Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fotopast v Brdech zachytila vlka. Odborníci věří, že šelmy pomohou s přemnoženými prasaty a srnci

Vlka obecného zachytila fotopast v nejméně navštěvované části Chráněné krajinné oblasti Brdy. Informaci již potvrdila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). Podle odborníku je to jednoznačně dobré znamení, neboť tuto lokalitu trápí přemnožená divoká prasata, srnci a jeleni, kteří spásají mladé stromky a lesníkům způsobují nemalé škody. Návrat psovitých šelem do české přírody zaznamenali také lidé na Klatovsku.

Již delší dobu měli ochránci přírody informace, že by se v brdských hvozdech mohl pohybovat vlk. Pro tuto šelmu je zdejší lesnatá krajina naprosto ideální, neboť nabízí prostředí bez významného lidského osídlení s přirozeným zdrojem potravy.

„Pro lesy v Brdech je přítomnost vlků určitě dobrá zpráva. Živí se totiž především prasaty divokými, srnci či jeleny, kteří doslova spásají mladé stromky a působí tak velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř tvoří přes 90 procent vlčího jídelníčku. Přítomnost vlků tedy může v důsledku znamenat i pestřejší a druhově bohatší lesy,“ vysvětluje Bohumil Fišer z AOPK.

Tetřevy lze na Šumavě fotografovat jen v režimu

V režimu „přísně tajné“ probíhá fotografování kriticky ohrožených tetřevů na Šumavě. Známý plzeňský fotograf fauny i flóry a autor mnoha fotografických publikací o přírodě Jaroslav Vogeltanz, prozradil redakci Plzeňské Drbny, jak vypadá...

 

Vlčí teritoria bývají až několik set kilometrů čtverečních velká, přičemž mladí jedinci jsou schopni urazit i stovky kilometrů při hledání nového území. Svědci už spatřili vlka například také na Klatovsku. Konkrétně se jednalo o chatovou oblast u obce Chlístov. Další vlky zachytily fotopasti umístěné v lesích v oblasti u Skelné Huti nedaleko od Nýrska. „Vlci se mnohdy pohybují i v turisticky hojně navštěvovaných oblastech, jako je Šumava, přímá setkání jsou ale spíše vzácností. Při pobytu v přírodě by lidé měli mít své psy na vodítku a neměli by po sobě zanechávat odpadky a zbytky jídla,“ radí odborníci.

Ochránci zvířat poukazují na to, že vlci jsou pro naši krajinu stejně potřební jako hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat. Čas od času se farmáři potýkají s tím, že vlci způsobují škody v jejich chovech. Chovatelům proto odborníci doporučují, aby svá stáda preventivně zabezpečili, na což mohou využít i dotace.

„Mají také nárok na náhradu škod v případě vlčího útoku. Víme, že přítomnost vlků znamená pro chovatele komplikace, právě proto jim stát podporu poskytuje. Nově je možné v důsledku opakovaného výskytu vlka žádat o náhradu újmy za ztížené zemědělské hospodaření. Ta představuje částečnou kompenzaci zvýšených nákladů na jinou organizaci pastvy – tedy například plat pro pastevce, údržbu oplocení, náročnější manipulaci se stádem či péči o pastevecké psy,“ dodal Fišer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky vlci v Brdech, pozorování vlků, fotopast, CHKO Brdy, výskyt vlka, přemnožená divoká prasata, ochrana přírody, vlk obecný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotopast v Brdech zachytila vlka. Odborníci věří, že šelmy pomohou s přemnoženými prasaty a srnci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.