Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Začínal údržbou železnic, dnes staví developerské projekty a řídí úspěšnou stavební společnost Miras - stavitelství a sanace s.r.o.

PR článek

Michal Fictum, zakladatel a majitel stavební společnosti Miras, má na kontě desítky úspěšných projektů včetně bytového komplexu Byty Bolevecká nebo rozsáhlou rekonstrukci budovy SPŠS v Plzni. V rozhovoru prozradil nejen o svých začátcích, ale také o svém pohledu na současné české stavebnictví.

Kdy vznikl nápad založit si stavební firmu?
Kolem třinácti let jsem měl první myšlenky na založení stavební firmy, když jsem pomáhal s rekonstrukcí babiččiny chaty na Borské přehradě v Plzni. I když jsem při práci spadl do vápna, stavařina mě bavila a rozhodl jsem se v budoucnosti pracovat ve stavebnictví. Celou rekonstrukci jsem si užil se vším všudy, i s tím vápnem.

Jaké byly vaše pracovní začátky?
Když jsem začínal pracovat, práce se soustředila na železniční zakázky. Začínali jsme s drobnými pracemi jako nátěry a údržby stožárů, ale také jsme vyráběli a osazovali značení pro strojvedoucí. Později jsme se podíleli na rozsáhlých sanacích domů po povodních v jižních Čechách. Spolupracovali jsme s neziskovými organizacemi na rekonstrukci zničených objektů a také jsme pomáhali s odvozem nábytku, bahna a s nasazováním vysoušečů.

Kde jste nasbíral nejvíce zkušeností?
Abych pochopil proces stavby jako takové a nasbíral cenné zkušenosti, chtěl jsem si nejprve vyzkoušet práci zedníka. Dle mého názoru se nejlépe řídí stavební firma, když si to člověk vyzkouší na vlastní ruce. Díky samotné práci na stavbě vím, jaké to je, co práce obnáší a jak by měl výsledek vypadat.

Jaké byly vaše nejvýznamnější projekty?
Mezi naše nejvýznamnější projekty patří Rezidence Bolevecká - náš developerský projekt. Rád bych také vyzdvihnul projekt Bytový dům Papírnická pro lokálního developera a úspěšnou rekonstrukci budovy SPŠS Plzeň na Klatovské třídě. Aktuálně stavíme náš zatím největší developerský projekt Triangl Park v městské části Plzeň-Bory.

Čemu se v současnosti nejvíce věnujete?
Teď se věnujeme klasickému stavitelství. Veřejnost nás často vnímá kvůli našim reklamám na bytových domech jako „zateplovače“, kterému jsme se věnovali v době útlumu klasického stavitelství. Využili jsme tak poptávky po energetických úsporách v městech jako je Plzeň.

Ovlivnila aktuální situace na trhu realizace vašich projektů?
Ano, ovlivnil nás nedostatek materiálu a zvyšování cen, stejně jako restrikce ČNB, které způsobily problémy na hypotečním trhu. Nicméně, situace nás také nutí se přizpůsobovat a mnozí si uvědomují, že úspěch není samozřejmostí. Všechno zlé je pro něco dobré a trh se pročistí.

Co je Vaším cílem a vize do budoucnosti?
Mou prioritou je mít zdravou rodinu, ale co se týká pracovního života, chci dále rozvíjet naši firmu. Soustředit se na nové projekty, mít kvalitní zaměstnance a modernizovat firmu. Nyní stavíme náš největší developerský projekt v Plzni - Triangl Park, který je aktuálně mým největším cílem.

Jako fyzická osoba jsem začal působit na trhu již kolem roku 2001, o pár let později v roce 2005 jsme založili stavební firmu Miras – stavitelství a sanace s.r.o.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky stavební firma, stavitelství, byty v Plzni, bydlení, zateplování, sanace, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínal údržbou železnic, dnes staví developerské projekty a řídí úspěšnou stavební společnost Miras - stavitelství a sanace s.r.o.  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.