Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedna Šumava, ale dvoje pravidla. V Bavorsku například tolerují alkohol u cyklistů a přilby jen doporučují

Při výletu na Šumavu se můžete snadno dostat do šlamastiky, neboť na každé straně hranice platí pro turisty, cyklisty i řidiče odlišná pravidla. Například v Česku je nulová tolerance alkoholu za řídítky a lidé mladší 18 let musí mít na hlavě přilbu. V Německu toto nařízení neplatí a rovněž si tam může biker dát po cestě nějaké to pivo. Rozdílů je ale mnohem více, proto čeští a němečtí policisté spustili novou informační kampaň.

„Cílem projektu je upozornit turisty na obou stranách hranic Šumavy na pravidla, která platí na jednotlivých územích a upozornit na rozdíly v zákonech dvou sousedních zemí. To vše prostřednictvím nového informačního letáku, ve kterém jsou sdělení pro turisty v českém i německém jazyce, mapa Šumavy s vyznačenými body záchrany, čísla tísňových linek a další informace,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová.

Cyklisté mladší 18 let musí mít na české straně Šumavy na hlavě přilbu, oproti tomu v Německu je to pouze jako doporučení. Čeští cyklisté i řidiči u nás nesmí před jízdou pít alkohol. Německo toleruje u řidičů alkohol do 0,5 promile a u cyklistů dokonce do 1,6 promile. Pokud ale pijí víc, okamžitě přijdou o řidičský průkaz a nemine je ani tučná pokuta.

Turisté na Šumavě při sběru borůvek vstupují i na přísně zakázaná místa. Riskují tak pokuty v řádech tisíců

Turisty nerušeně sbírající borůvky za cedulí zakazující vstup do zvláště chráněné části přírody v oblasti šumavského Královského hvozdu jsme zaznamenali při výstupu na Svaroh. Rodinka, kdy minimálně jeden její člen používal česáček se pohybovala...

Při zhoršení viditelnosti musí být u nás chodec označen reflexním prvkem. V Německu toto rovněž neplatí. A jak je to s bivakováním v přírodě? V Bavorsku mohou lidé využívat vyhrazená místa pro karavany, nocování ve volné přírodě je zakázáno. Na české straně mohou turisté tábořit a rozdělávat oheň na určených místech, tedy v kempech. Využít také mohou nouzové nocležiště, ovšem na jednu noc a bez rozdělávání ohně.

V Česku i Německu si ale dávejte pozor na parkování. „Parkujte tam, kde je to dovoleno. Nebraňte průjezdu vozidel záchranných složek. Dodržujte zákaz vjezdu do lesa a neparkujte na lesních cestách. Karavany a obytné vozy zaparkuje na místech k tomu určených,“ radí policisté. Za hranicemi si za špatné parkování můžete vysloužit pokutu až do 320 Euro a můžete se také stát, že vám auto odtáhnou, pokud se ukáže, že by mohlo překážet záchranářům.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Šumava, národní park, pravidla, tolerance k alkoholu, pravidla pro turisty, preventivní akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pokud jde o přilby cyklistů, dovedu si dobře představit, že kdyby tomu bylo naopak, tj. v Bavorsku by byly povinné a u nás nikoli, pokutovali by tam Čechy velmi pilně. U nás ovšem si nikdo Němců bez přilby ani nevšimne. Všiml jsem si, jak naši policisté se v případě dopravního přestupku Němců raději dívají jinam.

Pondělí, 14. srpna 2023, 10:51Odpovědět

Jedna Šumava, ale dvoje pravidla. V Bavorsku například tolerují alkohol u cyklistů a přilby jen doporučují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.