Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před 105. lety se narodil Miroslav Štandera, válečný hrdina a pilot RAF

Právě dnes by oslavil 105. narozeniny vojenský letec a brigádní generál Miroslav Štandera. Jeho život byl neodmyslitelně spjat s letištěm Plzeň-Bory i aeroklubem v Letkově, jehož byl čestným členem. Během druhé světové války byl Štandera příslušníkem legendární 312. československé stíhací perutě RAF. Účastnil se ochrany vzdušného prostoru při invazi do Normandie a při bojové činnosti nalétal 1320 hodin.

Miroslav Štandera se narodil 5. října 1918 v Praze a své mládí prožil v Dobrušce. K létání se dostal v roce 1936, kdy vstoupil do Školy leteckého dozoru Prostějov. Ve dvaceti letech nastoupil na letiště v Pardubicích, kam byl v září 1938 povolán při mobilizaci. Jakmile došlo k vyhlášení protektorátu Čechy a Morava, odešel do Polska a poté do Francie, kde vstoupil do cizinecké legie.

V urputných bojích nad kanálem La Manche bojovali i Plzeňáci

Od bitvy o Británii uplyne letos už 80 let. V leteckých soubojích se proti sobě utkala německá Luftwaffe a britská Royal Air Force. Nad kanálem La Machne v řadách R.A.F bojovali i českoslovenští letci, jedním z nejúspěšnějších stíhačů byl Plzeňák...

 

V Bitvě o Francii byl ovšem jeho letoun poškozen a při nouzovém přistání si Štandera poranil páteř. I přesto se dokázal se sádrovým krunýřem dostat na egyptské uhelné lodi do Anglie, kde se po doléčení přidal ke slavné 312. československé stíhací peruti. Jeho leteckou základnou se stal Cosford nad Birminghamem. V roce 1943 přešel do 68. noční stíhací perutě RAF, s níž se 6. června 1944 zúčastnil i invaze do Normandie. Celou válku létal jako stíhací pilot na strojích Hurricane, Spitfire a Mosquito.

„Později zneškodňoval létající pumy a prováděl hlídkové lety nad Severním mořem. Při bojové činnosti nalétal 1320 hodin. Až v červnu 1945 se jeho rodina, po šesti letech války dozvěděla, že Miroslav Štandera přežil,“ uvádí na svých stránkách Aeroklub Letkov, jehož byl Štandera čestným členem.

Ani po válce nebyl Štanderův život jednoduchý

Štandera se domů vrátil v srpnu 1945 v hodnosti poručíka. Krátce sloužil v československém letectvu na letišti Plzeň-Bory a ve slovenském Trenčíně. V roce 1948 byl, jako mnoho dalších válečných hrdinů, propuštěn z letectva.

„Těžko hledal práci, nakonec ji našel v Kovošrotu na Tachovsku. Když pro něho přišli agenti STB, měl štěstí, že nebyl doma a soused a hostinský jej varovali. Hostinský ho ještě před cestou pohostil. Společně usoudili, že agenti se nevrátí tak rychle, aby mu překazili poslední oběd v Čechách. Odešel v noci přes hranici do NSR a dále do Velké Británie, kde vstoupil opět do britského letectva a zde létal až do roku 1955,“ upřesňuje spolek Classic Trainers, který se kromě historických letadel zaměřuje i na osudy plzeňských letců za druhé světové války.

Bojovali v řadách RAF a byli spjati s aeroklubem v Letkově, válečným hrdinům tam po letech odhalili pomník

Letiště v Letkově u Plzně oslavilo 70. výročí svého založení. Kromě leteckého dne odhalili zástupci aeroklubu také pomník válečným letcům, kteří se zapojili do činnosti zdejšího aeroklubu. Řeč je o generálovi Miroslavu Štanderovi a Antonínu...

 

Poté se využil stříbrotepcem a opravoval čajové konvice. V roce 1983 se odstěhoval do Bavorska a až v roce 1994 se vrátil do Plzně. Láska k létání ho nikdy neopustila. I ve vysokém věku usedal do kluzáku i do motorových letadel. Za svou činnost získal Štandera řadu ocenění, včetně dvou Československých válečných křížů, tří Československých medailí Za chrabrost, Řádu T. G. Masaryka či Francouzského válečného kříže. Dostal také čestné občanství města Plzně a vstoupil do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

Miroslav Štandera zemřel 19. února 2014 v Plzni. Jeho pohřbu v katedrále sv. Bartoloměje se zúčastnily stovky lidí, představitelé státu, armády i města a konal se s mnoha armádními poctami včetně přeletu gripenů. Pohřben je na Ústředním hřbitově v Plzni. V Božkovské ulici mu byla v říjnu 2018 odhalena pamětní deska.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Classic Trainers

Štítky Mirslav Štandera, pilot RAF, válečný hrdina, druhá světová válka, aeroklub Letkov, letiště Plzeň-Bory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 105. lety se narodil Miroslav Štandera, válečný hrdina a pilot RAF  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.