Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Památky v kraji navštívilo přes čtvrt milionu lidí, klášter Plasy zůstane přístupný do konce roku

Státní památky v Plzeňském kraji mají za sebou úspěšnou sezonu. Ke konci října je navštívilo přes čtvrt milionu turistů, což bylo o 15 000 lidí více než loni za stejnou dobu. Většina památek se na zimu zavře, až do konce roku ale zůstane otevřený klášter Plasy a selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci. Během adventu se k nim přidají další památky se speciálním programem.

„Během letošní návštěvnické sezony přišlo na státní hrady, zámky a další památky v Plzeňském kraji celkem 250.520 návštěvníků. To je o šest procent více než za prvních deset měsíců roku 2022 a o pět procent méně než za stejné období roku 2019," řekla mluvčí českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Markéta Slabová.

Klášter Plasy dokončil velkou obnovu opatské rezidence za 201 milionů korun

Nový návštěvnický okruh zaměřený na šlechtický rod Metternichů otevře 21. července klášter Plasy na Plzeňsku. Je v nové prelatuře opatské rezidence, jejíž kompletní obnovu v hodnotě 201 milionů korun dokončil po více než dvou letech Národní...

Tradičně nejvíc lidí si našlo cestu na hrady Rabí, Švihov a Velhartice na Klatovsku. Rabí, které je nejnavštěvovanější státní památkou v kraji, letos návštěvnost oproti loňsku poklesla, Švihovu a Velharticím mírně vzrostla. Výrazněji návštěvnost klesla statku U Matoušů v Plzni či zámku Červené Poříčí, kam se loni přišlo na opravené prostory podívat více lidí.

Nejvýraznější nárůst návštěvnosti měly letos kláštery v Kladrubech a Plasích, které se letos otevřely po rozsáhlé obnově. Kladrubskému klášteru vzrostla návštěvnost oproti loňsku o 124 procent. „Prozatím jsme dosáhli návštěvnosti přes 25 000 lidí, což je historicky nejvyšší návštěvnost od roku 1968, a v zimě máme ještě objednané zájezdy," pochvaluje si kastelán Milan Zoubek.

Klášter Plasy se uchází o prestižní značku European Heritage Label, díky ní se snáze dosáhne na dotace

Klášter Plasy je jedním ze 17 evropských klášterů, které se zúčastní celoevropského projektu Cisterciácké klášterní krajiny. Usiluje o prestižní evropskou značku pro kulturní krajinu European Heritage Label (EHL, Označení Evropské dědictví)....

V Plasích se letos zvedla návštěvnost o 35 procent. „Návštěvníky přilákalo otevření nové prohlídkové zámecké trasy věnované rodu Metternichů. Ta je jedinečná v tom, že lidé chodí sami bez průvodce v zařízených zámeckých interiérech, kde mohou zvolit vlastní tempo poznávání. Dokonce si mohou i sednout na vybraný nábytek a "zažít prostor a atmosféru" jinak, řekl kastelán Pavel Duchoň.

NPÚ letos vynaložil na obnovu státních památek v Plzeňském kraji 125 milionů korun, z toho 90 milionů bylo z EU na dokončení revitalizací klášterů Kladruby a Plasy. Ze státního rozpočtu plzeňské památky získaly na svoji obnovu 23 milionů a 12 milionů z rozpočtu NPÚ. „Z těchto peněz například opravena střecha kaple zámku Kozel nebo vybudováno nové návštěvnické centrum v klášteře Plasy," doplnila Slabová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky turismus, návštěvnost, státní památky, klášter Plasy, statek U Matoušů, turistická sezona, Švihov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v kraji navštívilo přes čtvrt milionu lidí, klášter Plasy zůstane přístupný do konce roku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.