Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeňský kraj zaplatí v příštích dvou letech obědy dětem v desítkách škol

Plzeňský kraj zaplatí v příštích dvou letech obědy dětem v desítkách mateřských, základních a středních škol v regionu. Na školní roky 2023/2024 a 2024/2025 získal od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) 10,405 milionu Kč. Krajští radní vyhlásili dotační program Obědy do škol v Plzeňském kraji na školní rok 2023/2024 a pravidla pro žadatele. Žádostí lze podávat do 8. prosince. Dotace zaplatí obědy dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit hradit stravování přímo ve školních jídelnách.

Kraj už loni na podzim, zejména vinou inflace a zdražování, evidoval výrazně vyšší poptávku rodin ve vážné hmotné nouzi. Za šest let se počet škol zapojených do programu zvýšil šestinásobně, počet dětí stoupl devětkrát.

„Cílem projektu je pokračování v zajištění školního stravování dětí v mateřských, základních a středních školách ve věku dva až 26 let, kteří jsou ohrožení chudobou a materiální a potravinovou deprivací nebo se ocitli v nepříznivé finanční situaci," řek radní Vladimír Kroc (ANO). To jim umožní zlepšení podmínek pro řádný průběh školní docházky, ale také předejdou případnému sociálnímu vyloučení.

Podle průzkumu kraje ve všech školách a školských zařízeních v regionu má předběžný zájem o zapojení do dotačního programu 131 subjektů. Předpokládaný počet zapojených dětí, žáků a studentů je 1520, což by činilo téměř 13,2 milionu korun za školní rok. Aby nebyla překročena vyčleněná částka, bylo nutné pro dotační program kraje nastavit přísnější pravidla tak, že bude opět nutné doložit hmotnou nouzi. „Nebude tudíž stačit jen doložení čestného prohlášení," uvedl Kroc.

Podle něj jde o klíčový projekt, který cíleně zajišťuje, aby děti z rodin ohrožených příjmovou chudobou dostaly vždy ve škole oběd, i když si ho jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit.

Ve školním roce 2017/2018, kdy projekt v Plzeňském kraji začal, se zdarma stravovalo 50 dětí a žáků, kteří odebrali stravu v hodnotě přes 180 000 korun, spočítal Kroc. V loňském roce už to bylo kolem 450 dětí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels.com

Štítky školní obědy, školní jídelna, obědy do škol, příspěvek na obědy, dotace na stravování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj zaplatí v příštích dvou letech obědy dětem v desítkách škol  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.