Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zakladatele černých skládek umí město dohledat na základě analýzy odpadu a záběrů z kamer

Původcům černých skládek hrozí až padesátitisícová pokuta, přesto tento postih řada lidí nebere vážně a mění ulice západočeské metropole v jednu velkou skládku. K popelnicím nebo jen tak na chodník neváhají vyhazovat starý nábytek, spotřebiče, oblečení nebo hromady krabic s dokumenty. Právě tyto listiny mnohdy policisty dovedou za zakladatelem celého nepořádku. Pomáhají také kamery.

Plzni se úspěšně daří odhalovat pachatele černých skládek, tedy ty, kteří odkládají odpad mimo určené nádoby. Strážníkům pomáhají nejen kamery, ale i detailní rozbor odloženého nepořádku a pečlivé místní vyšetřování. Jen za říjen dopadli čtyři pachatele, a to z řad občanů i firem.

Na území Plzně se nachází celkem šest sběrných dvorů a jedno sběrné místo.  Jejich seznam najdete ZDE.

„Například u jednoho z nejčerstvějších případů prováděla hlídka kontrolu v Sukově ulici na Borech, kde se opakovaně objevovalo značné množství odpadu mimo kontejnery. Z nálezu v daný den bylo patrné, že se nejedná o odpad z domácnosti, ale nejspíše z provozovny a při důkladné prohlídce strážníci nalezli i krabice s dodací adresou, díky níž se dostali k podnikateli, jenž má provozovnu na adrese Skupova,“ popsal radní města pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň). Dotyčný je podezřelý, že opakovaně porušil zákon o odpadech, případem se zabývá odbor životního prostředí magistrátu.

FOTO: Během večera natahali lidé k popelnicím haldy nepořádku i pět matrací, strašily tam několik dní

Někteří Plzeňané jsou prostě čuňata. Jak jinak nazvat odpadkový armagedon na rohu ulic Zikmunda Wintra a Hřímalého. Není týdne, aby se tam nepovalovaly kusy nábytku, elektrospotřebiče nebo tam alespoň neležely přetékající pytle hned vedle...

 Odhalit pachatele se podařilo i v případě haldy odpadků v Rodinné ulici na Doubravce. „Byly to kusy nábytku, dětské kočárky a další věci. Prověřováním a místním šetřením v úzkém okolí nálezu strážníci zjistili, kdo černou skládku založil. V místě bydliště poté původce nepořádku kontaktovali a ten se jim k odložení velkoobjemového odpadu doznal. Protiprávní jednání s osobou strážníci vyřešili v příkazním řízení a dále ji poučili o tom, že odpad tohoto charakteru patří do sběrného dvora,“ přiblížil Winkelhöfer další z případů.

Přímo při činu strážníci chytili i dalšího z pachatelů. Šlo jednadvacetiletého mladíka, jenž vyvážel do rokle u areálu ve Zborovské ulici vozík se zeminou, kousky plastů a listím. Jednalo se o nepořádek ze dvora, který vyklízel.

Slíbil, ale vše neuklidil. Městu s původcem černé sládky po měsících došla trpělivost a pytle samo zlikvidovalo

Netradiční kriminální případ, který pomohla rozkrýt redakce Plzeňské Drbny, konečně spěje ke zdárnému konci. Začátkem srpna jsme vydávali článek o černé skládce čítající zhruba 40 pytlů s hoblinami a výkaly. Část hromady se povalovala na cestě za...

Další z říjnových příkladů pak ukazuje, jak k pachateli často dovedou policii dokumenty, které jsou součástí skládky. Tak tomu bylo i u velkého množství nepořádku odhozeného u nádob na náměstí Karla Panušky. Z nich byla patrná adresa jedné z firem se sídlem ve Zbrojnické ulici. Tento případ městská policie předala na odbor životního prostředí a dopravy čtvrtého městského obvodu v Plzni.

„Mým záměrem je postupovat ve spolupráci s městskou policií a naší společností Čistá Plzeň i nadále a tím naplňovat sliby, které jsme dali Plzeňanům,“ dodal technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti), jenž má ve své gesci právě i nakládání s odpady na území města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky černé skládky, nepořádek v ulicích, kontejner, ilegální skládka, Čistá Plzeň, sběrný dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakladatele černých skládek umí město dohledat na základě analýzy odpadu a záběrů z kamer  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.