Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Sochu populárního andělíčka popsal neznámý vandal nápisy v azbuce. A strhla se pořádná bouře

Bouřlivou diskusi v Plzni vyvolala informace o tom, že neznámí vandalové popsali nápisy v azbuce kamenný podstavec populární sochy „andělíčka,“ umístěné na břehu Košuteckého jezírka. Zatímco se na sociálních sítích vášnivě diskutovalo tom, jak ukrajinští uprchlíci v Plzni zničili památku, jiný Ukrajinec žijící v Plzni mezitím nápisy odstranil. A zveřejnil i omluvu za své spoluobčany.

„Při dnešním jednání s paní starostkou městského obvodu Plzeň 1 Ivanou Bubeníčkovou jsem se bohužel dozvěděl o zničení sošky Andělíčka. Jako národ, jsme přivítali lidi v nouzi s otevřenou náručí a podali pomocnou ruku,“ napsal jeden Plzeňan do facebookové skupiny Plzeňáci, připojil i fotografie popsaného podstavce sochy. Jeden z textů nadává Putinovi, další je milostným vzkazem. A strhla se pořádná mela a vlna hejtů. Řada lidí se jako obvykle nenávistně pustila do ukrajinských uprchlíků, ale našlo se velké množství těch, kteří se postavili na obranu cizinců. Zdůraznili, že spousta našinců ničí malováním graffiti ve městě fasády domů nebo dopravní prostředky. A objevila se i celá řada omluv ze strany samotných Ukrajinců.

„Socha anděla má pro obyvatele Plzně velký význam. Je mi tak líto, že byl poškozen,“ napsala například Beata Peleskey-Komjati. Omlouvám se jménem těch, kteří to udělali! Kvůli pár lidem trpí další Ukrajinci,“ uvedl další cizinec. „Já se zase omlouvám za facebookové křiklouny. Mlčící většina si vás váží za to, že jste přišli pracovat,“ napsal jiný z Plzeňanů.

Mezitím také doputovala informace o poničeném podstavci sochy i do facebookové skupiny Ukrajinců žijících v Plzni a jeden z nich se okamžitě chopil iniciativy. „Moc se omlouvám za chování některých spoluobčanů. Jsou mezi námi taky d..ilové. Jsem to vyčistil. A ještě jednou se omlouvám,“ vzkázal všem Vladimir Aleksandrovič Skačkov.

Následně se do diskuse zapojila i starostka prvního plzeňského obvodu. „Jakmile jsem se o znečištění dozvěděla, začali jsme hned odstranění nápisů řešit. Nicméně mezitím už naše občanka aktivně informovala ukrajinskou komunitu a mám informaci, že nápisy byly ihned odstraněny,“ konstatovala starostka Ivana Bubeníčková (ANO) a poděkovala za vyčištění památky.

Diskuse nebere konce

Na sociálních sítích se ale dál jela bouřlivá diskuse. „Památky ničí jak cizinci tak našinci. A kvůli tomu, že je někdo z těch všech d.bil neznamená, že jsou všichni i..oti. To samozřejmě neznamená, že schvaluji ničení památek, to samozřejmě ne. Pachatel by měl být řádně potrestán. Nikoliv všichni ostatní,“ zdůraznil Michal P. A podobném duchu byl i příspěvek Jakuba V. „Jako národ jsme neudělali nic, pomohli jednotlivci. Stejně tak platí že ty čmáranice neudělal jiný národ, ale opět jednotlivec. Ale chápu, psát o jednotlivých lidech je málo populární. Odsuzuju toho, kdo to počmáral, stejně jako ty, kteří zde odsuzují ukrajinské uprchlíky, většinou mámy s dětmi a důchodce.“

„Ať jim to dají k náhradě, chudáčci pak si ještě stěžují že jsme na ně zlí, jsou v cizí zemi tak by se tu měli chovat slušně,“ pokračovala v diskusi další Plzeňačka. „A to že jsou od české mládeže počmárané všechny baráky v Plzni Vám nevadí,“ vzkázal Petr H. „Takový nápis dokáže napsat téměř kdokoliv. Stačí jen chtít uškodit a vyvolat nenávist. Jestli není k dispozici nějaký jiný důkaz, tak by měl být každý s okamžitým hodnocením a děláním jasných závěrů opatrný,“ dodal další diskutující.

Velmi trefně kauzu na závěr shrnula Valeriia Orekhova. „Mnoho Ukrajinců zde léta pracuje, žije zde, platí daně a chová se normálně. Stejně jako mnozí uprchlíci přijeli, pracují nebo studují a jsou České republice vděční. Každý národ má své i..oty. Lidé na Ukrajině jsou vám vděční za vaši pomoc a upřímně doufáme, že nikdy nebudete muset projít tím vším, čím jsme si prošli my. Nerada bych, aby se ke všem uprchlíkům kvůli pár případům přistupovalo negativně, protože spousta lidí prostě nemá možnost vrátit se domů. Takže říkat „vypadni“ (samozřejmě, pokud tito lidé neudělali nic špatného) je přinejmenším nehumánní. Za takové situace se omlouváme a doufáme, že i do budoucna, po skončení války, udržíme dobré vztahy.“

Je andělíček andělíčkem?

A jaká je vůbec historie známé plzeňské sochy, kterou vandalové popsali azbukou? Rozhodně se nejedná o andělíčka v rouše, jak vnímá sošku veřejnost. Jde o holčičí postavu držící v šátku vajíčka. Vznik originálu sochy se odhaduje na rok 1905 a původně zdobila ještě s další sochou chlapce jednu zahradu ve vilové čtvrti. V roce 1937 byla socha umístěna do parku u lomu, kde tehdy ještě nebyla voda. Teprve během druhé světové války park i se sochou zaplavila voda. Někdy v padesátých letech se soška zřítila do vody Košuteckého jezírka a na dlouhá léta se na ni zapomnělo. Až v roce 2009 byla soška vylovena z hlubin jezírka za obrovského zájmu veřejnosti. Originál sochy je umístěn ve vitríně na radnici obvodu Plzeň 1. Na břehu jezírka byla umístěna kopie, která má přezdívku Jaruška. Nazval ji tam restaurátor Jaroslav Šindelář, který samozřejmě nechyběl ani u vylovení originálu sochy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Křížky a vetřelci / Pavel Cvrček, Plzeňáci / Facebook

Štítky poškozená socha, nápisy v azbuce, vandal poškodil podstavec sochy, andělíček, Košutecké jezírko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochu populárního andělíčka popsal neznámý vandal nápisy v azbuce. A strhla se pořádná bouře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.