Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výlov rybníků v samotném srdci brdských hvozdů patří k nejkrásnějším a nejdrsnějším rybářským událostem

Padrťské rybníky jsou jednou z nejcennějších součástí brdské přírody a jejich výlovy se proto řadí k těm nejkrásnějším. Jestli tomu tak skutečně je, může posoudit i veřejnost ve středu 8. listopadu. Od sedmi hodin ráno do dvou odpoledne plánují Vojenské lesy a statky výlov Dolejšího Padrťského rybníka.

„Padrťské rybníky jsou jednou z nejcennějších součástí brdské přírody. Jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Leží v nadmořské výšce 640 metrů a vzhledem ke specifickým místním podmínkám jejich výlov patří k nejkrásnějším a zároveň také k nedrsnějším tuzemským rybářským událostem,“ popisuje ředitel VLS Roman Vohradský.

Dvojice Padrťských rybníků na náhorní planině v srdci Brd se loví střídavě jednou za dva roky, protože ryby v čistých, ale chladných vodách dorůstají pomaleji. Na vodních dílech navíc kvůli ochraně přírody probíhá chov bez využití obvyklých intenzivních chovných metod. Tedy bez přikrmování i chemizace vody. „Opatření, jehož hlavním důvodem je především ochrana vzácné populace raka kamenáče na tocích pod vodními díly, má však pozitivní dopad také na kvalitu ryb. Ryby z Padrťských rybníků jsou díky tomu ceněné pro své chutné a zdravé maso,“ vyzdvihuje mluvčí VLS Jan Sotona.

Přes šest tisíc dobrovolníků proměnilo údolí zaniklé brdské obce v ovocný sad

Obrovským úspěchem se může chlubit druhý ročník Brdského stromsázení, kterého se účastnilo více než šest tisíc milovníků přírody, oproti loňské premiéře je to dvojnásobek! Dobrovolníci společnými silami vysázeli v lokalitě po zaniklé obci Velcí...

 

Kdo chce vidět brdskou fišpartu zatahovat sítě na jednom z ikonických vodních děl v srdci chráněné krajinné oblasti Brdy, bude si muset skutečně přivstat, protože zátah začne již v 7:00.  „Od 9:00 bude na hrázi probíhat prodej čerstvých ryb z výlovu. K dostání budou kapři a dravé ryby. Pro děti, především pro školní kolektivy z okolí Brd, bude připraven také doprovodný edukativní program u stánku podnikové lesní pedagogiky. Prodej občerstvení a pochutin z ryb bude probíhat u lovecké chaty Rybářská bašta u Hořejšího Padrťského rybníku nedaleko turistického rozcestníku s přístřeškem,“ doplnil ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Čerstvé ryby z výlovu v srdci Brd pak budou k dostání pro veřejnost také na podnikových sádkách v Mirošově na Rokycansku každý pátek od 13:00 do 16:00. „K Padrťským rybníkům je vjezd možný jen na zvláštní povolení, návštěvníci však mohou použít bohatou nabídku turistických tras a cyklotras v jejich okolí,“ upozornil Sotona. Vede tam cyklostezka z Trokavce, turistické cesty z Míšova, vrcholu Praha a z Rožmitálu pod Třemšínem. Přístupné je placené parkoviště na kraji Skořic, nejvýhodnější výchozí bod.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona

Štítky výlov rybníka, Vojenské lesy a statky, VLS, Padrťský rybník, Brdy, chráněná oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výlov rybníků v samotném srdci brdských hvozdů patří k nejkrásnějším a nejdrsnějším rybářským událostem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.