Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Policie vyšetřuje surové napadení Ukrajinky na Plzeňsku, útočník ženě zlomil čelist a lícní kost

, aktualizováno 23. srpna 2023, 16:49

Agresivní řidič zastavil u chodníku, kde seděly dvě kamarádky. Zeptal se jich, zda jsou z Ukrajiny a když souhlasně pokývaly hlavou, surově je napadl. Čtyřiatřicetiletá Lilia skončila v nemocnici se zlomenou čelistí, zlomenou lícní kostí a nosními kůstkami. O incidentu, ke kterému došlo 13. srpna v Plasích na Plzeňsku, informoval deník Právo. Policie v současné době už zná totožnost útočníka.

„Šly jsme s dětmi na kolotoče. Pak jsme si sedly s Lily na obrubník a povídaly si. Zastavila u nás starší Škoda Octavia s přívěsným vozíkem a pán za volantem se ptal, jestli jsme z Ukrajiny. Pak poodjel pár metrů, nechal nastartované auto a vrátil se k nám. Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ popsala Právu starší z dvojice Ukrajinek. Právě Lily utrpěla zranění, kvůli kterým skončila v nemocnici. Její kamádka vyvázla s podlitinami.

Útočník nebyl sám

„Okolnostmi případu, kdy podle zatím zjištěných skutečností tři osoby v obci Plasy napadly dvě cizinky, se zabýváme od jeho prvopočátku. V současné době nám je již známa totožnost jednoho z podezřelých, se kterým nyní probíhají úkony trestního řízení. Na ustanovení dalších podezřelých aktivně pracujeme," informovala policie.

Napadená žena taktéž Právu sdělila, že se vrhla k autu a vyndala klíčky, aby muž nemohl z místa odjet. „Chtěla jsem zavolat policii, když zezadu ke mně přistoupili nějací další dva muži, kteří mě praštili do zad, a já upustila klíček na zem. Sebral ho pak ten první útočník, nasedl do auta a z místa ujel. To už k nám mířili dvě mladé holky s klukem a volali policii se záchrankou, protože Lily ležela bezvládně na zemi a tekla jí krev z obličeje,“ popsala.

Ministr vnitra: Je to hnus

Obě ženy novinářům uvedly, že se dostaly do Čech spolu s dětmi jen pár týdnů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Shodně hovoří o tom, že nic nevyprovokaly, ale obávají se, že to má spojitost s případem znásilnění patnáctileté dívky, kterého se dopustil osmnáctiletý Ukrajinec. Podle nich tím zesílila u lidí nenávist vůči Ukrajincům.

Napadení žen již odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který právě po případu znásilnění mladé dívky zdůrazňoval, že vinu nese jedinec a nelze na tyto případy aplikovat kolektivní vinu. „Surově napadnout ženu je hnus. Napadnout ji jen kvůli její národnosti je absolutní hnus. Tyhle činy jsou výsledkem nenávistných výroků na adresu Ukrajinců, podobně jako šíření nenávisti vůči muslimům “stvořilo” teroristu Baldu. Politická odpovědnost padá na ty, kdo ty nenávistné výroky šíří. Policie nebude tolerovat ani ty výroky, ani ty činy," uvedl ministr na sociální síti X„Je absolutně nepřijatelné, aby byl někdo napaden jen proto, že je jiné národnosti," reagovala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

K události se vyjádřil také plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). „Násilí není a nikdy nebylo řešení. Tohle je klasický případ, kdy nevraživost ve společnosti nakonec odskáčí ti, co za nic nemohou. Takový čin hrubě odsuzuji. I v tomto případě je třeba postupovat podle principu padni komu padni," napsal na svůj Facebook

Čtete také:

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky napadení, útok na Ukrajinku, surové napadení, nenávist vůči Ukrajincům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

Musím přiznat, že jsem si naběhl po přečtení této zprávy a nevybíravě se vyjádřil o útočníkovi na obě ženy. Z dalších zpráv je zřejmé, že všechno bylo jinak. No, ale tak zmlátit je přece snad nemusel, i když si o to říkaly. Potvrzuje to mé mínění o nich. Ukrajinci patří na Ukrajinu. Tady dělají většinou jenom bordel...

Sobota, 26. srpna 2023, 18:54Odpovědět

Karel Bárta

A vy všichni co tady vynášíte soudy, víte jaké národnosti je muž, který je měl napadnout ?

Pátek, 25. srpna 2023, 14:38Odpovědět

Jiří Svoboda

Podle barvy pleti a jazyku, kterým oslovil obě ženy, to byl asi Senegalec.

Sobota, 26. srpna 2023, 18:27Odpovědět

Jiří Svoboda

Ať máme na Ukrajince jakýkoli názor, (já osobně bych je nejraději viděl na Ukrajině, zvláště ty nařvané burany v přepychových autech, předstírající, že jsou uprchlíci a vyžírající nás) tohle může udělat jen regulérní magor. Když už měl měl ten prasečí mozek chuť bouchnout si do nějakého "ukáčka," mohl si vybrat nějakého chlapa přiměřeného věku a postavy. Máme jich tady schovávajících se před vojnou, pobírajících dávky, na rozdávání. Bohužel. Ale tenhle kreténský bezmozek si vybere dvě ženský s dětma, které asi opravdu utekli před válkou a pomoc potřebují a vyřídí si s nima "účty!" Nevím, neznám pozadí celé věci, ale zmlátit ženskou to dovede jen bezpohlavní chcípák. Ženskou, kterou předtím ani neznal! Před "akcí" se ještě zeptal, jestli jsou Ukrajinky. No, to hlava nebere. Takové hovado by zasloužilo rozkopnout brejle...

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 09:28Odpovědět

Karel Poláček

Snad nám naše bdělá a ostražitá policie o útočníkovi sdělí něco víc. Říká se ledacos.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 14:57Odpovědět

Policie vyšetřuje surové napadení Ukrajinky na Plzeňsku, útočník ženě zlomil čelist a lícní kost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.