Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pivní výčep i kavárna s domácími zákusky, Borský park má novou vstupní bránu za necelých 50 milionů

Hojně diskutovaná stavba na severozápadním cípu Borského parku má za sebou slavností otevření. Ve zhruba 80 metrů dlouhém proskleném pavilonu najdou návštěvníci kavárnu, pivnici a veřejné toalety. Mezi komerčními prostory a WC je průchod, který evokuje dojem brány do parku. Protikladem k dlážděnému náměstíčku je travnatá plocha, kde by do budoucna měly probíhat kulturní i sportovní akce. Revitalizace území vyšla město na 49,5 milionu korun, objekt má nyní ve správě centrální městský obvod.

Až do prosince 2019 sloužil prostor pro tramvajovou točnu linky číslo 4. S pracemi na projektu proměny lokality se začalo loni v srpnu. Dominantou se stal prosklený jednopodlažní pavilon se zelenou střechou.

„Urbanistický koncept byl jasný - vytvořit předěl mezi městem a parkem, jasnou linii, která je zároveň spojnicí dvou nově vzniklých zastávek MHD," sdělil architekt Aleš Kubalík. Ve směru od města se k bráně přichází přes dlážděné náměstíčko, za bránou mezi pavilonem a veřejnými toaletami se otvírá travnatá plocha se stromy. „Zachovali jsme i oblouk kolejí, kde by v budoucnu mohly být třeba tramvajové podvozky s expozicí," nastínil architekt.

V rámci příprav nechalo město vykácet 54 stromů a keřů o rozloze 1955 metrů čtverečních. Kácení se týkalo pouze prostor, kde měl vyrůst nový objekt. Prosklená stavba má dřevěnou terasu, zelenou střechu a je vyhřívána tepelnými čerpadly. Veškerá dešťová voda se jímá do podzemí nádrže na další využití.

Brána budí u Plzeňanů rozpaky

Ještě před samotným otevřením jsme na webu Plzeňské Drbny spustili anketu, kde mohli lidé sdělit své první dojmy z nové vstupní brány do Borského parku. Drtivá většina z celkem 808 hlasujících, konkrétně 66 procent, byla kritická a stavba se jim nelíbí. Na kávu a posezení se těšilo 25 procent hlasujících. Dalších 13 procent bylo rádo, že se s prostorem něco udělalo. Dvě procenta hlasujících téma nikterak nezajímá. A podobně rozpačitě hovořili i ti, kteří v pátek dorazili na slavnostní otevření.

Jak se vám líbí vstupní brána do Borského parku?

Celkem hlasovalo808 čtenářů

„Chodit sem asi budeme na kafe a určitě budeme využívat záchody, ale že by se mi ten prostor nějak zvlášť líbil se říct nedá. Přijde mi to jako zbytečně vyhozené peníze. Stačilo udělat záchodky a něco malého k tomu. Ne tohle betonové cosi,“ sdělila nám své dojmy jedna z přítomných maminek.

Zcela opačného názoru byla překvapivě dvojice seniorů. „Chválím to. Předtím tady ten prostor opravdu nebyl nic hezkého. Teď je to pěkné a moderní. Rádi chodíme do parku na procházky a teď tu budeme mít i takovou pěknou kavárnu. Jen se bojím, aby to tu neobsadili ti nepřizpůsobiví, kterých tady bylo jeden čas opravdu hodně,“ myslí si.

Místo pro sportovní akce i koncerty

Prostory cukrárny nabízí 42 míst k sezení. Sousední pivnice dalších 18 s tím, že lidé mohou posedět i venku. Nájemcem komerčních prostor se stala společnost Frikulínek, která by zde chtěla pořádat i pravidelné akce.

„Chtěli bychom tady pořádat koncerty malých i větších skupin. Líbilo by se mi, kdyby se nám sem podařilo dostat někoho většího, ale chtěli bychom dát prostor i začínajícím kapelám, které by tu měly takovou veřejnou zkušebnu. Samozřejmostí jsou také sportovní akce, jako například běžecké závody. Chtěli bychom spolupracovat i s organizátory volnočasových aktivit pro děti a podobně,“ popsal své plány majitel firmy Frikulínek Miroslav Muška.

Oproti původním plánům tam ale nebude půjčovna kol nebo koloběžek. Skrze vratnou zálohu si tam můžete půjčit rakety na badminton, míče nebo deskovky. „Půjčovna jako taková by se tu neuživila. Pro nás je užitečnější takováto beer garden, kterou můžou využívat všichni,“ dodal Muška.

Borský park byl založen v roce 1914 na bývalém vojenském cvičišti. Návrh vypracoval architekt Leopold Batěk, ředitel pražských městských sadů. Později byla plocha rozšířena o lesopark, který lemuje jižní hranici sídliště Bory. V 60. letech 20. století byl na okraji vybudován sportovní areál.

FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena

Neděle, 1. října 2023, 17:50

FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena
FOTOGALERIE: Brána do Borského parku je dokončena

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Brána do Borského parku, Borský park, vstupní brána, novostavba, železobetonová stavba, anketa, nová kavárna, půjčovna kol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Celá ta brána je projevem nesmyslné a zbytečné megalomanie. Město neví, kam účelně s penězi daňových poplatníků. Například ta kavárna: Jak daleko je odtud do tří podniků, kde si můžete dát kávu? Bude zajímavé sledovat, jak dlouho budou všechny ty vymoženosti sloužit veřejnosti. Nejzajímavější to bude v případě nového veřejného WC. To které stálo poblíž a bylo kvůli této slavobráně zlikvidováno, bylo již celá desetiletí zavřené. Vsaďme se, že co nevidět, bude trvale uzavřené i to nově vybudované. Naštěstí se nachází v doběhové vzdálenosti vzrostlá a poměrně hustá vegetace.

Sobota, 14. října 2023, 09:14Odpovědět

Jan Strapina

Když si to Plzeňáci zaplatili,tak to maj,no co!

Sobota, 14. října 2023, 01:23Odpovědět

Pivní výčep i kavárna s domácími zákusky, Borský park má novou vstupní bránu za necelých 50 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.