Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: Historický mlýn zachvátil požár, hasiči odhadují škodu na osm milionů korun

Dvanáct jednotek hasičů ze dvou krajů zasahovalo u požáru Sádlova vodní mlýna v Kotouni na jižním Plzeňsku. Plameny zasáhly zejména střechu a podkroví pozdně barokního stavení. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu po zhruba dvou hodinách. Škody jsou nicméně obrovské a šplhají se k několika milionům.

K rozsáhlému požáru bývalého mlýna vyjížděli hasiči po půl čtvrté ráno do osady Olší o obce Oselce nedaleko Kotuně. „Oheň v plném rozsahu zasáhl podkroví a střechu hospodářské části. Pod kontrolu jsme jej dostali v 5:10 hod. Na místě zasahovalo osm jednotek z Plzeňského kraje a čtyři z Jihočeského. Na místo též vyjely drony SIT,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar a dodal, že škoda je předběžně odhadnuta na osm milionů korun. Příčinou vzniku požáru se zabývá vyšetřovatel.

Sádlův mlýn je pozdně barokního původu. Zhruba v první polovině 19. století byl objekt upraven a slouží hlavně k rekreaci.

Za poslední dny to není jediný náročný výjezd. V noci na pondělí vyjíždělo 12 jednotek hasičů do Svaté Kateřiny na Tachovsku. Na samotě nedaleko hranic s Německem zahořela vyšší dřevostavba. Ještě před příjezdem hasičů opustily objekt dvě dospělé osoby a jedno dítě.

„Oheň zasáhl většinu půdního prostoru. K hašení jsme nasadili tři proudy "C" a využita byla i výšková technika. Za tři čtvrtě hodiny od příjezdu první jednotky na místo jsme dostali požár pod kontrolu. Okolo čtvrt na jedenáct bylo uhašeno. Škodu majitel odhadl na 10 milionů korun,“ popsal Poncar. I v tomto případě musí příčinu vzniku požáru určit vyšetřovatel.

FOTO, VIDEO: Hasiči bojovali s rozsáhlým požárem dřevěné budovy, škodu majitel odhadl na 10 milionů

S rozsáhlým požárem vyšší dřevěné budovy bojovali v neděli v noci hasiči ve Svaté Kateřině na Tachovsku. Ještě před jejich příjezdem opustily objekt dvě dospělé osoby a jedno dítě. Událost se obešla bez zranění, oheň ale zničil celou střechu...

 

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky požár usedlosti, rozsáhlý požár, požár domu, milionové škody, hzs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Historický mlýn zachvátil požár, hasiči odhadují škodu na osm milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.