Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Polární záře roztančila nebe nad Šumavou a Plzeňskem, byla to unikátní podívaná

Lidé napříč Českem mohli v noci na dnešek sledovat nejkrásnější přírodní úkaz v podobě polární záře. O tom, že by se mohlo poštěstit tuto krásu spatřit i v našich končinách informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) a nemýlil se. Polární záři fotili nadšenci i pouhým mobilem například na Rokycansku nebo severním Plzeňsku. Úchvatné snímky pořídil také Vladislav Hosnedl z Meteostanice Chotěšov, pro kterého je zachycení polární záře nad Šumavou splněným snem.

„Fotil jsem na chotěšovské vyhlídce, což je zhruba 730 metrů nad mořem. Bylo to hodně nečekané. Polární záře tu nebyla vidět čtvrt století, takže je to naprostá bomba. V mobilu mám aplikaci, kam mi přišlo mi první upozornění. Než jsem si sbalil foťák, tak to píplo znovu a index, že by mohla být vidět polární záře, zase narostl. Už dlouho jsem něco takového chtěl vyfotit a včera se to konečně podařilo. Jsem nadšený! Jen je škoda oblačnosti, která šla od Německa,“ popisuje Vladislav Hosnedl, jenž stojí za facebookovým profilem Meteostanice Chotěšov. Tam sdílí nejen aktuální informace o počasí, ale také úchvatné snímky z Pošumaví. V nedávném rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu se svěřil s tím, právě polární záře nad Šumavou je jedním z jeho snů, který byl chtěl zvěčnit na fotografii.

Jednou bych chtěl zachytit polární záři nad Šumavou, říká autor úchvatných fotografií Vladislav Hosnedl

Aktuální informace o počasí a jako bonusem nádherná fotografie z Pošumaví. To je zpravodajský servis, který svým fanouškům na sociálních sítích poskytuje Vladislav Hosnedl alias Meteostanice Chotěšov. Na lov jedinečných snímků vyráží za úsvitu...

„Byly tu fotky z nějakých 90. let, ale technika ještě nebyla taková. Příležitosti od té doby sice byly, ale nikomu se to nepodařilo záři zachytit. Až nyní v posledních měsících se tento jev objevuje nad Šumavou častěji. Před několika týdny jsem našel na webové kameře nad Poledníkem polární záři. U nás bylo ten den bohužel oblačno,“ dodal Hosnedl.

O tom, že by se mohlo poštěstit spatřit polární záři, informoval včera večer na svých sociálních sítích ČHMÚ. „Před hodinou dorazil k Zemi od Slunce materiál z koronálního výronu a skokově tak narostla rychlost slunečního větru o 100 kilometrů za sekundu. Zemské magnetické pole je tímto nárazem krátkodobě narušené. Záři můžete zkusit zahlédnout nad severním obzorem, nutností je ale tmavá obloha,“ informovali meteorologové včera před osmou hodinou večerní.

Vzápětí začaly pod příspěvkem přibývat první fotografie. Velmi často se objevovaly lokality jako severní Plzeňsko či Rokycansko.

Se svými úlovky se pochlubili také lidé ve facebookové skupině Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy„Hned jak mi vyskočilo upozornění v aplikaci, čapnul jsem foťák a stativ a běžel jsem na pole. Nestačil jsem se divit. Neskutečná podívaná. Nevěřil bych, že něco takového zažiju i u nás," napsal například Pavel Mora, který polární záři zachytil poblíž Nečtin.

Nečtiny, 23. dubna 2023 ve 22:20, autor fotografie: Pavel Mora

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. Letos byla ovšem v ČR viditelná již na konci února.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vladislav Hosnedl/Meteostanice Chotěšov

Štítky polární záře, meteorologický úkaz, úchvatná podívaná, Meteostanice Chotěšov, Šumava, Plzeň, ČHMÚ, pozorování oblohu, sluneční erupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Polární záře roztančila nebe nad Šumavou a Plzeňskem, byla to unikátní podívaná  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.