Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zámek Žinkovy je na prodej za 200 milionů korun. V minulosti jej vlastnil rod Lobkowitzů nebo rodina Škodů

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR. Rekreačně zaměřený městys by podle starosty uvítal, kdyby se areál zámku s rozlehlým parkem otevřel veřejnosti.

Památku nabízí na webu nadnárodní realitní síť Christie's, jejímž partnerem v ČR je realitní kancelář Svoboda & Williams. „Zámek se prodává už asi čtyři roky, je to nějak zakleté. Původní prodejní cena se výrazně snížila na současných 200 milionů," uvedl starosta Josef Karhan (Žinkovské SNK).

Podle něj je od roku 2007 vlastníkem firma Crown Estates, jejíž americký vlastník podniká v informačních technologiích. „Zvenku je opravený komplet, jsou hotové terénní úpravy okolo památky a z poloviny je to podle našich informací opravené i zevnitř," popsal starosta..

Zámek Češi i Slováci dobře znají

Podle starosty je zámek mezi Čechy i Slováky známý, za minulého režimu tam jezdili odborářští rekreanti. „Když někam přijedu a řeknu, že jsem ze Žinkov, tak ho tam místní znají," podotýká Karhan. Veřejnost do zámku ani parku už léta nemůže, dříve tam byly prohlídky pár dnů v roce. Ještě loni fungovala kavárna před vchodem, kam hodně jezdili turisté a cyklisté, ale letos je zavřená. „Zámek je zakonzervovaný, připravený na prodej. Majitel nás nekontaktuje, komunikujeme akorát s paní z realitní kanceláře Svoboda & Williams," řekl starosta.

Lidé teď mohou areál obejít zepředu kolem rybníka, ale nesmí do oploceného parku. Líbilo by se jim, kdyby do zámku a parku mohli. „Pomohlo by to turistickému ruchu, oživilo by to region. Otevření by přineslo i práci pro naše lidi," myslí si Karhan. Hospoda na náměstí je od covidu zavřená, nově se otevřelo na hrázi malé Moto Cafe, kde točí zmrzlinu a pivo.

Historie památky sahá do 12. století, kdy tam byla vodní tvrz. Raně barokní zámek vznikl ve druhé polovině 17. století, v roce 1897 byl přestavěn vídeňskými architekty do pseudorenesanční podoby. Vlastnily ho osobnosti například z rodů Lobkowiczů, Harrachů a Škodů. Od roku 1950 sloužil jako středisko ROH, od roku 1963 je kulturní památkou.

Areál s obytnou plochou 12 000 metrů čtverečních a 19hektarovým udržovaným lesoparkem tvoří podle realitní kanceláře kromě hlavní zámecké budovy zrekonstruovaný administrativní objekt s restaurací a kuchyní, konferenční místnosti, kancelářské prostory, čtyři byty, částečně renovovaná hospodářská budova a 12 bungalovů. Od roku 1989 zámek vystřídal několik majitelů a chátral. V letech 1993 až 2007 byl úplně zavřený. Vedle areálu jsou dva velké rybníky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Realitní kancelář Svoboda & Williams

Štítky zámek Žinkovy, prodej kulturní památky, prodej zámku, kulturní památka, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Zámek Žinkovy je příkladem "nakládání" s nemovitým majetkem v tomto státě. Kdysi vyhledávaný turistický cíl je pro veřejnost nejen nepřístupný, ale i nedostupný. Před časem jsem tam narazil na tabule vyhrožující osobám, které vstoupí do prostoru se stromořadím před zámeckým plotem, vycvičenými psy. Nebylo dovoleno ani dojít na most v hrázi oddělující od sebe dvě části rybníka. Obec, na kterou byl zámek kdysi převeden, doufala v jeho využití jako turistického lákadla, ve skutečnosti došlo jen k umrtvení turistiky, což se projevilo i na provozu obchodu a hospody v obci.

Úterý, 1. srpna 2023, 08:02Odpovědět

Zámek Žinkovy je na prodej za 200 milionů korun. V minulosti jej vlastnil rod Lobkowitzů nebo rodina Škodů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.