Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vydatné deště zvedly hladiny řek v Plzeňském kraji, zvýšený průtok hlásí Úslava, Klabava i Mochtínský potok

, aktualizováno 16. dubna 2023, 10:55

Vytrvalé deště způsobily na západě Čech vzestup hladin některých vodních toků. Přes první stupeň povodňové aktivity se dostala Úslava v Koterově, kde voda stále stoupá. Rychle se zvedala také voda v Mochtínském potoce na Klatovsku, kde došlo k překročení druhého stupně. Průtok během hodiny ale opět rychle opadl. Plno práce měli pak hasiči v Dobřanech, kde voda z polí zatopila rodinné domy. Hasičům navíc ztížil zásah jeden velmi neochotný řidič.

Po pátečních deštích jsou v Plzeňském kraji na několika místech zvednuté hladiny řek. Týká se to zejména Koterova, kde hladina zatím stále stoupá. Zvýšený průtok hlásí také stanice Sobětice, která sleduje hladinu vody v Mochtínském potoce na Klatovsku. Kolem desáté hodiny tam došlo k překročení druhého stupně povodňové aktivity. Setrvalý stav hlásí meteorologové na řece Klabavě na Rokycansku a Úslavě v Prádle na jižním Plzeňsku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi platí až do nedělního dopoledne. Aktuální situaci můžete sledovat ZDE.

„Vydatné srážky o úhrnu 20 až 40 milimetrů postihly za posledních 24 hodin většinu území ČR. Nejvyšší úhrny srážek - až 50 milimetrů hlásí Šumava a Novohradské hory. Přibližně na 20 procentech měrných profilů na vodních tocích v ČR došlo či dochází k překročení 1. stupně povodňové aktivity. Zatím jen v několika profilech došlo k dosažení 2.SPA. Naštěstí již srážky během sobotního rána ustávají, a tak již na horních úsecích vodních toků dochází ke kulminacím. Voda tak zůstává v korytech řek nebo se jen velmi výjimečně vylévá do údolních niv, kde nezpůsobuje větší škody,“ uvedli meteorologové.

Voda z polí zatopila rodinné domy

V Plzeňském kraji se situace zhoršila v neděli, kdy Úslava dosáhla druhého stupně povodňové aktivity. Napilno měli především hasiči v Dobřanech, kde voda zatopila několik domů v areálu bývalých kasáren. Kromě vody hasiče potrápil i jeden problémový řidič. „Opět nastal problém při průjezdu Tyršovo ulicí, špatně parkující řidič neunesl kritiku na jeho chybné parkování, cestou nás vybrzdil a přijel nám dokonce vyhrožovat a vulgárně nás napadat na stanici. Věc bude předána PČR," uvedli hasiči na svých sociálních sítích. 


 

Ohodnoť článek

Foto město Rokycany, hasiči Dobřany

Štítky lokální povodně, zvýšené hladiny řek, povodně, povodňová bdělost, ČHMÚ, Klabava, Mochtínský potok, Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatné deště zvedly hladiny řek v Plzeňském kraji, zvýšený průtok hlásí Úslava, Klabava i Mochtínský potok  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.