Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Policisté dopadli žháře, který podpálil historický dům v centru Plzně. Dva hasiči se tam při zásahu zranili

Sloup hustého dýmu pozorovali v polovině letošního srpna lidé ze všech koutů Plzně. Příčinou byl rozsáhlý požár historického domu na Roudné. Oheň zcela zdevastoval střechu, podkroví i strop, kterým se při zásahu propadli dva hasiči. Ve zchátralém objektu často pobývali bezdomovci a drogově závislí. Policie proto od počátku počítala i s tím, že se jednalo o úmyslné zapálení. Stopy je dovedly ke čtyřicetiletému muži, který měl na svědomí ještě několik menších požárů.

„Obviněný muž v polovině srpna letošního roku úmyslně zapálil bytový dům v Plzni městské části Lochotín. Došlo k evakuaci domu a naštěstí se nikomu nic vážného nestalo. Škoda ovšem přesáhla půl milionu korun. Další požáry založil muž začátkem září, kdy úmyslně zapálil odpad v kontejneru a dále vchodové dveře do několika objektů. V jednom případě se jednalo o vrátka. Tyto požáry naštěstí nebyly velkého rozsahu a škody se pohybovaly okolo několika desítek tisíc korun,“ vyjmenovává policejní mluvčí Michaela Raindlová. Muž po zadržení nezapíral a ke všemu se přiznal. Nyní sedí ve vazbě, přičemž mu hrozí až osmiletý trest.

Dva hasiči se při zásahu propadli stropem

Požár na Roudné patří k jednomu z nejnáročnějších zásahů, které letos hasiči absolvovali. Oheň dostali pod kontrolu během tří hodin. Plameny zcela zničily střechu, podkroví a bohužel také strop, kterým se propadli dva hasiči. Utrpěli naštěstí jen lehčí zranění. Do nemocnice putoval jen jeden z nich. „Měl vykloubené rameno, které mu podle jeho slov nahodili hned v sanitce, dále má pohmožděný kotník a drobné popáleniny," uvedl tehdy mluvčí hasičů Petr Poncar.

Oheň vypukl 14. srpna kolem půl jedenácté dopoledne. Na místě zasahovaly desítky hasičů. Ještě před jejich příjezdem vyvedla policie z vnitřku budovy dva bezdomovce. Ještě předtím objekt sami opustili další čtyři lidé. Policisté evakuovali také obyvatele přilehlých domů. Ještě ten samý den strhli hasiči s pomocí těžké techniky štít domu, který byl celý prohořelý. Znalci tehdy škodu odhadovali na pět milionů. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky žhář, požár historického domu, požár na Roudné, zranění hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo,někdo to asi udělal nazakázku nějakého developera!

Pátek, 29. září 2023, 13:58Odpovědět

Policisté dopadli žháře, který podpálil historický dům v centru Plzně. Dva hasiči se tam při zásahu zranili  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.