Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lokalita u letiště Líně je zamořena zbytkovou kontaminací, případnou stavbu gigafactory to neovlivní

Geologický průzkum na letišti Líně u Plzně odhalil zbytkovou kontaminaci v okolí tří bývalých hangárů, kde se v minulosti skladovalo letecké palivo. Pro odstranění ekologické zátěže připravuje státní podnik DIAMO sanační plán. Podle státní agentury CzechInvest není tato zbytková kontaminace překážkou pro stavbu podnikatelského parku, jehož součástí může být i továrna na výrobu baterií do elektromobilů.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. V rámci propagační kampaně byl spuštěn také web parkline.cz, kde jsou průběžně aktualizované informace k projektu.

Kontaminaci v okolí bunkrů 1, 2 a 5 v areálu letiště Plzeň-Líně potvrdily výsledky předběžného geologického průzkumu, který probíhal v první polovině letošního roku. „Pro odstranění tohoto znečištění způsobeného provozem bývalého vojenského letiště aktuálně státní podnik DIAMO připravuje sanační plán. Předpokládá se, že sanační práce potrvají 10 až 12 měsíců a přispějí jednak k ozdravení znečištěných míst a zároveň jsou předpokladem pro vybudování podnikatelského parku,“ uvedl mluvčí státní agentury CzechInvest David Hořínek.

Podle hlavního koordinátora projektu Strategického průmyslového parku Líně (SPP) Davida Petra z CzechInvestu průzkum také potvrdil, že lokalita je způsobilá pro stavbu zóny.

Obce v blízkosti plánované gigafactory jednají se státem o možnosti rozšíření kapacit škol, stávající už teď nestačí

Studie dodaná agenturou CzechInvest a firmou Škoda Auto doporučuje, aby se v obcích u letiště Líně rozšířily kapacity škol. Jedná se o jedno z opatření v rámci plánovaného podnikatelského parku, v rámci něhož zvažuje Volkswagen (VW) postavit na...

„O ekologické zátěži, která má původ v 60. a 70. letech minulého století, kdy v areálu působila armáda, jsme měli rámcové informace mimo jiné díky studii, kterou v minulosti zadával Plzeňský kraj. Aktuální průzkum nám pomohl získat přesnější data, abychom mohli kontaminaci odstranit a pokračovat v přípravě podnikatelského parku,” vysvětlil Petr.

SPP chce vybudovat stát. Vláda loni v červenci stanovila klíčové stavby v lokalitě a je připravena dát na ně devět miliard korun. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) v květnu po jednání s obcemi v Dobřanech uvedl, že finální dohoda mezi ČR a Volkswagenem má být uzavřena do letošního prosince. Tehdy nabídl starostům založení společného podniku, který by ovlivňoval budoucí rozvoj SPP.

Během průzkumných prací bylo odebráno přes 100 vzorků zemin a 27 vzorků podzemní vody k laboratorní analýze, kterou zpracovala mezinárodní akreditovaná laboratoř. Výsledky potvrdily přítomnost pouze zbytkové kontaminace, která byla způsobená leteckým petrolejem. „Zjištěné zvýšené hodnoty jak zeminách, tak podzemní vodě, jsou vázány pouze na bezprostřední okolí bunkrů 1,2 a 5,“ upřesnil Michal Kofroň ze společnosti G-Consult, která průzkum prováděla. Data ukazují, že kontaminace se po více než 50 letech průběžných sanačních prací minimalizovala, a proto se předpokládá, že se lokalitu podaří zcela vyčistit. Půjde zejména o odtěžení kontaminované zeminy a její likvidaci. 

„Záměr podnikatelského parku počítá s tím, že se celé území terénně upraví, takže nedílnou součástí plánovaných úprav bude i demolice a sanace bunkrů, kde bylo v minulosti skladováno letecké palivo. Sanační plán, který připravuje státní podnik DIAMO, chceme mít hotový do konce června,” dodal Petr s tím, že pro koncern Volkswagen, který je potenciálním investorem do výstavby gigafactory v podnikatelském parku, je dekontaminace pozemku jednou z podmínek pro případnou realizaci investice.

Letiště Plzeň-Líně bylo založeno v roce 1952 jako vojenské letiště a je neodmyslitelně spjato s 5. stíhacím plukem, který vznikl už v roce 1945. Jeho piloti létali v Británii na Spitfirech. Pluk poté působil v Plané u Českých Budějovic a posléze na letišti Plzeň-Bory, které později ustoupilo průmyslové zóně. Piloti tak našli zázemí právě v Líních, kde létali na několika typech letounů MiG. Od roku 1996 je letiště veřejné. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky gigafactory, geologický průzkum, strategický průmyslový park, letiště Líně, CzechInvest, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokalita u letiště Líně je zamořena zbytkovou kontaminací, případnou stavbu gigafactory to neovlivní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.