Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zchátralé městské lázně projdou obří proměnou, vznikne tam sál pro stovky lidí i depozitář

Tři dekády městské lázně v srdci Plzně jen chátraly. Za pár let by v nich ale měla najít nové zázemí Západočeská galerie a krajské organizace. Opravy by měly podle odhadů vyjít až na 1,5 miliardy korun. Kromě přestavby dostanou lázně i další čtyřpatrový objekt, kam se přesunou vzácné sbírky z nevyhovujících depozitářů. Před Západočeským muzeem se mohou nyní Plzeňané seznámit s historií lázní i jejich budoucností.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně.

Projekt stavby zbrusu nové galerie U Znovu je definitivně minulostí. Zastupitelé kraje se před časem dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil asi na 1,55 miliardy korun. Vedení kraje se proto rozhodlo věnovat obdobnou částku na přestavbu chátrajících lázní v centru Plzně. Náklady na jejich opravu se pohybují mezi 1,2 až 1,5 miliardy korun.

„Lázně jako takové v tuto chvíli nemají své původní opodstatnění. Naším záměrem je dát veřejnosti, návštěvníkům Plzeňského kraje moderní a vzdušný prostor, který nabídne také možnosti využití pro folklórní soubory, pro Středisko volného času Radovánek nebo environmentální centrum zaměřené na změnu klimatu ve městech, prostory pro prodejní výstavy a propagaci rozličných oblastí našeho kraje,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN).

Plzeňský kraj podepíše smlouvu o koupi zchátralých lázní v Plzni, oprava má vyjít na 1,5 miliardy

Do konce října podepíše Plzeňský kraj smlouvu o koupi zchátralých lázní v centru Plzně. Za 120 milionů Kč získá firmu TWB Praha, která lázně 15 let vlastní. Koupi schválili zastupitelé kraje 16. září, opoziční ODS a TOP 09 ji považuje za...

 

Podle něj získává tímto prostorem Plzeňský kraj více než dvojnásobný prostor oproti plánované budově galerie v přibližně stejné hodnotě. „Příští rok začneme s demolicemi. Teď vyhlásíme tendr na dodavatele bouracích prací, na něž už máme stavební povolení. Paralelně začneme měnit dokumentaci, která je dnes na devítipodlažní bytový dům, ale my chceme pouze čtyřpodlažní novostavbu galerie," popsal náměstek. Úpravy projektu by měly být hotové do konce příštího roku. „Rekonstrukce a stavba budou trvat zhruba čtyři roky. Ti žáci, kteří dnes nastupují do prvních ročníků gymnázií, tak mohou mít maturitní ples v nové budově lázní," podotkl.

Investice do přestavby lázní podle Bernarda v nejpesimističtější variantě nepřesáhnou cenu nové galerie. „Kraj na to peníze má, je to 300 milionů každý rok. Jen letos máme přebytek asi 600 milionů korun, v rezervách jednu miliardu. Můžeme si to dovolit i bez toho, abychom nějak výrazně omezovali dotační programy do regionů kraje. Samozřejmě budeme zkoušet evropské dotace i norské fondy," doplnil Bernard.

Velké pochybnosti o odkoupení zchátralých městských lázní v centru Plzně mají krajští opoziční zastupitelé z ODS. Podle nich je celá věc předem domluvená, zadané studie zdevastovaný objekt záměrně nadhodnocují a srovnávají ruinu s bytovými domy,...

Podle náměstka Libora Picky (STAN) kraj vyčlení v rozpočtu na příští rok na lázně desítky milionů korun. „Na demolici je třeba přes 20 milionů korun a další peníze půjdou na projekty. Budeme to realizovat ekonomicky, ale intenzivně a rychle,“ uvedl. Plzeňský kraj podepsal minulý pátek smlouvu na koupi firmy TWB Praha, která lázně vlastnila 15 let. Opozice upozorňovala na to, že nákup je rizikový a netransparentní.

S historií budovy i její plánovanou proměnou se mohou Plzeňané seznámit prostřednictvím výstavy před Západočeským muzeem. K vidění bude do konce prosince 2022.

Jedinečná stavba je dnes ostudou města

Stavba významné budovy započala v roce 1926. Za návrhem stál architekt Bedřich Bendelmayer. Lázně se veřejnosti otevřely ještě před finálním dokončením. Návštěvníci mohli už v roce 1931 využívat sprchové, vanové a parní lázně. O rok později se otevřela i plovárna, kde se pořádaly plavecké kurzy. Posléze se zprovoznil také léčebný ústav s rašelinnými lázněmi, vodoléčbou elektroterapií, uhličitými a bylinnými lázněmi. Stavba byla dokončena v roce 1932.

Městské lázně ve 30. letech, zdroj: Archiv Majáku Plzně

Budovu prosinci 1944 vážně poškodil americký nálet. Po válce se rekonstrukce chopil architekt Václav Neckář, který lázním vtisknul současnou podobu. „Architekt již neobnovil klasicizující sloupové průčelí a fasádu oprostil od přemíry dekoru. Na původní monumentalitu vstupní části architekt volně navázal uplatněním dvouramenného schodiště a nízkého portiku s masivními kamennými sloupy," popisuje Plzeňský architektonický manuál.

Během války byly lázně zasaženy americkým bombardováním, foto: Archiv Majáku Plzně

Plzeňané lázně využívali až do roku 1993, kdy skončil jejich provoz. O tři roky později město za primátorování Zdeňka Proska (ODS) lázně vyměnilo za podíl ve společnosti Invest shop, který po pár letech zkrachoval a budova připadla společnosti Amádeus Real. Ta posléze objekt lázní nabídla městu za 25 miliónů korun. Zastupitelé  tehdy nabídku odmítli, protože pro ně budova neměla využití a rekonstrukce by byla příliš nákladná. 

Současný stav lázní popsali pracovníci Národního památkového ústavu následovně: „Stavba je dlouhodobě bez údržby. Krytina dožívá a zejména v okapních partiích zatéká do objektu srážková voda. Lze předpokládat rozvoj biotických škůdců. Korunní římsa má na mnoha místech zcela opadané a degradované omítky, lokálně vidět praskliny zdiva a uchycenou náletovou zeleň. Nefunkční svody zapříčiňují degradaci přilehlých omítek a zdiva. Výplně otvorů lokálně chybí či trpí neúdržbou. Interiér je celkově zdevastovaný a poznamenaný projevy vandalismu. Budova dospěla do stavu, kdy je nutná její celková stavební obnova."

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, TWB Praha, rekonstrukce lázní, galerie ZČG, lázně, rekonstrukce, Plzeň, galerie, Josef Bernard, Nová galerie, Praha, Starostové a nezávislí, Václav Neckář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralé městské lázně projdou obří proměnou, vznikne tam sál pro stovky lidí i depozitář  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.