Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dezopomník na oblíbené vyhlídce hnul lidem žlučí, sochu anděla doprovází prapodivné texty plné chyb

Velký poprask vzbudil artefakt, který nově zdobí Koterovskou vyhlídku v Plzni. Dílo „Křídla naděje“ podpořila radnice, která však už netušila, že autor doplní monument o tabulky s velmi roztodivným textem plným chyb. Autor v něm mluví o elitách, které chtějí ovládnout svět. Dále kritizuje Evropskou unii a otřel se také o NATO. Není divu, že lidé začali soše přezdívat Dezopomník. Tato „tajná akce“ autora má ale dohru a texty bude muset odstranit.

„Píše se rok 2023. Republice vládne Fialova pětikoalice. Rapidně se zhoršuje život obyčejných lidí, ceny všeho vylétly strmě nahoru. Je druhý rok války mezi Ruskem a Ukrajinou, podporovanou EU, NATO a Amerikou. Celosvětově je tendence elit zmanipulovat lidi ke svému prospěchu. Lež jako způsob života nahradila PRAVDU. Nezapomeňte, zrodili jste se ke svobodě,“ stojí na jedné ze tří desek, které se nachází u jinak povedeného pomníku Křídla naděje.

Autorem je umělecký kovář Jiří Štrunc, přičemž investorem akce byl spolek Arsanat, jehož je předsedou. Od díla se radnice okamžitě distancovala, neboť o textech neměla nejmenší tušení. Na místě se aktuálně nachází celkem tři tabulky. Jedna obsahuje výše zmíněný text, druhá je přepsané Desatero a třetí je poděkováním mecenášům, kdy je na prvním místě s pravopisnou chybou dokonce uveden starosta druhého obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS). Správě není dokonce uveden ani název obvodu.

„Na dnešním jednání vedení obvodu s panem Jiřím Štruncem k artefaktu "Křídla naděje"se dospělo k dohodě, že do konce týdne dojde k odstranění "doprovodného textu" a úpravě textu s "mecenáši". Tímto považují obě strany celou událost za ukončenou,“ sdělil Aschenbrenner.

Záležitostí se ještě bude zabývat zastupitelstvo obvodu. „Na radnici nás to všechny překvapilo a zkazilo celkový dojem. Nikdo to do dnešního dne nevěděl. Obvod na to částí také přispíval a tohle rozhodně nebylo ve smlouvě. Vždy se mluvilo pouze o duchovním rozměru,“ podotkl místostarosta Václav Cinádr (STAN).

Jestli si to někdo vyložil politicky, tak je to jeho problém."

Kovář Jiří Štrunc, v jehož kovárně dílo vzniklo, uvedl, že nebylo úmyslem vkládat do díla nějaké politické kontexty, „Když někde stavíme sochy, dáváme tam vždycky znaky alfa a omega, desatero a dáváme tam charakteristiku doby. Jestli si to někdo vyložil politicky, že ten text proti něčemu je, tak je to jeho problém. My jsme umělci, ne politici a nehrajeme ani s jednou, ani s druhou stranou," řekl pro Českou tiskovou kancelář.

Městský obvod Slovany a jeho starosta Aschenbrenner, kteří jsou jmenovaní mezi mecenáši díla, jsou podle něj jediní, kdo chtějí ze seznamu odstranit. Nikdo z ostatních dárců prý své jméno vymazat nechce. „Doufám, že další debaty budou spíše o uměleckém přínosu dané lokalitě, kterou má obvod v plánu dále kultivovat,“ věří starosta.
 

Jedni jsou pohoršeni, druzí mluví o cenzuře

„Křídla naděje se stala se Dezopomníkem,“ konstatoval například pan Miloslav. „Opravdu nechci, aby ve městě, ve kterém žiji, byly na veřejném prostranství soukromé politické názory. Já je tomu pánovi neberu, ale nesmí je vydávat za všeobecnou platnost,“ myslí si Anna. „Bývá dobrým zvykem, když někdo žádá o příspěvek na nějaké dílo, že přispěvatele seznámí s tím, co dané dílo vyjadřuje. Jestli to ten kovář neudělal a uvedl tak přispěvatele v omyl, je to podvodník na úrovni prodejců předražených hrnců,“ konstatoval Tomáš B.

Druhý tábor ale celou věc označuje za cenzuru. „V naší historii ji nejznáměji praktikovali komunisté, kteří dost často právě umělecká díla osekávali, aby byla v souladu s jejich ideologickým programem, který neměl příliš rád kritiku,“ kritizuje například Jan S. „Kde je problém? Smysl sdělení je zasadit dílo do kontextu doby, ve které vzniklo, což je dalším podstatným rozměrem umění. Stejně jako vyvolávat kontroverze. Nejhorší umění je takové, které nikoho nezaujme,“ dodal Martin P.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Václav Cinádr, Dagmar Lukešová

Štítky pomník, dezopomník. Křídla naděje, Koterovská vyhlídka, MO Plzeň 2, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Psohlavcová

Vše je v cajku, vrchnost na to přispěla.

