Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Máme za sebou první tropický den letošního roku, nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v Plzni

Česká republika zažila dnes první tropický den letošního roku. Teploty nad 30 stupňů Celsia naměřily hned dvě stanice v Plzni. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav a zároveň připomněl, aby lidé dodržovali pitný režim, neboť nás tato horka budou doprovázet po celý následující týden.

„V Plzni byl zaznamenán první tropický den tohoto roku, a to hned na dvou stanicích. Na Mikulce jsme naměřili 30 stupňů Celsia a v Bolevci 30,3 stupně Celsia. Hodnoty byly naměřené až po 16. hodině odpoledne. K hranici tropické teploty se pak přiblížila také stanice Dobřany, vzdálená 12 kilometrů jihozápadně od Plzně,“ uvedli meteorologové. Loni byl v Česku první tropický den zaznamenán skoro o měsíc dříve, a to 20. května.

Za tropický den se považuje ten, kdy se teploty vyšplhají alespoň ke třicítce. Těchto dní si v příštím týdnu užijeme dostatečně. Podle předpovědi můžeme v Plzeňském kraji očekávat teploty nad 30 stupňů Celsia po celý týden, přičemž je doprovodí přeháňky a ojediněle i bouřky.

„V souvislosti s vysokými teplotami již platí pro zítřejší den BIO předpověď se stupněm č. 2, což je střední zátěž. Velmi teplé počasí může zatěžovat osoby s méně přizpůsobivým termoregulačním systémem organismu. Jedná se zejména o osoby s kardiovaskulárními chorobami, jedince s nemocemi dýchacího ústrojí a starší občany. Jmenované rizikové skupiny by se měly vyvarovat zvýšené fyzické a psychické zátěže a věnovat pozornost aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ připomíná ČHMÚ.

Před vlnou veder varovala také Světová zdravotnická organizace a vydala i seznam doporučení, co dělat a nedělat při vysokých teplotách. Lidé by podle odborníků neměli pít alkohol, nad 35 stupňů Celsia by si neměli pouštět větráky a měli by se vhodně oblékat. Zároveň by si měli dát pozor na jídlo, ve vedrech by neměli jíst mastná a těžká jídla. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu a ideálně pít obyčejnou vodu či neslazené čaje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky první tropický den, horka, tropy, předpověď počasí, meteorologové, ČHMÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme za sebou první tropický den letošního roku, nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.