Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Unikátní aplikaci z dílny plzeňských dronařů si pochvalují čeští i němečtí hasiči

Západočeští dronaři jsou průkopníci v oblasti bezpilotních letounů a stali se jako první v republice součástí integrovaného záchranného systému. Asistují třeba u požárů, kde pomáhají najít skrytá ohniska. Letecké práce v terénu, možnosti dronů a především fungování vlastních aplikací, to všechno předvedl tým ze Správy informačních technologií města Plzně (SIT) bavorským hasičům, kteří si vše vyzkoušeli s kolegy z Domažlic.

„Jednotky českých a německých hasičů vzájemně spolupracují, proto jsme mohli naší prací oslovit i bavorské kolegy. Byli velmi překvapeni tím, co všechno s drony umíme. Důležitý je totiž software, díky kterému můžeme se získanými daty z dronů pracovat. V tom je naše přidaná hodnota, aplikace si v Plzni sami vyvíjíme na základě požadavků od hasičů a policistů, proto jim dokážeme dát přesný nástroj, který jim v terénu pomůže,“ vysvětlil ředitel úseku Drony SIT Josef Navrátil.

O téměř trojnásobek narostl počet loni plzeňským dronařům počet výjezdů na povolání složek IZS. Vyjádřeno čísly, jednalo se o 29 vážných dopravních nehod, šest rozsáhlých požárů, 11 pátraní po pohřešovaných osobách a ve 25 případech sloužili jako technická pomoc při monitorování rizikových akcí pro Policii České republiky.

Hasiče zaujala především aplikace IZS Stream, která dokáže v reálném čase přenášet obraz z dronu účastníkům zásahu. Také čtečka mračna bodů, jež ve spojení s dronem Elios 3 a technologií Lidar umí vytvořit virtuální 3D obraz nasnímaného objektu. „Využívání těchto aplikací by nám při zásazích velmi pomohlo. Najít ohniska požárů, pátrat po pohřešovaných osobách nebo pomocí dronů prozkoumávat budovy by výrazně ulehčilo naši práci,“ pochvaluje si velitel domažlických hasičů Martin Jurčo.

Zatímco hasiči v Plzeňském kraji mají možnost využívat aplikace od Drony SIT zdarma, jen se s nimi musí dostatečně seznámit, spolupráce s kolegy z Bavorska je teprve na začátku. „Bavili jsem se o dalším představení toho, co v Plzni děláme. Hasičům chceme ukázat naše zázemí, další vybavení a aplikace, protože v Domažlicích určitě neviděli všechno,“ uvedl Navrátil.

„Naše Drony SIT dlouhodobě spolupracují s hasiči, policisty, pracujeme také na součinnosti se zdravotnickou záchrannou službou. Stále hledáme možnosti využití dronů v reálném životě a k tomu potřebujeme příslušný software a aplikace. Ty si naštěstí umíme v Plzni sami vymyslet a naprogramovat,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Unikátní dron by měl pomoci hasičům s požáry v uzavřených prostorech, prototyp testují plzeňští odborníci

Nový bezpilotní letoun s termokamerou dokáže přesně lokalizovat ohnisko požáru. Díky své konstrukci unese zhášecí patrony, které by měly velmi pomoci s likvidací ohně. Tento prototyp chtějí odborníci spolu s hasiči otestovat nejprve v uzavřených...

„Plzeň je jediné město v České republice, které vlastní profesionální drony a využívá je pro pomoc složkám integrovaného záchranného systému. Práce týmu z Drony SIT je už dávno známá za hranicemi Česka, bylo jen otázkou času, kdy se rozvine spolupráce i s našimi nejbližšími sousedy,“ podotkl radní města Plzně pro oblast SmartCities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

„Město Plzeň je díky Správě informačních technologií na velmi vysoké technologické úrovni. Využíváme aplikace, které jsou nejen chytré, ale především praktické a osvědčují se v reálném provozu. Spolupráce dronařů se složkami integrovaného záchranného sboru je toho důkazem. Zájem hasičů z Bavorska mě velmi těší. Rádi našim sousedům poskytneme plnou součinnost,“ dodal primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky Drony SIT, dronaři, technologie, IZS, využití dronů, lokalizace požáru, technologie, Smart Cities, česko-německá spolupráce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní aplikaci z dílny plzeňských dronařů si pochvalují čeští i němečtí hasiči  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.