Čtvrtek, 26. října 2023, 17:31Odpovědět

Kamil Papežík

Takové články, to je ostuda. Pokud ta Zuzana studovala nějakou novinářskou školu, tak by její vyučující měli vrátit plat. ... ... ... My jsme založili platformu Vystupme z EU a z NATO. Aliance národních sil, Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti, republikáni, Rozumní, Svobodná Morava a další. Sledujte nás na alternativních zdrojích. Média hlavního proudu se nás bojí, tak o nás nepíšou.

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:22Odpovědět

Josef Hroch

Může mi autor tohoto rádoby novinářského umění, za které je snad i placen, vyjmenovat ty chyby které tam jsou? Jestli nemůže tak by se měl omluvit, článek smazat a vrátit honorář.

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:53Odpovědět

Karel Poláček

Chyba spočívá v tom, že si stavitelé pomníku nenechali tam uvedené texty schválit ideologickou komisí. Pravda, tahle ideologická komise je neoficiální, dříve sestavovali ideologickou komisi funkcionáři KSČ, kdo je v ideologické komisi současné, resp. která politická síla ji sestavuje, můžeme dle stranické příslušnosti těch, kdo se k pomníku oficiálně vyjádřili, jen odhadovat.

Pátek, 27. října 2023, 10:38Odpovědět

Kamil Papežík

My jsme založili platformu Vystupme z EU a z NATO. Aliance národních sil, Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti, republikáni, Rozumní, Svobodná Morava a další. Sledujte nás na alternativních zdrojích. Média hlavního proudu se nás bojí, tak o nás nepíšou.

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:12Odpovědět

Kamil Papežík

Ano, také se mi jeví, že článek napsal spíš prapagandista, než novinář. Už ten titulek... ..."dezopomník"... ...napovídá, že se jedná o nevzdělaného povýšeneckého mladíka.

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:07Odpovědět

Pavel Votava

Pomník je krásný a nápis pravdivý.Již v dobách dřívějších se dávaly do křížů a bání věží dokumenty o tehdejší době a tak proč v něm nenapsat pravdu,že tato vláda je odpadem lidské společnosti?

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:45Odpovědět

Kamil Papežík

To je trefné. Tato vláda je skutečně odpad. Okrást dědečky a babičky, to dělají opravdu jen ti nejhorší zločinci. Fialová vláda ukradla seniorům právo na přiměřenou valorizaci. My jsme založili platformu Vystupme z EU a z NATO. Sledujte nás na alternativních zdrojích. Média hlavního proudu se nás bojí, tak o nás nepíšou.

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:11Odpovědět

Karel Poláček

Ta valorizace byla především podle platného zákona, tedy zákonná. Jednalo se tedy o čin protizákonný.

Pátek, 27. října 2023, 10:40Odpovědět

Lukas Luc

Redaktorka napíše článek s chybami, za které se stydí tolik, že maže příspěvky, které na ně upozorňují....Alespoň to po sobě už opravila.....Děkovat nemusíte.

Čtvrtek, 26. října 2023, 14:34Odpovědět

Maggie Rhodská

Je fakt, ze fialova vlada je zatim ta nejhorsi od r. 1989, no a myslite, ze ji jeste nekdo prekona ? Jinak umelecke dilo vcetne napisu je ok, proc by nebylo..moneta take odsuzovali za jeho cmaranice..

Čtvrtek, 26. října 2023, 14:19Odpovědět

Ev Ik

Tady má sraz svaz Russofilů, jak tak na to koukám. Jinak ať si každý píše co chce, ale na vlastním a za vlastní. A chyby tam nevidím. Chyb jak máku mají vždy v článcích Drbny ze všech krajů.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:13Odpovědět

Karel Poláček

A Ev lk píše na vlastním za vlastní?

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:58Odpovědět

Ivana Veverková

Jakých Russofilů? Názor na politickou situaci odlišný od prezentování v médiích hned vede k etiketizaci "Russofil? Píše snad někdo o vás, že jste Ukrofil

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:24Odpovědět

Ev Ik

Tak ten nápis evidentně není nestranný a ta strana, co tu nejvíc kvičí, tak z východní strany fičí.

Čtvrtek, 26. října 2023, 13:48Odpovědět

Martin Vaněk

Tohle vás učí na schůzích? :-D Kdybyste místo jointů raději inhalovala mátu, podporuje mozkové funkce... ;-)

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:10Odpovědět

Martin Vaněk

V reakci na můj příspěvek níže je děsivé, kolik nevědomých spoluobčanů, kteří kroutí palce dolů, mezi námi žije; o tento nezanedbatelný segment společnosti se opírá současný režim, a staví svou legitimitu na těchto otrocích, kteří nevidí, neslyší a nemluví...

