Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Rozsáhlý požár obilného pole pravděpodobně způsobila jiskra od kombajnu

Obrovský požár, který zachvátil v neděli obilné pole u Dobřan jižním Plzeňsku s největší pravděpodobností zavinila jiskra od kombajnu. Informoval o tom dnes mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. S plameny bojovalo celkem 22 jednotek hasičů. Pomáhali jim také místní zemědělci, díky kterým se podařilo zpomalit šíření ohně a zastavit plameny dříve, než se dostaly k lesoparku Martinská stěna.

Nedělní zásah velmi komplikoval silný vítr a hnal plameny přes suché obilí. Hasiči proto vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu a do akce nasadili 22 požárních jednotek. Situaci ze vzduchu sledovali také plzeňští dronaři, podle kterých se požár rozkládal na 17 hektarech. Oheň se podařilo lokalizovat po několika hodinách. Místo obilí zůstala jen spoušť v podobě černého popela. Hasiči monitorovali situaci ještě během noci a dohlíželi na to, aby se oheň znovu nerozhořel.

„V průběhu zásahu jsme zřídili čerpací stanoviště v Dobřanech. Nedělní požár způsobil škodu ve výši 65 tisíc korun. Před ohněm se ale podařilo uchránit majetek v hodnotě milionu korun. Příčinou byla technická závada, nejpravděpodobněji jiskra od lišty kombajnu,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Poncar. Díky velkému nasazení jednotek a spolupráci s místními zemědělci se podařilo zastavit požár dřív, než doputoval k nedalekému lesoparku. 

„Zažili jsme krušné chvíle. V jednom momentu jsme museli před ohněm doslova utéct. Nakonec se vše obešlo bez zranění a les se na poslední chvíli podařilo uchránit. Větrné počasí a sucho udělalo své. Díky chlapům ze zemědělského družstva. S traktory a pluhem se podařilo cesty šíření zpomalit,“ pochválili si spolupráci dobřanští hasiči.

Podle Poncara se letos jedná o dosud největší polní požár v Plzeňském kraji. Během neděle zasahovali hasiči ale ještě u dalších polních požárů, svým rozsahem ale nebyly tak velké. V souvislosti s tímto případem hasiči opětovně apelují na zemědělce, aby se při sklizni řídili Metodickou pomůckou pro období žňových prací, kterou naleznou na webu hzscr.cz.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje, Hasiči Dobřany, Drony SIT

Štítky požár pole, sucho, rozsáhlý požár, Dobřany, požár polního porostu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

To tam asi sekala místo kombajnu parní lokomotiva.........

Pondělí, 3. července 2023, 14:17Odpovědět

VIDEO: Rozsáhlý požár obilného pole pravděpodobně způsobila jiskra od kombajnu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.