Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tenistka Barbora Strýcová je čestnou občankou Plzně, spolu s ní ocenilo město i další osobnosti

Začínala v Tenisovém klubu Slavia Plzeň a dotáhla to až na dvojnásobnou vítězkou Wimbledonu a olympijskou bronzovou medailistku ve čtyřhře. Barbora Strýcová se nyní stala čestnou občankou města Plzně. Společně s ní dostaly ocenění další tři osobnosti západočeské metropole.

Čestné občanství, cenu města Plzně a dvakrát Pečeť města Plzně udělilo město u příležitosti 105. výročí vzniku samostatného Československa. Z rukou primátora Romana Zarzyckého ocenění převzali světoznámá tenistka a plzeňská rodačka Barbora Strýcová, inovátor, vizionář a ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora, klavíristka Alena Tupá a v zastoupení dcerou také sbormistryně Hana Friedrichová, které se zasloužily o založení úspěšného Plzeňského dětského sboru sklízejícího ovace v Čechách i zahraničí.

„Všichni ocenění jsou osobnostmi jedinečnými a ocenění si jednoznačně zaslouží. Všechny také spojuje jeden společný rys, a tím je inspirace. Každý z Vás je něčím úspěšný a vyznamenal se v jiné oblasti. Tento rok budou udělena ocenění, která zasahují do oblasti vědy a rozvoje technologií, oblasti sportu, kulturní sféry a vzdělávání,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Prostě naše Bára

„Tenistka Barbora Strýcová je pro sportovní fanoušky prostě Bára. Naše Bára. Lidé ji milují nejen proto, že byla světovou deblovou jedničkou a 16. hráčkou žebříčku WTA v singlu, že byla pětkrát členkou vítězného týmu Česka ve Fed Cupu, že v deblu s Lucií Šafářovou získala bronz na olympiádě v Riu de Janeiro, že vyhrála dvakrát Wimbledon. Lidé ji milují, protože není nudná a šedivá, ale lidská a zábavná. Rozdává radost, sálá z ní vášeň. Bára baví,“ zaznělo mimo jiné z laudatia při udílení ocenění. „Je to pro mě obrovská čest, je to něco trochu jiného, něco, co mě překvapilo, až mě to dojalo. Nesmírně si toho vážím. Beru to tak, že jsem toto ocenění dostala za celou tu svoji kariéru, že jsem něco dělala dobře,“ reagovala Barbora Strýcová po přijetí ocenění. U tenisu chce zůstat, předávat své zkušenosti dětem. V Plzni je podle svých slov mnohem častěji, než byla za doby své aktivní kariéry. „Mám malého syna a má tady babičku, tak proto. Vracím se tedy do Plzně a budu,“ dodala Barbora Strýcová. Dodnes prý miluje klub TK Slavia Plzeň, v němž tenisově vyrůstala. Poprvé tam na kurtu stála ve třech letech. „Když můžu, tak tam hraju na kurtě číslo sedm nebo šest, to byly vždy moje kurty, na nichž jsem trénovala,“ dodala Barbora Strýcová.

Dělá Plzeň chytřejší

Luďku Šantorovi, byla cena udělena za technologické projekty, které usnadňují život všem Plzeňanům a rozvoj technického vzdělávání plzeňských žáků a studentů. „Díky jeho projektům je naše město nejchytřejší v republice a zaznamenává úspěchy i na celoevropské úrovni. Luděk Šantora je také inspirací mnoha technologickým nadšencům a mladým talentům, které sám podporuje,“ uvedl primátor. Šantora stojí v čele Správy informačních technologií města Plzně již 16 let a je také za projektem moderního technologického parku TechTower, které tvoří zejména Centrum robotiky, SIT Portu a BIC Plzeň. Všechny tyto subjekty spojil v nejpropracovanější městský inovační program v Česku. „Děkuji své rodině za to, že mě podporovala, lidem z BICu a ze SIT, že to se mnou vydrží a pak městu Plzni, že mi dává příležitost projekty realizovat,“ uvedl po převzetí ocenění Luděk Šantora.

Ke zpěvu vedly tisíce dětí

Pečeť města Plzně získaly za dlouholeté zásluhy v oboru kultury sbormistryně Hana Friedrichová a klavíristka Alena Tupá, které v roce 1980 stály u zrodu reprezentačního sboru města Plzně. Místo Hany Friedrichové, jež se omluvila ze zdravotních důvodů, převzala ocenění dcera Lucie Hofmanová, která sama vede pěvecký sbor dospělých Pilsen Voice. „Maminka měla velký vliv nejen na ostatní, ale i na mě. Je příkladem, jak lidé dokážou ovlivňovat generace nejen vlastní potomků, ale slýchám to opravdu na každém rohu a jsem moc ráda, je mojí maminkou,“ uvedla Lucie Hofmanová. Plzeňským dětským sborem prošly tisíce dětí, z nichž řada se zpěvu věnuje profesionálně, mnozí působí také v zahraničí.

„Velmi si vážím této ceny. Byla jsem teď dva roky vážně nemocná a jsem šťastná, že jsem tu dnes mohla být,“ reagovala při převzetí ceny klavíristka Alena Tupá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky Plzeň, ocenění, čestné občanství, primátor, Strýcová, tenis, Šantora, SIT, Tupá, Friedrichová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tenistka Barbora Strýcová je čestnou občankou Plzně, spolu s ní ocenilo město i další osobnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.