Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počasí na západě Čech překonalo 28 let starý teplotní rekord, teplé dny ukončí studená fronta a silný vítr

Úterní mimořádně teplé podzimní počasí na řadě míst Plzeňského a Karlovarského kraje překonalo dosavadní teplotní rekordy. Nejvíce dnes v západních Čechách naměřili na stanici Plzeň-Bolevec, kde teploměr ukázal na 28,3 stupně Celsia. Počasí tak překonalo 28 let starý rekord stanice 27,1 stupně. Podle meteorologů přijde ještě dnes ochlazení a silný vítr.

„Na 58 procentech stanic měřících déle než 30 let byl dnešek nejteplejším 3. říjnem v historii měření a na každé čtvrté stanici jsme dnes zaznamenali dosud nejvyšší říjnovou teplotu. Začátek října tak navázal na velmi teplé září. Podle předběžných údajů bylo září o 3,5 stupně Celsia teplejší než normál z let 1991-2020,“ uvedli meteorologové na svých sociálních sítích.

Nejvyšší úterní teplotu zaznamenali v rámci Plzeňského kraje na stanici Plzeň-Bolevec. Druhou nejvyšší teplotu naměřili meteorologové ve Zbirohu na Rokycansku, a to 27 stupňů. Třetí nejvyšší teplota byla ve Stříbře na Tachovsku 26,8 stupně. Obě stanice dnes vyrovnaly své dosavadní rekordy z roku 1985. Dnešnímu teplému počasí odolal platný říjnový regionální rekord pro západní Čechy. Naměřili ho meteorologové 4. října 1985 ve Staňkově na Domažlicku a činí 29,5 stupně Celsia.

Česko zasáhne silný vítr

Po mimořádně teplých dnech dorazí do Česka během úterního večera studená fronta, kterou doprovodí silný vítr a ojediněle i bouřky. Meteorologové očekávají vítr o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. Výstraha před silným větrem platí od 18:00.

Meteorologové v této souvislosti upozornili na to, že silný vítr může poškodit stromy, lesní porosty a způsobit menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi i komplikace v dopravě. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře či skleníky, uklidit nebo upevnit volně uložené předměty například na zahradách či dvorcích. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně. Na horách je vhodné omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Visit Pilsen

Štítky počasí, teplotní rekordy, meteostanice Bolevec, výstraha před větrem, silný vítr, čhmú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí na západě Čech překonalo 28 let starý teplotní rekord, teplé dny ukončí studená fronta a silný vítr  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.