Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ministr vnitra odmítl kolektivní vinu Ukrajinců, bezpečností situaci má policie podle něj pod kontrolou

, aktualizováno 13. srpna 2023, 19:00

Bezpečností situaci máme zcela pod kontrolou, řekl jasně na nedělní tiskové konferenci ministra vnitra Vít Rakušan (STAN). Setkání s novináři svolal spolu s policejním prezidentem hlavně kvůli vzedmuté vlně nenávisti vůči Ukrajincům. Nenávistné příspěvky se začaly na sociálních sítích ve velkém šířit poté, co osmnáctiletý Ukrajinec znásilnil v Plzni o tři roky mladší dívku a pokusil se ji zabít.

Navzdory nárůstu počtu cizinců v České republice míra kriminality, za níž stojí cizinci, prakticky nevzrostla. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan v souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podle neoficiálních zdrojů podezřelí Ukrajinci.

„Zásadně odmítám princip kolektivní viny. Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje. Za každý trestný čin nese odpovědnost jedinec,“ zdůraznil Rakušan. Podle jeho slov patří Česká republika i nadále k jedněm z nejbezpečnějších zemí. Opírá se přitom o srovnání  policejních statistik z letošního roku a z posledního předcovidového roku 2019. Právě v tomto roce stáli cizinci za 8,2 procenty z celkového počtu trestných činů, tehdy cizí státní příslušníci tvořili asi šest procent obyvatelstva. Nyní podíl cizinců vzrost podle ministra na deset až 11 procent.

Případ znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky otřásl celou Plzní. Policie již obvinila osmnáctiletého cizince a upřesnila, že se nejedná o uprchlíka, ale o mladého muže, který ve městě dlouhodobě žije. Na sociálních sítích se v...

„Kriminalita nestoupla, jak by to odpovídalo jednoduchému násobení, někam ke 20 procentům. Kriminalita způsobená cizinci na území ČR je na 11,5 procentech. Z těchto dat jasně vyplývá, že situaci máme zcela pod kontrolou. Tvrdá data mají mnohem větší vypovídající hodnotu, než xenofobní a útočné příspěvky, se kterými se setkáváme nejen na sociálních sítích,“ podotkl Rakušan a dodal, že vlnu vášní rozdmýchávají jen lidé bez elementární společenské odpovědnosti, pouze populisté a lidé žijící ze strachu a nenávisti a budující na základě těchto pocitů a emocí svůj politický kapitál.

Rakušan také řekl, že letos klesl počet všech trestných činů v porovnání se stejným obdobím v roce 2019 asi o 5000 případů. Nárůst kriminality je pak podle něho šestinásobně nižší, než byl loni.

Mladík z Plzně už je ve vazbě

Celou západočeskou metropolí otřásl na konci týdne případ surového znásilnění patnáctileté dívky, kterou útočník pořezal, zabalil do pytle a shodil ze srázu. Dívka předstírala svou smrt a tím si zachránila život. Policisté útočníka zadrželi během šesti hodin a soud jej v pátek poslal do vazby.

Web Krimi Plzeň zveřejnil jméno útočníka i to, že se jedná o Ukrajince. Policie později připustila, že jde o cizince, který zde delší dobu žije, ale národnost nesdělila. Na sociálních sítích se začaly okamžitě šířit nenávistné příspěvky namířené vůči všem Ukrajincům. Někteří začali volat po protestech, žádný se nakonec neuskutečnil „Obviněný je čerstvě plně trestně odpovědný a hrozí mu 15 až 25 let vězení, případně až výjimečný trest,“ sdělil policejní prezident Martin Vondrášek.

Prezident Pavel: Násilí a agrese nemají národnost ani náboženství

K situaci se vyjádřil v neděli v podvečer i prezident Petr Pavel. „Informace o násilných útocích na dvě mladé ženy vnímám s velkým znepokojením. Je jisté, že i když se jim podaří zotavit fyzicky, trauma a šrámy na duši zůstanou. Přeji hodně sil obětem i jejich rodinám,“ sdělil prostřednictvím sociálních sítích prezident Petr Pavel. „Násilí a agrese nemají národnost ani náboženství. Jejich projevy nebudeme tolerovat bez ohledu na to, kdo se jich dopouští,“ zdůraznil Pavel.

Zločin konkrétního člověka nelze podle Pavla dávat za vinu celé skupině. „V naší historii máme více smutných případů, kdy byla uplatněna kolektivní vina, vždy to mělo tragické důsledky. O to víc mě zaráží někteří jednotlivci, kteří neváhají zneužít strach a negativní emoce k prosazování vlastních politických zájmů či zisku silnějšího postavení. Odsuzuji zneužívání nenávisti, vzteku a paniky k politickým hrám," zdůraznil.

Dejte nám možnost problémové lidi vykázat."

Násilný čin v Plzni odsoudilo Ukrajinské velvyslanectví v ČR a vyjádřilo upřímný soucit oběti. „Modlím se za napadenou dívku i za všechny její blízké. Spoléhám na rychlou, kvalitní práci policie a potrestání viníka. Vyzývám naléhavě všechny, aby naše reakce nešla cestou kolektivní viny a touhy po pomstě," apeloval na sociální síti X také biskup Tomáš Holub.

Plzeňský primátor chce obnovit možnost vykázání problémových lidí z města kvůli opakovaným přestupkům

Dělají nepořádek, obtěžují Plzeňany, močí v ulicích nebo popíjejí alkohol na místech, kde to městská vyhláška zakazuje. Řeč je o problémových osobách, které mnohdy ani nemají trvalé bydliště v Plzni. Pokutovat takovéto lidi je bezvýsledné a...

Primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) svolal na pondělí krizový štáb, kde se sejdou radní spolu se zástupci městské, státní i cizinecké policie. „Zcela chápu, že je válka a rozhodně podporuji, abychom se postarali o slabé ukrajinské občany – tedy o seniory nebo o matky s dětmi. Dennodenně ale řešíme veřejný nepořádek a závadné chování právě části ukrajinské komunity – především ukrajinských mladíků. Rvačky, řízení v opilosti a nevhodné chování – tedy chování, které ve statistikách nikdy nenajdete,“ sdělil primátor na svých sociálních sítích.

Řeším by podle něj mohlo být vyhoštění těchto problémových osob. „Nedávno jsem vyzval předsedu vlády a ministra vnitra, aby nám dali do rukou nástroj v podobě zákazu pobytu a aby vláda důsledně přistupovala k institutu vyhoštění. Žádnou reakci jsem dosud neobdržel,“ uzavřel primátor.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad vády ČR

Štítky kolektivní vina, ministr vnitra, Vít Rakušan, Petr Pavel, Ukrajinci, trestná činnost páchaná cizinci, nenávistné projevy, napadení, znásilnění, pokus o vraždu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr vnitra odmítl kolektivní vinu Ukrajinců, bezpečností situaci má policie podle něj pod kontrolou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.