Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po zimní přestávce se znovu vrátí do provozu plzeňské kašny a fontány

Po několikaměsíční přestávce se opět vrátí do plného provozu plzeňské kašny, fontány a další vodní prvky. Voda z nich začne prýštit 1. května. Správci městského statku se nyní soustředí na údržbu a připravují jejich spuštění. Tato akce přijde letos na více než 100 tisíc korun, přičemž polovina této částky připadá na tři pozlacené kašny na náměstí Republiky a na kašny pod historickou budovou divadla. Kvůli havarijnímu stavu nebude letos v provozu velká kašna před budovou muzea v Kopeckého sadech.

Nejnáročnější na spuštění jsou slavné kašny na náměstí. Z kašen Anděl, Chrtice a Velbloud již zmizely dřevěné kryty a pracovníci u nich provedli nezbytnou technologickou kontrolu rozvodů elektroinstalace, čerpadel, trysek a reflektorů.

„Dále byly vyčištěny nádoby od vodního kamene a napuštěny. Tento zkušební provoz je důležitý k tomu, aby se stihly včas odstranit případné závady.  K obnovení jejich provozu v takzvaném ostrém režimu dojde již tradičně 1. května,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

O kašny, fontány, pumpy a pítka v centru Plzně se stará Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP). Náklady na údržbu těchto vodních prvků se ročně pohybují od 700 do 800 tisíc korun. Další peníze vkládají na provoz svých vodních prvků i jednotlivé obvody.

Kašna pod muzeum bude funkční možná v příštím roce

Kvůli havarijnímu stavu nebude v letošním roce zprovozněna velká fontána před budovou Západočeského muzea. Poslední generální opravou prošla v roce 2008. „Do září má být dokončena projektová dokumentace na její opravu, poté bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele. Pokud vše dobře půjde, fontánu zprovozníme už příští rok na jaře,“ doplnila Ilona Pelíšková ze SVSMP a  znovu připomíná, že voda v kašnách není určená k pití. Tato voda musí mít stejnou kvalitu jako voda na veřejných koupalištích. Obsahuje také více chlóru, aby se v kašnách netvořily časy. Pokud se voda nějak kontaminuje, musí se všechna vypustit a před opětovným spuštěním je potřeba vyčistit nádrž i potrubí kašny, což vyjde na několik tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně, visit Pilsen

Štítky kašny, zprovoznění kašen, odzimování, vodní prvky, pítka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zimní přestávce se znovu vrátí do provozu plzeňské kašny a fontány  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.