Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Čeští kynologové učili kolegy z Německa s novým systémem Pátrač, impulzem pro jeho vývoj byl případ ztracené osmileté holčičky

Systém Pátrač pomáhá s plánováním a přesným řízením rozsáhlých pátracích akcí. Impulzem pro jeho zdokonalení byl případ ztracené osmileté holčičky z října 2021. Několikadenního pátrání v okolí Čerchova se tehdy účastnilo 1400 pátračů a desítky psovodů. Co do rozsahu se jednalo se o největší akci za poslední roky. Zapojena byla také česká i německá policie. Nyní s touto aplikací seznámili plzeňští policisté své bavorské kolegy na cvičení v Domažlicích.

Jedním z důvodů pro pořádání dvoudenního cvičení v Domažlicích bylo i nedávné úspěšné mezinárodní pátrání po osmileté Julii. Dívenka strávila venku dvě chladné noci, než se ji podařilo najít. Do akce byly zapojené stovky policistů, hasičů i horských záchranářů. Byla to ale nakonec místní znalost hajného Domažlických lesů, který vystrašené a unavené děvče nakonec našel.

Zachránce ztracené holčičky: Seděla v trávě, byla unavená, vystrašená a hladová

Pohřešovaná osmiletá dívka odstartovala jedno z největších pátrání na území ČR za poslední roky. Do hledání se podle bavorské policie zapojilo až 1400 pátračů, desítky speciálně vycvičených psů a v neposlední řadě prohledával okolí také vrtulník....

Už v tomto případě využívala policie systém Pátrač, díky kterému může koordinovat velké množství pátracích týmů. Pátrání po holčičce se na německé straně hranice tehdy účastnila bavorská policie, a právě český systém je velmi zaujal.  

„Ceníme si otevřené diskuse o tomto systému a výměny zkušeností s našimi německými kolegy. I když není v plánu jeho implementace do německého systému pátrání po pohřešovaných osobách, tato zkušenost nám poskytuje cennou zpětnou vazbu pro další vývoj Pátrače," uvedl Ondřej Zeman z Horské služby, který se cvičení zúčastnil se svou fenkou Enigmou.

Zmíněný systém Pátrač vyvíjí Česká zemědělská univerzita pro Ministerstvo vnitra ve spolupráci i s Horskou Službu už od roku 2016. Jedná se o digitální nástroj, který umožňuje přesné plánování, řízení a hodnocení pátracích akcí. Významně usnadňuje komunikaci mezi psovody, koordinátory a ostatními zúčastněnými jednotkami během pátrání. Pomocí interaktivní mapy a GPS lze v reálném čase sledovat pohyb všech jednotek v terénu, což výrazně zvyšuje efektivitu a bezpečnost pátracích akcí.

„Tohoto cvičení se zúčastnili němečtí kolegové z Bavorské policie, kynologové z německého výcvikového střediska z Herzogau a dalšími účastníky setkání byli členové Horské služby České republiky. Všichni zúčastnění kynologové hodnotili společné cvičení velice pozitivně a též ocenili předání praktických zkušeností z terénu,“ uzavřela policejní mluvčí Eva Červenková.
 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR, Horská služba ČR

Štítky pátrání po pohřešovaných osobách, pátrací akce, kynolog, psovod, cvičení, Pátrač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští kynologové učili kolegy z Německa s novým systémem Pátrač, impulzem pro jeho vývoj byl případ ztracené osmileté holčičky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.