Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dezinformátor Tomáš Čermák se vyhýbá nástupu do vězení, pátrá po něm policie

Pět a půl roku ve vězení by měl strávit Tomáš Čermák z Holýšova na jižním Plzeňsku. Výši trestu mu v polovině července pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Za mříže se ale šestatřicetiletému muži nechce a nyní po něm pátrá policie. Čermák si má odsedět trest za podporu a propagaci terorismu, jelikož burcoval lidi, aby i za použití násilí vůči politikům zabránili přijetí novely pandemického zákona.

„Po muži pátráme z důvodu toho, že u něj vydal Krajský soud v Plzni příkaz k dodání do výkonu trestu,“ potvrdila Plzeňské Drbně policejní mluvčí Iva Vršecká. Vysoký trest si Čermák vyslechl už na konci března u Krajského soudu v Plzni. Tehdy se bránil tím, že šlo jen o nadsázku a nic nemyslel vážně. Chtěl se prý jen zviditelnit.

Pavel Zítko, výrazná postava dezinformační scény a blízká osoba Čermákovi, přitom na svém Facebooku tvrdil, že Čermáka 27. srpna před půlnocí potkal na čerpací stanici při své cestě z Valaššska. „Já ani nevím, jak jsem se sem dostal. Já jsem celej den pil," říká na videu, které Zítko zveřejnil, Čermák s plechovkou piva v ruce. „A to při tom fízlové, hejtři a agenti minulý týden jisto jistě v komentářích tvrdili, že nastoupil do výkonu toho neuvěřitelně nespravedlivého trestu," napsal k videu Zítko.

Podle obžaloby umístil nezaměstnaný a zadlužený Čermák loni v únoru na sociální sítě video, kde apeloval na své diváky, aby použili všechny dostupné prostředky a třeba i za pomoci násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Útoky měly být namířené proti poslancům a senátorům. Dále naléhal tako na to, aby Česká republika vystoupila z EU a NATO.

„Musíme se všichni spojit a udělat pořádný uragán. Musíme těm dobytkům zarazit tipec. Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky. Zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta neudělá nic,“ tak zní část z videa, která je ještě publikovatelná. Čermák se u soudu hájil tím, že chtěl upoutat pozornost. „Byla to nadsázka. Když mluvíte slušně, tak to lidi nezajímá,“ vysvětloval Čermák důvody svého počínání. Dále dodal, že po umístění do vazby měl hodně času přemýšlet a uvědomit si, co mohla jeho slova způsobit. Znovu už nic podobného prý neudělá.

„Ani jeden z členů senátu žádnou nadsázku v tom videu nenašel. Video bylo velmi opravdové, projev obžalovaného velmi rozhořčený, velmi zlý, vulgární. Dosáhlo intenzity a společenské škodlivosti takové, že se jedná o trestný čin, veřejně podněcoval ke spáchání teroristického činu," odůvodnil rozsudek předseda senátu Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček.

Dezinformátor Tomáš Čermák z Holýšova na jižním Plzeňsku jde na pět a půl roku do vězení. Trest mu soud uložil za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci...

Důležitým faktem pro rozhodování soudu bylo i samotné načasování videa. Čermák jej totiž sdílel v době, kdy měli lidé za sebou mnoho přísných protipandemických opatřeních. Mezi lidmi panoval neklid a mnozí mohli jeho slova vzít vážně. „Část společnosti byla v době zveřejnění videa velmi náchylná, aby uvěřila tomu, co říká obžalovaný a aby se nechala velmi snadno takovým projevem ovlivnit," konstatoval Bouček.

Pro Čermáka to není poprvé, kdy stanul před soudem. Na konci loňského roku si vyslechl pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích, které taktéž sdílel na sociálních sítích. Spolu s Patrikem Tušlem a Zdeňkem Masárem čelil před Obvodním soudem pro Prahu 8 obžalobě z obtěžování Jaroslava Flegra. Trest nedostal, podle soudkyně byl předchozí pět a půl letý dostačující.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Tomáš Čermák, dezinformátor, vyhýbá se nástupu do vězení, šíření dezinformací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinformátor Tomáš Čermák se vyhýbá nástupu do vězení, pátrá po něm policie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.