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:10Odpovědět

Ev Ik

To je ale slint.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:10Odpovědět

Kamil Papežík

Sláva hrdinovi, který se nebojí vyjádřit to co si myslí. Pan Jiří Štrunc je v mých očích hrdina. Pan Aschenbrenner se bojí pravdy!?!?!

Čtvrtek, 26. října 2023, 11:18Odpovědět

Karel Poláček

Skutečnost, že u toho artefaktu byl vystaven ideologickou komisí neschválený text, dokládá, že ještě dnes platí věta, kterou jsem kdysi za komunistické totality četl načmáranou někde na stěně pisoáru: Soudruzi, jenom tady to máte pevně v rukou.

Čtvrtek, 26. října 2023, 10:44Odpovědět

Karel Poláček

Když už se má odstranit doprovodný text, budiž odstraněn i text o mecenáších, kteří předepisují, co je politicky správné tam písemně uvést. Nepochybuji, že kdyby tam byla slova oslavující naši pokrokovou epochu s jejími historickými úspěchy a pochváleno naše zakotvení v NATO, jistě by se texty odstraňovat nemusely. Co se ovšem líbí panu Aschenbrennerovi, nemusí se líbit mně. Například šátek okolo hlavy vázaný po způsobu Apačů. Já mám vkus jiný.

Čtvrtek, 26. října 2023, 10:37Odpovědět

Martin Vaněk

Sněhové vložky se už daly do pohybu... Lavina, která nedá už zastavit, smete darmožrouty a vlastizrádce typu fialy, černochové, rakušana atd..., ale i zaprodané soudce a justiční mafii jako celek. Bohužel je fašismus v této zemi oživován (dokonce potomek sympatizantů fašistů dostane Řád Bílého Lva, což je chucpe jako prase, pomineme-li drobnost, že "prezident" líbá v servilním předklonu řiť dalším fašistům, kterým slibuje odevzdání našich majetků), a rozeštvávání této společnosti slouží k nastolení režimu horšího, než byl fašismus s komunismem dohromady.

Čtvrtek, 26. října 2023, 09:28Odpovědět

Kamil Papežík

Ano fialová vláda škodí. My jsme založili platformu Vystupme z EU a z NATO. Aliance národních sil, Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti, republikáni, Rozumní, Svobodná Morava a další. Sledujte nás na alternativních zdrojích. Média hlavního proudu se nás bojí, tak o nás nepíšou.

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:15Odpovědět

Michal Svoboda

Stačilo vidět pár firem (s jednou vlastní zkušenost, pár dalších ve veřejném podvědomí) podepsaných pod tím veledílem jako mecemáši. Dají se tam najít kousky, které bohatnou na oblbování důchodců a důvěřivých lidí. Takže to krásně sedí. Lidé kteří se rádi nechávají okrádat s takovým blábolem zajisté budou souznít a firma má u nich hned větší důvěru. Skvělej marketing. Jen doufám, že zbytek o tom textu nevěděl...

Čtvrtek, 26. října 2023, 08:52Odpovědět

Stanislav Borowitz

Michal Svoboda: A vy jste se, Michale, nechal oblbnout coby důchodce, nebo důvěřivý člověk?

Čtvrtek, 26. října 2023, 09:04Odpovědět

Michal Svoboda

Jako uchazeč o zaměstnání jsem se nechal oblbout lživým inzerátem a tak jsem ztratil 2 hodiny svého života. Naštěstí mám páteř a mozek a nemám žaludek na to, dělat pro podobné individua s vidinou snadného zisku na úkor mentálně slabších lidí. Z toho co mi ten kravaťák říkal, že ve výsledku budu dělat a z čeho zbohatnu se mi chtělo zvracet.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:24Odpovědět

Diana Kociánová

A pak,že tady není cenzura, aneb pro pravdu se člověk zlobí..

