Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Západočeská univerzita získala jako jedna z mála ve světě certifikaci mezinárodní atomové agentury IAEA

Západočeská univerzita v Plzni (ZČU), konkrétně její Fakulta elektrotechnická, obdržela jako osmá vysoká škola na světě certifikaci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Díky tomuto osvědčení nabídne fakulta nový studijní program Management jaderného inženýrství. Univerzita věří, že tato novinka přitáhne nové studenty i zaměstnavatele z Česká i okolních zemí.

„Navazující magisterský program pokrývá celkem 50 klíčových oblastí, které agentura IAEA požaduje pro udělení značky International Nuclear Management Academy (INMA). ZČU se tím zařadila do prestižní skupiny univerzit, v níž jsou například University of Manchester, University of Tokyo nebo Texas A&M University, kde podobné certifikované programy již fungují,“ vysvětluje mluvčí univerzity Šárka Stará.

O ilustrátora z Plzně mají zájem světoví giganti, spolupracuje s Marvelem, Disney i Star Wars

Plzeňan Tomáš Duchek patří mezi nejžádanější české ilustrátory, přičemž zájem o něj mají především zahraniční společnosti. Ilustroval například knihu s Mickey Mousem pro Disney, navrhl desítky karet k populární hře Magic the Gathering a...

Nový program ještě musí projít akreditací. Termín, kdy se otevře zájemcům a zájemkyním o studium, tak zatím nelze přesně stanovit, fakulta však bude usilovat o to, aby ho do své nabídky studia mohla zařadit už v příštím akademickém roce.

„Cílem značky INMA je výchova odborníků s technickým vzděláním v jaderné oblasti se znalostí základní problematiky managementu podniků a projektů. Výstavba jaderných elektráren, ale i provoz stávajících bloků kladou velké nároky na řídící a další klíčové pozice," popisuje mluvčí. Vzhledem k plánované výstavbě nových bloků v ČR i v zahraničí budou podle ní absolventi velmi žádaní na trhu práce.

Aplikace plzeňských vědců získala ocenění v Madridu, software využijí manažeři turismu z celého světa

Unikátní software DestinACE dokáže simulovat různé scénáře vývoje situace ve zvolené destinaci. Manažerům tak pomůže při rozhodování o výši poplatků z pobytu, rozpočtu na marketing i s odhadem příjmů. Autory jsou dva vědci z Fakulty ekonomické...

„Pro získání certifikace jsme absolvovali dvě hodnotící mise, kterých se kromě zástupce IAEA zúčastnili také profesoři z Texas A&M University v USA a Budapest University of Technology and Economics v Maďarsku. Návštěvám hodnotitelů jsme prezentovali plánovanou náplň připravovaného programu, ale hodnotitelé se zajímali také o studijní zázemí na fakultě a univerzitě, provázanost a spolupráci s průmyslem a potenciál uplatnění absolventů a absolventek v českém jaderném sektoru,“ přiblížil garant studijního programu Radek Škoda, který převzal certifikát na Generální konferenci IAEA ve Vídni. Celý proces trval více než dva roky.

IAEA dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívání jaderné energie. Je rovněž orgánem zodpovědným za kontrolu dodržování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Vznikla v roce 1957 ve Vídni a jejími členy je aktuálně 159 států.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, Západočeská univerzita, Fakulta elektrotechnická, certifikace, agentura pro atomovou energii, IAEA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Konečně záslužný studijní program,jestli máněco smysl tak právě toto!!!!!!

Pondělí, 16. října 2023, 00:31Odpovědět

Západočeská univerzita získala jako jedna z mála ve světě certifikaci mezinárodní atomové agentury IAEA  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.