Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kontroverzní socha králíka požírajícího člověka má zpět svou ikonickou růžovou barvu

Generální opravu má za sebou 4,7 metru vysoký růžový králík, který se během let stal symbolem Lochotína. Dílo s názvem Panoptikum je bakalářskou prací Adama Trbuška, bývalého studenta Západočeské univerzity v Plzni. V poslední době se však ušák netěšil dobré kondici a zrealizovat případné opravy bylo kvůli vlastnickým právům velmi složité. Dílo totiž patří univerzitě, která se ho nyní rozhodla darovat obvodu. Další případné zásahy by se pak měly dát vyřešit daleko rychleji a napřímo.

Vybledlá barva, chybějící část ucha, střepy místo očí i nápisy od vandalů. Tak ještě před pár dny vypadala socha obřího králíka na plzeňském Lochotíně. Dílo Panoptikum je bakalářskou prací Adama Trbuška, který se inspiroval slavným obrazem od Francisca Goyi, nazvaným Saturn požírající svého syna. Socha patří univerzitě, ale stojí na pozemku města. Případné opravy se tak musely řešit nejen na radnici, ale také na univerzitě i se samotným autorem. Vše by se ale velmi usnadnilo, kdyby ušák patřil obvodu.

„Už o tom jednáme delší dobu. Králík se během uplynulých let stal symbolem Lochotína a my chceme, aby tady zůstal. I proto bude nejlepší, když bude v našem majetku a o sochu se posléze budeme starat sami. S univerzitou jsme se domluvili, že před samotným převodem nechá králíka opravit,“ popsal místostarosta Jedničky Jiří Rezek (Piráti), který s nápadem přišel. Aby bylo vše podle regulí, bezplatný převod uměleckého díla musí nyní posvětit rada městského obvodu.

Takto králík vypadal ještě v červenci 2023, foto: Zuzana Duzbabová.

„Osobně jsem moc rád, že socha Panoptikum najde své trvalé místo ve veřejném prostoru, protože do něj patří. Od chvíle, kdy byla instalována, nenechává nikoho lhostejným. Lidé na ni reagují, nutí je přemýšlet a zajímat se o sdělení, které nese,“ podotkl Josef Mištera, proděkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Také připomněl, že to není poprvé, kdy se socha musela dávat do pořádku. Za opravu zaplatí fakulta zhruba 80 tisíc korun.

Kromě opravy poškozených částí, odmaštění, umytí a nového dvouvrstvého nátěru se králík dočkal též nástřiku speciální nanotechnologií. Díky ní dojde k zakonzervování povrchu, a tím se zabrání abrazi a vnějším vlivům, jako je UV záření, kyselé deště, mráz a další atmosférické vlivy. Ještě před závěrečnou aplikací nanotechnologie dojde ke kompletní sanaci proti tvorbě mechů, sinic, řas a plísní.

Sochu populárního andělíčka popsal neznámý vandal nápisy v azbuce. A strhla se pořádná bouře

Bouřlivou diskusi v Plzni vyvolala informace o tom, že neznámí vandalové popsali nápisy v azbuce kamenný podstavec populární sochy „andělíčka,“ umístěné na břehu Košuteckého jezírka. Zatímco se na sociálních sítích vášnivě diskutovalo tom, jak...

Socha Panoptikum bude druhým uměleckým dílem v majetku prvního plzeňského obvodu. Prvním je Andělíček, soška, která byla v roce 2009 vylovena z Košuteckého jezírka. Její originál je dnes umístěn v budově ÚMO Plzeň 1.

„Na celém území obvodu se pak nachází více než dvacítka děl ve veřejném prostoru, z nichž je většina v majetku města Plzně a obvod provádí jejich pravidelnou údržbu. Například letos nechával obvod obnovit a očistit desky památníku Lidice–varují! v parku U Bazénu a památníku obětem 2. světové války na náměstí Odboje před Boleveckou základní školou,“ mluvčí obvodu Ivana Kučová. Tyto opravy vyšly dohromady na 32 tisíc korun. Údržba dalších uměleckých děl si letos zatím vyžádala náklady v řádu tisíců korun.

Králík se na svém stanovišti poprvé objevil 10. listopadu 2015. Autor musel ještě před oficiálním listopadovým odhalením opravit prst, který z lidského torza ulomil neznámý vandal. O rok později se na soše objevily první vulgární čmáranice. V lednu 2017 zadrželi policisté přímo na místě muže, který fluorescenční barvou nastříkal torzo lidského těla a způsobil škodu za 15 tisíc korun. Dva roky po sobě pak další neznámý výtržník nakreslil na sochu hákové kříže a další nacistické symboly.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivana Kučová

Štítky růžový králík, kontroverzní socha, socha králíka, Lochotín, ZČU, sutnarka, umění ve veřejném prostoru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Ne každému se líbí, ale jako orientační bod je skvělý. Teď je konečně opravený a duševní kastráti opět mohou čmárat, demolovat a ničit. Kéž by někdo zdemoloval také je.

Neděle, 1. října 2023, 09:19Odpovědět

Jan Strapina

Píčovina na kvadrát co dodat!!!!!!!!

Sobota, 30. září 2023, 08:42Odpovědět

Kontroverzní socha králíka požírajícího člověka má zpět svou ikonickou růžovou barvu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.