Čtvrtek, 26. října 2023, 08:01Odpovědět

Michal Meta

Duzbabo, nevidím tam žádné chyby a hlavně je to celé pravdivé, ale mentální dezoláti pokřivení na duši, fyzicky mající se ještě chvíli dobře fyzicky, nikdy nepochopí, že díky Rusku zde jsme, po židech měli být zlikvidováni Češi a to zcela, tento prostor měl být "vyklizen" jedině pro germány.. Dnes je v Kyjevě už spoustu ulic nově pojmenovaných po těch esesácích, kteří u nás za Hitlera povraždili přes 350 tisíc našich lidí a také je mají pojmenované po Banderovcích, kteří na Volyni vraždili tamní Čechy, Poláky, Židy a další etnika tak odporně, že přítomní esesáci němečtí z toho zvraceli a větščí zvěrstva nikdy neviděli, když ukrajinské bandy a členové ukrajinských SS Galizia vyřezávali za živa plody z matek a přibíjeli je na vrata..tak to jsou prosím ti Ukrajinci, kterým dnes pomáháme zabíjet Rusy...!!! Na Majdanu někdo přesně podle Islámského státu, který tou dobou zuřil v Sýrii, uřezával na náměstích ukrajinským policistům hlavy, po Majdanu bylo v Kvyjěvě v Domě odborů upáleno : Požár a masakr 48 Rusů v pátek (židovský šabat) 2. května 2014, Dům odborů v Oděse, náměstí Kulikovo pole 1
Дом профсоюзов, Куликово поле № 1, Одесса
Toto náměstí se jmenuje na počest bitvy na Kulikově poli u řeky Don, kde 8. září 1380 moskevský kníže Dmitrij Donský rozdrtil Tatary – tzv. Zlatou hordu. Ale nový tatarský chán Tochtamiš již roku 1382 dobyl a vypálil Moskvu a znovu nastolil daňovou povinnost ruských knížectví vůči Zlaté hordě.

Čtvrtek, 26. října 2023, 07:57Odpovědět

Kamil Papežík

Sláva hrdinů, kteří se nebojí říkat pravdu. Pan Štrunc je v mých očích hrdina. Pan Aschenbrenner je v mých očích zbabělec.

Čtvrtek, 26. října 2023, 11:19Odpovědět

Jiří Seliger

Já si myslím, že proruSSký fašistický kolaboranti by měli svá umělecká díla presentovat zrovna v tom fašistickém ruSSku ale tam by časem mohli vypadnout z okna paneláku v desátém patře.

Čtvrtek, 26. října 2023, 05:13Odpovědět

Karel Poláček

Skutečnost, že namísto jednoho písmene S píšete písmena S dvě, tedy SS, je dokladem toho, že patrně trpíte nějakým onemocněním vyznačujícím se nezvladatelným třesem ruky. Snad Alzheimer? Měl byste se vhodně léčit, tedy alespoň ten třas. Zdá se ovšem, že vám jméno vybrali nesprávně, blahoslavený určitě nejste, pokud nedáte přednost druhému významu toho slova.

Pátek, 27. října 2023, 10:52Odpovědět

Josef Hroch

Vem si prášek ty "demokrate". Už vím proč ve středověku nalévali takovým jako ty do úst rozžavené olovo.

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:51Odpovědět

Michal Meta

esesácký dezoláte, v Kyjevě nedávno pojmenovali už ulice po dalších esesácích a Banderovcích, tak to tvoje RuSSko laskavě přehodnoť ty lidská mrvo se vším v hlavě naruby...pokud sis nevšimnul, tak od začátku covidu muselo být všem jasné...bohužel jak vidno není, že mainstream ve všem lže..pokud tohle nepochopíš, tak ti není pomoci...a nakonec tě dostanou ti, kterým fandíš a kteří sejmuli demokratické masky a ukázali svojí pravou nacistickou a fašistickou tvář...

Čtvrtek, 26. října 2023, 13:13Odpovědět

Ev Ik

LOL. Psychiatričtí pacienti mají přístup na net? A posílají si mezi sebou odkaz na tento článek, evidentně.

Čtvrtek, 26. října 2023, 13:51Odpovědět

Kamil Papežík

"Ev Ik" - zbabělci z EU... Zbabělý anonyme, jsi současně i gestapácký udavač, že?

Čtvrtek, 26. října 2023, 16:19Odpovědět

Martin Vaněk

Proč se ptáte, když je z vašich příspěvků jasné, že přístup na net mají...?

Čtvrtek, 26. října 2023, 15:12Odpovědět

Kamil Papežík

Seligere. Fašismus a nacismus jsou zlo! Když starosta s německým jménem zakazuje umělcům říkat pravdu...??? To tady mohlo být před 80 lety! Teď to tady nechceme!!!

Čtvrtek, 26. října 2023, 11:22Odpovědět

Martin Vaněk

Vy "myslíte"? A kdo vám nakukal, že to, co produkujete, je výplod myšlení?

Čtvrtek, 26. října 2023, 09:21Odpovědět

Diana Kociánová

Vy jste asi velký duševní chudák..????

Čtvrtek, 26. října 2023, 08:02Odpovědět

Peťule Peťule

No myslim, ze to napsal moc hezky. Legenda by se měla zachovat.

Čtvrtek, 26. října 2023, 00:49Odpovědět

Dezopomník na oblíbené vyhlídce hnul lidem žlučí, sochu anděla doprovází prapodivné texty plné chyb  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.