestou změny stavby před jejím dokončením. Řadu skutečností z původního projektu respektujeme i v novém řešení, například využití bývalého bazénu," potvrdil Gloser. Zpracovatel původního projektu požádal KCPK o ukončení spolupráce.

Opozice: Projekt není dobře připravený

Opoziční zastupitel Marek Ženíšek (TOP 09) kritizoval to, že kraj nemá vymyšlené financování projektu lázní, který navíc podle něj není dobře připravený. Dále připomněl, že projekt galerie U Zvonu už měl schválenou dotaci ministerstva kultury. Nové vedení hejtmanství ale tento projekt odmítlo. „Počítám-li připravenou dotaci Ministerstva kultury v celkové výši 170 milionů a 30 milionů za přípravu projektu, pak současné vedení kraje vyhodilo 200 milionů korun oknem. Pokud se současná koalice rozhodla jeden připravený projekt ukončit, musíte mít detailně připravený projekt nový. To se zatím nestalo,“ konstatuje Ženíšek.

Ženíšek chce po kraji pravidelné zprávy o projektu rekonstrukce lázní i o jeho finančním zajištění. Marcela Krejsová z opoziční ODS se pozastavila nad tím, že na minulém zastupitelstvu zaznělo, že žádné soutěže na projekt a stavbu nebudou. „A že bude vše zadáváno takzvaně in-house, tedy prostřednictvím vlastních zaměstnanců (KCPK a kraje)," řekla.

Podle Glosera bude demolice zhruba za 30 milionů korun veřejnou zakázkou, na níž kraj vyhlásí soutěž. „A hlavním dodavatelem té velké přestavby bude určitě také vysoutěžený dodavatel, kterého opět bude vybírat kraj," uzavřel Gloser. KCPK teď podle něj připravuje architektonickou studii a zadávací dokumentaci pro výběr firmy, která provede demolici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, TWB Praha, Rudolf Špoták, Hynek Gloser, rekonstrukce, opozice kritizuje, Ženíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Třicet let chátrání jako celý dříve náš stát Československo který si převlečení soudruzi soukmenovci rozdělili, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí, ABJ virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Film Příběh Kmotra agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Hlava22, Vlk z Wall Streetu, Vicepresident, Erin Brockovich. Lidi co znám. Četa, Forest Gump o Vietnamu. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky, generál Hynek Blaško Trampoty EU a hlavně článek První výročí války na Ukrajině. Na Inovace Republiky generál Petr Pelz:situace jako před 1 světovou válkou. O eu Minúta pravdy Milana Uhríka, Jan Keller, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch české titulky a ukázka začerněných smluv Ursuly, film Vítejte v Řecku pane inspektore o jejich dluzích. O nás na ytU rádiu Martina Kociánová o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. Exministr Vlastimil Tlustý... Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... Proberou se lidé včas nebo budou opakovat svou minulost stále znovu ? Proberou se i němci kteří byli mafií použiti k tažení na východ, zfetovaní pervitinem, zfanatizovaní hiedlerovci(-mužík hitler-jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr), nás jim dali jako zázemí a zbrojírnu(za 2 světové váky)...? !

Úterý, 11. dubna 2023, 18:45Odpovědět

Milan Žigo

A kdy se opraví podchod u nádraží?

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 17:30Odpovědět

Eva Psohlavcová

Tak kdo se bude kapsovat tentokrát?

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 09:30Odpovědět

Karel Poláček

Případ městských lázní v Plzni připomíná pohádku Jak dědeček měnil, až vyměnil. Kolik to tenkrát Plzeň za prodej lázní dostala? A kolik dnes ty lázně pro Plzeň stojí? Budova lázní ukazuje, jací dobří hospodáři představitelé Plzně, kteří s městským majetkem nakládají, jsou. Pochybně dobré hospodaření vidíme také u jiných v Plzni "ladem ležících" budov, např. moderní budova naproti Mrakodrapu, kde měli komunisté svůj krajský výbor, stojí prázdná a chátrá již téměř třicet let.

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 07:12Odpovědět

Plzeňský kraj začne letos opravovat zchátralé lázně v Plzni, podle opozice bude problém s financováním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.