Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zachránce ztracené holčičky: Seděla v trávě, byla unavená, vystrašená a hladová

Pohřešovaná osmiletá dívka odstartovala jedno z největších pátrání na území ČR za poslední roky. Do hledání se podle bavorské policie zapojilo až 1400 pátračů, desítky speciálně vycvičených psů a v neposlední řadě prohledával okolí také vrtulník. Byla to ale nakonec zkušenost a místní znalost, která sehrála podstatnou roli. Dívenku totiž našel hajný Domažlických městských lesů Martin Semecký.

Seděla v metr vysoké trávě, když jsme přišli, tak se postavila. Bála se. Co víc říct, když tam byla dva dny,“ řekl dojatě hajný Martin Semecký bavorskému rozhlasu BR24 bezprostředně po nalezení dívky.

Holčičku našel v úterý krátce po půl druhé odpoledne. Děvče bylo vystrašené, unavené a naštěstí bez zranění. To ostatně potvrdil i starosta nedalekých Všerub Václav Bernard, který se záchranné akce účastnil. „Je zdravá, vypadá v dobré kondici," uvedl a doplnil, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky.

Byla úplně v pořádku, jenom si stěžovala, že má hlad a žízeň. Všichni jsme se tomu divili," řekl novinářům. Podobnou akci za poslední dekádu nepamatuje. Rozsah hledání ovlivnil i špatně přístupný terén. „V oblasti jsou šíleně husté lesy. I my jsme tam věčně padali na pusu přes kameny a stromy. Je to neprostupná divočina - houští, skály, popadané stromy i suché kmeny, o něž jsme se chytali a hned padaly. Nic příjemného," popsal starosta.

Vrtulníky, pátrací psi a stovky záchranářů

Děvčátko hledali od nedělního podvečera záchranné týmy policistů z pořádkové, dopravní policie, ze zásahové i pořádkové jednotky, studenti z policejní školy, profesionální i dobrovolní hasiči. Na pomoc přijeli v pondělí i s technikou pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci. Zapojili se také psovodi z Horské služby Šumava, Krušné hory, Krkonoše, Orlické hory a z Jeseníků. 

Horská služba měla za úkol propátrat primárně obtížné partie této části Českého lesa,“ uvedl Jan Hepnar, zástupce vedoucího kynologické brigády Horské služby ČR. Celá akce byla perfektně koordinována a všechny složky přesně věděly, v jakých lokalitách a jak mají hledat,“ dodal.

Práci záchranářů ocenil i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Všechno jsme zmobilizovali, a nakonec to byla ta špetka štěstí, že holčičku našel hajný zapojený do pátrání,“ citovala ministra agentura DPA.

Pátrání po osmileté německé dívce začalo už v neděli kolem páté hodiny odpolední. Rodina z Berlína byla na Čerchově vůbec poprvé. S sebou vzala také syna, dceru a synovce. V jeden okamžik se děti od rodičů vzdálily, zatímco dva chlapce se podařilo najít, Julii nikoliv. Statečná dívka strávila venku dvě chladné noci. Podle posledních informací je zdravá a v pořádku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR + facebook

Štítky pátrání, Domažlice, krimi, policie, pohřešovaná, Německo, hajný, pes, Horská služba České republiky, Čerchov, tráva, Česko, Berlín, Joachim Herrmann, Všeruby, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránce ztracené holčičky: Seděla v trávě, byla unavená, vystrašená a hladová  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.