Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strážníci mohou nově navázat spojení s volajícím přes videohovor přímo z místa události

Plzeňáci se mohou jako jedni z prvních v Česku spojit s městskými strážníky pomocí takzvaného portálu Bezpečí. Kromě standardního volání budou moci navázat spojení i prostřednictvím videohovoru. Stačí k tomu jen jedna potvrzovací SMS a chytrý telefon. Novinkou je také chat s jazykovým překladem a lokalizací volajícího. Novinku již městská policie využila i v praxi.

„Díky on-line videopřenosu má operátor oči přímo na místě události ještě před příjezdem první posádky, může proto rychleji a efektivněji jednat. Přitom stačí, aby měl volající chytrý telefon s připojením na internet a klikl na odkaz v SMS zprávě z dispečinku strážníků,“ popsal radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Další nové kamery budou dohlížet na bezpečnost v ulicích města. Už teď hlídá Plzeň 238 kamer

Další rozšíření městského kamerového systému, který dohlíží na bezpečnost občanů, chystá město Plzeň. Zastupitelstvo Plzně už schválilo přijetí dotace ve výši 550 tisíc korun od Ministerstva vnitra na pořízení dalších kamer. Nově by se měly...

Abyste mohli využít portál Bezpečí, nemusíte si instalovat žádné aplikace. Staří jen potvrdit odkaz v SMS. Technologie už sama dokáže lokalizovat volajícího a zaznamenat jeho pohyb. „Kromě videopřenosu může volající sdílet snímky z fotoaparátu i z galerie, textový chat funguje s automatickým jazykovým překladem v případě, že strážníci komunikují s cizincem. Nově může pracovník operačního oddělení sdílet videopřenos se svými kolegy v terénu, kteří vyrazili k zásahu,“ vysvětlil Libor Červený, ředitel Úseku infrastruktury Správy informačních technologií města Plzně.

Portál Bezpečí umožňuje také díky připojení na aplikaci Záchranka předávat datové zprávy mezi strážníky a záchranáři, čímž se zjednoduší koordinace těchto dvou složek. „Během podzimu se spustí další nové funkce, například možnost ukládání videí nebo export dat z události, což bude užitečné pro další práci strážníků,“ doplnil Červený.

„Díky moderním technologiím se snažíme být vždy o krok napřed. Bezpečnost našich občanů je na prvním místě, chceme, aby se v Plzni cítili komfortně. Strážníci mohou nyní díky tomuto novému nástroji velmi rychle zareagovat na krizovou událost. Těší mě, že se Plzeň s touto novinkou zařadila mezi první města v republice,“ pochvaluje si radní města pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Portál Bezpečí vytvořil tým aplikace Záchranka, který nadále pracuje na rozvoji nových funkcí. Kromě Plzně ho využívají také v Karlových Varech, Brně a Zlíně. Původně byl vytvořen pro zdravotnickou záchrannou službu, dnes funguje na všech jejích 14 centrálách a také v Rakousku a Maďarsku. Používá ho horská a vodní záchranná služba.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Portál Bezpečí, bezpečnost ve městě, městská policie, technologie, videohovor s policisty, modernizace policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo,kdo nebonzuje není západočech,co dodat!!!!!!

Úterý, 3. října 2023, 01:12Odpovědět

Strážníci mohou nově navázat spojení s volajícím přes videohovor přímo z místa události  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.