Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Wimbledonská vítězka Barbora Strýcová obdrží čestné občanství města Plzně, cenu převezme 28. října

Plzeň udělí čestné občanství úspěšné tenistce a místní rodačce Barboře Strýcové. Další ceny převezmou ve státní svátek 28. října také sbormistryně Hana Friedrichová, klavírní pedagožka Alena Tupá a městský informatik Luděk Šantora. Informoval o tom primátor Roman Zarzycký (ANO) na úterní tiskové konferenci.

„U příležitosti 105. výročí vzniku samostatného Československa budu mimo jiné také udílet ocenění. Na zastupitelstvu města Plzně jsme vybrali čtyři osobnosti, které je obdrží. Čestné občanství získá tenistka Barbora Strýcová, která potvrdila, že dorazí a cenu si osobně převezme,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

Strýcová, která v září na turnaji US Open ukončila svou dvacetiletou profesionální kariéru, vyrůstala v Plzni a dlouhé roky trénovala v tenisovém klubu Slavia Plzeň pod vedením místních trenérů. Za svou kariéru dvakrát zvítězila ve čtyřhře ve Wimbledonu, po boku Lucie Šafářové vybojovala bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016, na okruhu WTA získala dva tituly ve dvouhře a 32 titulů ve čtyřhře. Šestkrát triumfovala v týmovém Fed Cupu. V létě organizuje tenisové kempy pro děti. Podle primátora je Strýcová velkou inspirací nejen pro mladou generaci, ale také pro Plzeň, kterou reprezentuje v ČR i v zahraničí.

Tahle pohádka má happy end, radovala se plzeňská rodačka Barbora Strýcová po wimbledonském triumfu

Za pohádku se šťastným koncem označila plzeňská tenistka Barbora Strýcová nečekaný triumf ve čtyřhře Wimbledonu. Na slavném grandslamu uspěla v rámci svého rozlučkového turné s tchajwanskou parťačkou Sie Šu-wej a společně zopakovaly úspěch z roku...

Cenu města Plzně převezme ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Ocenění si zasloužil zejména svým nadšením pro inovátorské projekty, které zlepšují každodenní život Plzeňanů. Významný je podle zastupitelů také jeho přínos v oblasti rozvoje systému a projektů pro technické vzdělávání žáků a studentů.

Primátor dále udělí i dvě Pečetě města Plzně. Ty převezmou klavírní pedagožka Alena Tupá za dlouholeté a přínosné působení v Plzeňském dětském sboru, celoživotní učitelskou profesi a předávání hudebního vzdělání nejmladší generaci. Druhou pečeť obdrží sbormistryně Hana Friedrichová za dlouholeté a přínosné působení v Plzeňském dětském sboru, za rozsáhlé aktivity v kulturní sféře a za velkou angažovanost při výuce dětí. Slavnostní udělení městských ocenění se uskuteční v sobotu 28. října ve 14 hodin v Obřadní síni plzeňské radnice na náměstí Republiky.

Od roku 1945 obdrželo čestné občanství města 34 lidí, po roce 1989 bylo pěti lidem odebráno, a to komunistickým politikům Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému a Karlu Hoffmannovi a také dvěma generálům sovětské armády, která 21. srpna 1968 okupovala Československo. Čestnými občany jsou například rodáci Jiří Trnka, Jiří Suchý, Karel Gott, Miroslav Zikmund, váleční letci Miroslav Štandera, Jan Prokop a Antonín Liška, první plzeňský biskup František Radkovský, prezident Václav Havel či osvoboditel Plzně, americký generál George Patton. Naposledy město udělilo čestné občanství před pěti lety in memoriam sochařce a medailérce Marii Uchytilové-Kučové.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Kirsty Wigglesworth (AP), London UNITED KINGDOM

Štítky Cena města Plzně, Pečeť města Plzně, čestné občanství, oslavy vzniku republiky, 28. říjen, Barbora Strýcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wimbledonská vítězka Barbora Strýcová obdrží čestné občanství města Plzně, cenu převezme 28. října  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.