Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návštěvníci plzeňské zoo mohou nově pozorovat mladou samici sněžného levharta, přicestovala z Lipska

Plzeňská zoologická zahrada se raduje z nové obyvatelky. Jedná se o mladou samici irbise horského neboli sněžného levharta. Samička Mira se narodila v Lipsku. Tyto himalájské šelmy se v Plzni poprvé objevily v roce 2004, přičemž třikrát se je podařilo i úspěšně rozmnožit.

„V uplynulých dnech rozšířila kolekci plzeňské zoo mladá samice irbise horského Mira. Narodila se v Zoo Lipsko 25. srpna 2021 a je vnučkou letitého plzeňského páru Nanschan a Jamila. Návštěvníci ji už mohou spatřit, jak poznává svou novou expozici,“ prozradil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

První šelmy, pro které je typický hustý skvrnitý kožich a velké tlapy, se v Plzni objevily na sklonku listopadu 2004. Jednalo se o samce Makan a Nanschan, kteří se narodili v květnu 2004 a do plzeňské zahrady přicestovali z Tierparku v Berlíně. „Nanschan žije v Plzni dosud a 19. května oslaví 19. narozeniny. Mláďata byla v Plzni odchována dosud třikrát,“ doplnil Vobruba.

Po sedmi letech čekání se v plzeňské zoo radují z mláděte ohroženého lemura rudobřichého

Velká radost panuje mezi ošetřovateli v pavilonu Madagaskar v plzeňské zoologické zahradě. Na svět tam přišlo mládě lemura rudobřichého. Zatím není jasné, zda se jedná o samce či samičku. U lemurů obecně vypukl velký babyboom a návštěvníci mohou...

 

Sněžní levharti jsou plaché a vysoce specializované kočkovité šelmy obývající vysokohorské himalájské biotopy, kde loví horské ovce, kozy, hlodavce, zajícovce nebo například kuny. Teplo jim poskytuje hustý kožich a dlouhá srst. Díky svým dlouhým zadním nohám dokáže levhart skočit až 15 metrů, přičemž rovnováhu vyrovnává dlouhým ocasem. Samci dorůstají až ke dvěma metrům a vážit mohou zhruba 50 kilo. V současné době je levhart sněžný zařazen do seznamu ohrožených druhů. Na jejich úbytcích mají velký podíl pytláci, kteří je loví pro jejich kožich nebo kosti, které jsou využívané v tradiční asijské medicíně. Jako škodnou je loví také pastevci. Levharty sněžné spatří návštěvníci ve skalních voliérách z vyhlídky na terase u statku Lüftnerka.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, irbis horský, levhart sněžný, nový přírůstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci plzeňské zoo mohou nově pozorovat mladou samici sněžného levharta, přicestovala z Lipska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.