Po několikaměsíční přestávce se opět vrátí do plného provozu plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky. Voda z nich začne prýštit 1. května. Správci městského statku se nyní soustředí na údržbu a připravují jejich spuštění. Tato akce přijde letos na více než 100 tisíc korun, přičemž polovina této částky připadá na tři pozlacené kašny na náměstí Republiky a na kašny pod historickou budovou divadla. Kvůli havarijnímu stavu nebude letos v provozu velká kašna před budovou muzea v Kopeckého sadech.
Nejnáročnější na spuštění jsou slavné kašny na náměstí. Z kašen Anděl, Chrtice a Velbloud již zmizely dřevěné kryty a pracovníci u nich provedli nezbytnou technologickou kontrolu rozvodů elektroinstalace, čerpadel, trysek a reflektorů.
„Dále byly vyčištěny nádoby od vodního kamene a napuštěny. Tento zkušební provoz je důležitý k tomu, aby se stihly včas odstranit případné závady. K obnovení jejich provozu v takzvaném ostrém režimu dojde již tradičně 1. května,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).
O kašny, fontány, pumpy a pítka v centru Plzně se stará Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP). Náklady na údržbu těchto vodních prvků se ročně pohybují od 700 do 800 tisíc korun. Další peníze vkládají na provoz svých vodních prvků i jednotlivé obvody.
Kvůli havarijnímu stavu nebude v letošním roce zprovozněna velká fontána před budovou Západočeského muzea. Poslední generální opravou prošla v roce 2008. „Do září má být dokončena projektová dokumentace na její opravu, poté bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele. Pokud vše dobře půjde, fontánu zprovozníme už příští rok na jaře,“ doplnila Ilona Pelíšková ze SVSMP a znovu připomíná, že voda v kašnách není určená k pití. Tato voda musí mít stejnou kvalitu jako voda na veřejných koupalištích. Obsahuje také více chlóru, aby se v kašnách netvořily časy. Pokud se voda nějak kontaminuje, musí se všechna vypustit a před opětovným spuštěním je potřeba vyčistit nádrž i potrubí kašny, což vyjde na několik tisíc korun.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.