Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ztraceného autistu našli horští záchranáři během noci, mladík se k nim rozeběhl a chytil je za ruku

Teprve osmnáctiletý mladík s autistickou poruchou se ztratil ve středu odpoledne během procházky s rodiči u šumavského Černého jezera. Mladého muže hledaly desítky policistů a hasičů na čtyřkolkách. Ve vzduchu situaci sledoval dron i vrtulník s termokamerou. Nakonec pomohla místní znalost horských záchranářů, kteří pohřešovaného našli u vrchu Svaroh krátce po půlnoci. Mladík se schovával v křoví a když uslyšel své jméno, rozeběhl se k záchranářům.

„Mladíka jsme našli na jedné z lesních cest v lokalitě vrchu Svaroh zhruba 20 minut po půlnoci. Je zcela v pořádku,“ říká horský záchranář ze stanice Kvilda Josef Tischler. Osmnáctiletý mladík s poruchou autistického spektra se ztratil ve středu kolem 13 hodiny v oblasti rozcestí Stateček pod vrchem Ostrý. Sám se v rámci hry na turistické túře vzdálil rodině. Horská služba se do pátrání zapojila kolem 16 hodiny.

„Soustředili jsme se na pátrání přímo v horském terénu na turistických trasách i mimo ně, protože lokalitu důvěrně známe. V akci bylo sedm horských záchranářů s jedním psovodem, šest terénních aut a šestikolka,“ popisuje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Do pátrání se zapojily i německé záchranné složky na opačné straně hor. Kolem půlnoci dva horští záchranáři pokračovali v pátrání v oblasti vrchu Svaroh nad Černým jezerem. Na tuto lokalitu dostali tip od skautů z Liberce, kteří si všimli pátrací akce na sociálních sítích. 

Ukrýval se v křoví, pak se k záchranářům rozeběhl

„Na chlapce jsme při pátrání volali jeho jménem. Už z dřívějších zkušeností jsme ale věděli, že ztracení lidé s autistickou poruchou nemusejí na volání vůbec reagovat. Naštěstí v tomto případě se to nepotvrdilo. Mladík byl schovaný na konci jedné z cest ve křoví. Když jsme slyšeli slabou odpovědi, volání jsme zesílili a opakovali. Nakonec nás spatřil a šťastně se k nám rozběhl. Dokonce záchranáře, který ho objevil, chytil za ruku,“ popisuje radostný okamžik horský záchranář.

Zdravotně byl mladík zcela v pořádku. Záchranáři jej převezli na velín pátrací akce na Špičáckém sedle bez nutnosti ošetření. „Dnes ráno jsme spočítali, že všechna naše vozidla najela při včerejší pátračce přes 1000 kilometrů. Jsme nesmírně rádi, že se enormní nasazení vyplatilo a že je mladík zpět v pořádku s rodinou,“ dodal Janďura.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Železná Ruda, Horská služba Šumava

Štítky pátrací akce, ztracený autista, mladík s autismem, ztracený na Šumavě, Horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztraceného autistu našli horští záchranáři během noci, mladík se k nim rozeběhl a chytil je za ruku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.