Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Policie odložila případ úmrtí kojence, kterého lékař poslal s horečkami z nemocnice domů

Domažličtí kriminalisté odložili vyšetřování případu úmrtí tříměsíčního chlapce z Klenčí pod Čerchovem. Došli k závěru, že smrt dítěte nezavinila žádná cizí osoba. Chlapec podle expertů zemřel z chorobných příčin. Kojence s horečkou, kašlem a rýmou přivezli rodiče na dětskou ambulanci v domažlické nemocnici, kde lékař konstatoval, že jde o nachlazení a doručil ať je doma v teple a bere léky na zmírnění teploty. Po pár hodinách se dítěti rapidně přitížilo a přestalo dýchat. Záchranářům se ho už nepodařilo oživit.

„Domažličtí kriminalisté od prosince loňského roku prověřovali případ úmrtí dítěte v obci Klenčí pod Čerchovem. V těchto dnech případ odložili. Došli k závěru, že na smrti dítěte nemá podíl žádná cizí osoba, chlapeček zemřel z chorobných příčin. Vzhledem k věku poškozeného nebudeme poskytovat žádné další bližší informace,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Podle posudku znalce, z něhož policie vycházela, mělo dítě neobvyklý průběh virové infekce, což nemohl lékař předpokládat ani ovlivnit.

Kojence z Klenčí pod Čerchovem přivezli jeho rodiče 19. prosince ve večerních hodinách na dětskou ambulanci kvůli zdravotním problémům. Dítě předtím mělo deset dní rýmu a kašel. K tomu se pak přidala teplota přes 39 stupňů. Navíc se chlapec třásl. Podle deníku Právo lékař z ambulance dítě prohlédl, doporučil aby zůstalo doma v teple a proti horečce naordinoval Panadol nebo čípky. Z nemocnice rodinu poslali domů s tím, že jde o nachlazení.

Druhý den ráno se ale stav chlapečka dramaticky zhoršil a došlo k zástavě dechu. Rodina okamžitě přivolala záchranku. Ještě před jejím příjezdem se snažili rodiče podle pokynů přes telefon kojence resuscitovat. Po příjezdu záchranářů už bylo dítě v bezvědomí. Mluvčí záchranné služby uvedla, že i přes veškerou snahu lékaře se nepodařilo obnovit životní funkce a chlapeček zemřel.

Soud potvrdil podmíněný trest pro lékaře, který nevhodně zvolenou léčbou způsobil smrt dítěte

Odvolací Krajský soud v Plzni dnes potvrdil podmíněný trest pro lékaře Domažlické nemocnice Františka Zahálku, který se zpovídal ze zavinění smrti malého dítěte. Lékaře už dvakrát domažlický okresní soud odsoudil k podmíněnému trestu za nevhodně...

Podle Práva měl mít tehdy službu primář dětského oddělení, který je také podepsaný pod lékařskou zprávou o vyšetření dítěte. Jde o stejného lékaře, jenž byl letos v březnu pravomocně odsouzen za smrt šestnáctiměsíčního chapce, jemuž naordinoval nesprávnou léčbu. Dítěti nechal vypláchnout žaludek vysoce koncentrovaným solným roztokem. Chlapec poté opakovaně zvracel, následně ale v jeho organismu nastal metabolický rozklad a po několika hodinách v nemocnici na otok mozku zemřel, zaznělo při předchozích jednáních u soudu. Kromě podmínky dostal muž také tříletý zákaz práce lékaře.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky úmrtí kojence, mrtvý chlapeček, Domažlická nemocnice, ambulance, nachlazení, horečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ úmrtí kojence, kterého lékař poslal s horečkami z nemocnice domů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.