Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeň přispěje na opravu nejstaršího měšťanského domu i na rekonstrukci balkonů v Mrakodrapu

Finanční podpora města ve výši přes jeden a půl milionu korun pomůže například s rekonstrukcí nejstaršího domu v Plzni, takzvaného Tepelského, ale i novodobým památkám jako je například dům na křižovatce ulic Prokopovy a Americké známý jako Mrakodrap. Rozhodnutí již schválili zastupitelé.

„Město Plzeň má dlouhodobou vizi regenerace svého historického jádra. Chce, aby místo, jehož základy byly položeny v době gotiky, bylo živoucím organismem. Proto pomáhá vlastníkům památek s jejich rekonstrukcí prostřednictvím dotací. Cílem je, aby byla zachována historická hodnota a zároveň, aby centrum města žilo. Spolupracujeme s Národním památkovým ústavem, který posuzuje navrhované opravy a rekonstrukce,“ uvedla radní města Plzně Eliška Bartáková (ANO), do jejíž gesce spadá také památková péče.

Dotace ve výši 1,55 milionu korun půjde na opravu sedmi nemovitých kulturních památek. „Peníze jsou určeny například na opravy fasád, opravy balkonů, schodišť či na výměnu oken a podobně,“ doplnila Bartáková. Nejvyšší částku ve výši půl milionu korun vyčlenilo město na opravy balkonů v bytovém domě Mrakodrap. Právě tyto části domu jsou dnes v havarijním stavu. Tento bytový dům  je jednou z nejhodnotnějších plzeňských stavebních realizací z 20. let minulého století a podílel se na ni architekt Hanuš Zápal.

Tato galerie nikdy nezavírá. Malby slavného malíře Mikoláše Alše zdobí v Plzni téměř dvacet měšťanských domů

Stačí se jen pozorně dívat a pozvednout oči výše, než se obvykle díváte. A ocitnete se v Plzni v úžasné galerii pod širým nebem, která nikdy nezavírá a neplatí se v ní žádné vstupné. Na průčelích 19 bohatých měšťanských domů vybudovaných...

 

Další peníze půjdou například na opravu Tepelského domu na adrese Zbrojnická 6, který se nachází v městské památkové rezervaci. Jedná se o nejstarší dům v Plzni, jenž byl v letech 1501 až 1788 majetkem Tepelského kláštera, prošel nejprve barokní a poté klasicistní úpravou. Dům prochází postupnou rekonstrukcí. „Město Plzeň nyní poskytne dotaci ve výši 140 tisíc korun, peníze jsou určeny na opravy severní části dvorní fasády včetně opravy oken a dveří a dalších stavebních úprav,“ upřesnila radní.

Dalšími objekty, na jejichž opravy město přispělo, jsou bytový dům čp.24 na křižovatce ulic Dominikánská a sady 5. května. Dále pak měšťanský dům čp. 279 v Dominikánské ulici a příměstský dům U Sv. Rocha 3.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky obnova památek, oprava památek, dotace na rekonstrukci, Mrakodrap, Tepelský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň přispěje na opravu nejstaršího měšťanského domu i na rekonstrukci balkonů v Mrakodrapu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.