Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z nevzhledné točny tramvají vzniká prosklená brána do Borského parku, bude tam kavárna i veřejné toalety

Bývalá točna tramvají linky č.4 na severozápadním cípu Borského parku prochází výraznou proměnou. Nevzhledný prostor, kde byly veřejné toalety a různé stánky, nahradí prosklený pavilon se zelenou střechou, jehož stavba se pomalu a jistě chýlí ke svému konci. Třetí městský obvod aktuálně hledá nájemce, který by v objektu provozoval kavárnu i veřejné wc.

V rámci příprav nechalo město vykácet 54 kusů dřevin a keřů o rozloze 1955 metrů čtverečních. Kácení se týkalo pouze prostor, kde by měl vyrůst nový objekt. Město plánuje dřeviny nahradit.

Plány s prostorem na okraji Borského parku mělo město už dlouhé roky na stole, muselo ale čekat až se dokončí prodloužení tramvajové trati na Borská pole. Dělníci se do proměny lokality pustili loni v srpnu. Dnes je na první pohled patrné, že se práce blíží do finiše. To dokládá i fakt, že třetí městský obvod vypsal termín pro podání žádostí o pronájem prostor o ploše 246 metrů čtverečních. Zájemci mají čas poslat své nabídky do 9. června.

„Nebytový prostor by měl být primárně využíván jako kavárna/bistro, s možnou nabídkou dalších služeb a samozřejmě v části musí být provozovány veřejné WC, které je žadatel povinen provozovat a zajišťovat jejich pravidelný úklid,“ stojí v oznámení radnice.

Zaslané nabídky město posoudí v rámci několika kritérií jako je výše nabízené ceny za nájem nebo pestrost služeb a rozmanitost nabídky bistra či kavárny. Obvod předpokládá, že první nájem za tyto prostory obdrží k prvnímu srpnu.

Dokončovaný prostor je vymezený ulicemi U Borského parku a Klatovskou třídou. Až do prosince 2019 sloužil pro tramvajovou točnu linky číslo 4. Dominantou nové vstupní brány do Borského parku bude prosklený jednopodlažní pavilon se zelenou střechou o délce 80 metrů. Při zahájení stavby radní uvedli, že by byli rádi, kdyby objekt sloužil i jako půjčovna kol. 

„Je tam plno specifických detailů. Výrazným prvkem stavby jsou bezrámová okna, kdy čelní strana je téměř celá prosklená. Je to poměrně atypická věc. Zbytek stavby je z pohledových betonů, kdy jde o monolitickou železobetonovou konstrukci. Objekt bude mít 6,5 metru na 75 metrů, jedna strana je prosklená, ostatní jsou z železobetonu,“ popsal za zhotovitele výrobní ředitel Tomáš Duzbaba při slavnostním zahájení stavby. Projekt přijde město na 39 milionů korun bez DPH. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Borský park, brána do Borského parku, obvod hledá nájemce, pronájem prostor, nová kavárna, veřejné wc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Z celé té drahé a vcelku neužitečné stavby je třeba jako užitečné vydělit veřejné toalety. Dříve se říkalo záchodky. Těch je v Plzni opravdu málo a ty existující jsou povětšinou nedobytné. Krom toho je jejich stav dokladem kulturní úrovně společnosti. V době, kdy se sází snad na všechno, by se mohly s vysokým kursem přijímat sázky na to, jak dlouho ty nové veřejné toalety na Borech u parku budou opravdu v provozu.

Úterý, 23. května 2023, 08:47Odpovědět

Z nevzhledné točny tramvají vzniká prosklená brána do Borského parku, bude tam kavárna i veřejné toalety  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.