Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pozlacené kašny zdobí plzeňské náměstí už 13 let, mnohdy se v nich ale cachtají opilí turisté

Je to už 13 let od doby, kdy začala proudit voda z pozlacených kašen na náměstí Republiky v Plzni. Moderně pojaté chrliče nesou jména Velbloud, Chrtice a Anděl, což odkazuje na městský znak. Veřejnost jejich instalace zcela rozdělila na dva tábory, kdy jedni kašny chválili a druzí k nim cítili vyložený odpor. Nyní jsou vyhledávaným objektem pro fotografy, ale také pro opilé turisty, kteří je poškozují a dělají si z nich hydromasážní vany.

Kašny umístěné v rozích plzeňského náměstí nejsou žádnou novinkou. Stávaly tu už od středověku, kdy sloužily především praktickým účelům. K jejich odstranění došlo v druhé polovině 19. století.

Odborná porota před lety vybírala hned ze 30 návrhů kašen, které měly zdobit plzeňské náměstí. Nakonec vyhrál odvážný počin architekta Ondřeje Císlera. S výrobou se začalo v srpnu 2008 a město za chrliče zaplatilo více než 26,5 milionu korun. 

„Doufám, že kašny budou dlouhou dobu pro Plzeň zdrojem potěšení a inspirace, podnětem k zamyšlení a přesahu tak, jak jsem to ve svém návrhu zamýšlel. Doufám, že se nakonec stanou i symbolem tolerance pro ty, kterým jejich výraz zcela nevyhovuje. Kašny jsou odvážným krokem do budoucna,“ řekl Ondřej Císler při jejich uvedení do provozu v roce 2010. Trojice kašen mezi architekty sklidila pochvalu, veřejnost se asi nikdy neshodne.

Dvojice svérázných rybářů lovila z kašny na náměstí Republiky mince pomocí magnetu

Neobvyklou dvojici rybářů odhalil za bílého dne na plzeňském náměstí Republiky strážník operačního oddělení městské policie prostřednictvím kamery městského kamerového systému. Na monitoru spatřil muže a ženu, jak pomocí magnetu loví mince z...

Voda prýští z pozlacených chrličů do nádrží z černé žuly. Bronzové odlitky chrličů jsou pozlacené, přičemž proces zlacení trval devět měsíců. Využito bylo sedm druhů barev plátkového zlata. Povrch kašen tvoří kombinace různě barevných plátků o rozměru 8x8 centimetrů. Na pozlacení Velblouda, Chrtice a Anděla se spotřebovalo 720 gramů zlata.

Koupačky i vtipálek, který ucpal kašnu saponátem

Jen měsíc po slavnostní zprovoznění načapala policie u kašen dva Slováky. Mladší z dvojice mužů vyrýval zapalovačem nápisy na stěnu Chrtice. Přistižený mladík pak strážníkům řekl, že se chtěli na kašnu s kamarádem prostě jen podepsat.

Místo se také stalo terčem bezdomovců. Ti buďto v kašně lovili drobné, co tam turisté ze zvyku naházeli nebo se v nich koupali. Policisté také řešili opilce, který se do kašny vymočil. Po vystřízlivění na záchytce se horlivě omlouval a zaplatil pokutu.


V roce 2017 zaneřádil kašnu vtipálek, foto: Městská policie Plzeň

Kašna Anděl se také stala terčem dvaatřicetiletého vtipálka, který do ní nalil několik lahví saponátu. Takhle sranda ale nakonec vyšla na osm tisíc korun, neboť pěna zanesla technické zázemí kašny a vyčistit ji musela specializovaná firma. Policisté nakonec muže dopadli a obvinili z přečinu poškození cizí věci a výtržnictví. 

Vandalové poškozují při svých letních koupelích zlacené kašny na náměstí. Nejčastěji v nich řádí opilí Němci

Legendární zlacené kašny na plzeňském náměstí Republiky lákají neustále v tropických vedrech ke koupeli další a další jedince. Všichni takoví příznivci letní koupele na náměstí by ale měli počítat s tím, že kašny jsou pod dohledem bezpečnostních...

 

V kašnách se často koupou opilí Němci

Legendární zlacené kašny lákají v tropických vedrech ke koupeli mnohé jedince. Všichni takoví příznivci letní koupele na náměstí by ale měli počítat s tím, že kašny jsou pod dohledem bezpečnostních kamer. A takové drahé zchlazení přijde díky pokutě i na několik tisícovek. Možná by nebylo od věci zařadit tento fakt do turistického průvodce, neboť jsou to právě návštěvníci ze zahraničí, kteří v alkoholovém opojení skáčou polonazí do kašen.

V minulých dnech si společnou koupel v kašně s názvem Chrtice užili dva rozdovádění němečtí turisté. Ti se svlékli do spodního prádla a naskákali do kašny, ze které si udělali hydromasážní vanu. „Bystré oko městského kamerového dohledu je zaregistrovalo právě ve chvíli kdy se jeden z mužů pohodlně usadil, zatímco druhý využíval samotný chrlič vody jako masážní prvek pro svá záda,“ popsala jejich řádění Tereza Schliková z tiskového odboru plzeňské městské policie. Ke smůle obou mužů jim soukromou vířivku přijeli o pár minut později ukončit strážníci. Rozverní muži si za své chování vysloužili pokutu. 

Poslední případ řešila městská policie v sobotu 22. července. „Koupel v městské kašně na náměstí Republiky si za dostatečné podpory publika v sobotu večer řádně užívala dvojice cizinců, ale jen do té doby, než jí vodní hrátky překazila přijíždějící hlídka městské policie. Ta muže ve věku jednatřicet a pětatřicet let odměnila za protiprávní jednání pokutou v řádech tisíců korun,“ shrnula mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Městská policie Plzeň

Štítky koupel v kašně, koupali se v kašně, naskákali do kašny, vandalové, městská policie, kamerový systém, kašny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozlacené kašny zdobí plzeňské náměstí už 13 let, mnohdy se v nich ale cachtají opilí turisté  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.