Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Západočeská univerzita nabízí pomoc izraelským studentům a vědcům, útok hnutí Hamás odsoudili i politici

Plzeňská univerzita nabídla pomoc studentům i akademikům z Izraele a zároveň vyjádřila podporu partnerským institucím, které má Západočeská univerzita (ZČU) hned v šesti městech včetně masivně bombardovaného Tel Avivu. V současné době jsou v Plzni dva izraelští studenti. Naopak v napadené zemi je jeden z vědců výzkumného centra NTC. Útoky palestinského radikálního hnutí Hamás odsoudili také přední politici. Vlajka s Davidovou hvězdou zavlála na budovách úřadů a večer také ozářila historickou budovu radnice na náměstí Republiky.

„Na univerzitě máme dva studenty z Izraele. Jeden je na Fakultě strojní, druhý na Fakultě aplikovaných věd. Zatím nemáme informaci, že by dostali povolávací rozkaz. Pokud jde o akademiky, tak ve výzkumném centru NTC působí izraelský vědec Alexander Schechter, který vede sdílené pracoviště plzeňského NTC a izraelské Ariel University. Působí tedy částečně v Plzni a částečně v Izraeli, kde se momentálně nachází. Podle informací, které máme, tak je v pořádku. Zároveň není nikdo z našich studentů momentálně v Izraeli,“ sdělila Plzeňské Drbně mluvčí univerzity Šárka Stará.

V současné době studuje na vysokých školách v ČR zhruba 500 studentů z Izraele. Někteří z nich začali už dostávat povolávací rozkazy, přičemž se to týká především lékařských fakult, kde je nejvíce izraelských studentů. Tyto informace již potvrdila Univerzita Karlova a také Univerzita Palackého v Olomouci.

Podle jejích slov je univerzita připravena poskytnout studentům, vyučujícím a vědcům patřičnou psychologickou i jinou pomoc. Útok hnutí Hamás, během něhož umírali i civilisté, šokoval celý svět i vedení ZČU, které jej jednoznačně odsuzuje.

„Na Západočeské univerzitě v Plzni občané Izraele studují i pracují, v izraelských městech Ariel, Beerševa, Cholon, Haifa, Jeruzalém a Tel Aviv máme partnerské instituce a věřím, že naše vztahy jsou nejen profesionální, ale často i přátelské. Myslíme na ty, kteří přišli o blízké, o majetek či o celé domovy, a chceme maximálně podpořit ty, kteří se jim snaží vrátit zpět, co ještě vrátit lze. ZČU vyjadřuje podporu a připravenost poskytnout pomoc,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Na budovách úřadů zavlály izraelské vlajky

Útoky na Izrael odsuzují také politici a symbolicky vyvěšují modrobílé vlajky s Davidovou hvězdou. Zavlála například na budově centrální městského obvodu nebo na Rašínově domě, kde sídlí Krajský úřad Plzeňského kraje. „V době, kdy se svět potýká s ruskou agresí na Ukrajině, a boje ukazují, že násilí a nelidské zacházení jsou tam na denním pořádku, je nepřípustné, abychom tolerovali další ohniska konfliktů, kde umírají lidé. Věřím, že tvrdá odpověď izraelské armády se nemine účinkem. V tuto chvíli alespoň vyvěšením vlajky vyjadřujeme podporu státu Izrael v této nelehké a tragické situaci," říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Ve večerních hodinách 10. října nechalo město nasvítit také objekt radnice na náměstí Republiky.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Muchka

Štítky útok na Izrael, hnutí Hamás, Palestina, studenti z Izraele, Izraelci, Západočeská univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

I když Židy jinak nemám moc v lásce,tentokrát je jednoznačně podporuji,protože to co si kurvy musulmanský dovolili,to už je přespříliš!!!!!

Středa, 11. října 2023, 12:01Odpovědět

Západočeská univerzita nabízí pomoc izraelským studentům a vědcům, útok hnutí Hamás odsoudili i politici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.