Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výstavní prostory galerie i tělocvična, lidé se mohou seznámit se studií obnovy zchátralých lázní

Jak by se měly proměnit prostory městských lázní, které posledních 30 let jen chátrají? Na to odpovídá výstava před Západočeským muzeem v Plzni. Zájemci se na desítce panelů dozvědí, že například z bývalého bazénu vznikne společenský sál pro 550 lidí. Ve dvou čtyřpatrových přístavbách pak budou tělocvičny, klubovny či kanceláře. Architektonickou studii zpracovalo bez vyhlášení soutěže pražské architektonické studio Evy Heyworthové. Tento postup přímého zadání zakázky mnozí odborníci kritizovali.

Předchozí vedení kraje, hlavně ODS a TOP 09, od roku 2005 připravovaly novostavbu regionální galerie v centru Plzně, která má stavební povolení a kterou by z drtivé většiny zaplatila dotace. Současné vedení kraje ji ale stavět nechce.

„Jsme si vědomi náročnosti revitalizace a jisté kontroverze, kterou vyvolala. Přesto věřím, že nové prostory galerie, společenský sál a prostory a tělocvičny pro zájmové spolky budou plně vytížené a setkají se s pozitivními ohlasy,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

„V řádu týdnů započnou první bourací práce v zadním traktu, v příštím roce na podzim by měl být vybrán dodavatel a předběžně v roce 2026 by mohla být celá revitalizace dokončena,“ doplnil krajský radní Libor Picka (STAN).

Postup kraje kritizují desítky architektů

Pro obnovu lázní zvolil kraj metodu Design&Build, kdy bude vítězný dodavatel projektovat i stavět. „Od nás dostane bílou knihu, která kompletně popíše celou stavbu od vypínače po kliku a na základě toho dodavatel projekt zpracuje," vysvětluje Picka. Podle něj by měla stavba trvat dvě stavební sezony, takže by se mohla otevřít v září 2026. Ze třech různých propočtů zatím vycházejí náklady na 1,75 miliardy korun. Kraj shání dotace.

Kraj o diskuzi a kritiku k opravě městských lázní nestojí, stěžují si architekti

Velkou kritikou nešetří desítky architektů vedení Plzeňského kraje a jeho přístup k opravě památkově chráněné budovy městských lázní v centru Plzně. Nepřesvědčilo je ani setkání, které kraj zorganizoval. Stále apelují na to, aby byla vypsána...

To, že kraj nevyhlásil architektonickou soutěž a studii jedné ze svých největších staveb svěřil přímo studiu Evy Heyworthové, kritizovala v otevřeném dopise kraji asi třicítka architektů. „Zvolili jsme techniku, která odpovídá zákonu. Najali jsme si architekty a inženýry a ti jako naši zaměstnanci připravili tohle dílo. Tento způsob revitalizaci lázní urychlí, jinak bychom to nedělali," řekl Picka.

Podle předsedy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Roberta Špalka se metoda Design & Build se aplikuje spíše na dopravní, liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné. „U kulturních staveb a jejich adaptací – a tím spíš u budovy měřítka a významu bývalých městských lázní – však nemá u nás ani v zahraničí precedens. Jsme zklamaní, že představitelé kraje na této metodě stále trvají, aniž by ji byli schopni přesvědčivě obhájit,“ dodali uvedli signatáři otevřeného dopisu.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Podle kurátora výstavy Vladimára Šlapety bude Plzeň obohacena o "architektonický chrám" podle formy, kterou budově vložil už architekt Bedřich Bendelmayer v původním návrhu z roku 1914 se štítem do hlavního i bočního průčelí. „Ten paní architektka obnovila, dala mu nový život a nově ho interpretovala. A ta její nová vrstva se projevuje i použitím nových materiálů," prozradil Šlapeta. Podle něj v jejím návrhu doznívají původní Bendelmayerovy motivy i poválečná přestavba a celé to doplnila novostavbou do nádvoří.

„Nejtěžší bylo najít cestu, jak tam vrátit něco z historie, dohodnout se s památkáři a dále to, jak tam naskládat ten program, protože je na metráž strašně obsáhlý. Zastavujeme kompletně všechno, co můžeme, jak v rozloze, tak do hloubky i výšky," řekla přiblížila Eva Heyworthová. Na návrhu pracovala od konce ledna se 17 lidmi včetně stavařů. Složité podle ní bylo proměnit památku na kulturní a společenský objekt, když byla postavená jako jednoúčelová s lázněmi, vanami a masážními stoly. Výstavním atriem, které všechny tři budovy propojuje, se podle architektky povedlo oddělit nové objekty. Místo původního jednoho vstupu tam budou tři, sál a galerie mají dvoupatrovou vstupní halu.

Galerie má čtyři patra, každé o ploše 520 metrů čtverečních, místnosti budou pět metrů vysoké a za nimi kanceláře v šesti patrech. Ve druhé menší přístavbě směrem k budově policie budou tři tělocvičny a horní patro bude také pro galerii. V nové střeše nad galerií bude dvoupatrový společenský sál pro 100 lidí. Ve staré budově bude kromě vstupů velký sál s ochozem v místě bývalého bazénu, pod ním sklady a dále zázemí pro účinkující a menší provozy.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně. Plzeňský kraj loni v říjnu budovu koupil za 120 miliónů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje, vizualizace: studio Evy Heyworthové

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, historická památka, oprava chráněné památky, výstava, vizualizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavní prostory galerie i tělocvična, lidé se mohou seznámit se studií obnovy zchátralých lázní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.