Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Posuňte rozhodnutí o rušení pošt, apeluje na ministra Rakušana Plzeňský kraj a dotčené obce

Vedení Plzeňského kraje spolu se starosty odešlou ještě během dneška dopis ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), aby vláda posunula termín jednání o rušení poboček České pošty z letošního prvního července na leden příštího roku. Podle starostů městských obvodů je naprosto nepřijatelné, aby se rušily pobočky na velkých sídlištích, kde žije mnoho seniorů. Velmi rozhořčený je z celé situace také starosta Klatov, kde by měla po redukci pošt zůstat pouze jedna pobočka ze čtyř. Starostové uvedli, že jsou připraveni k jednání a hledáni kompromisů.

„Redukce poboček byla stanovena podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu, konkrétní pošty pak byly vybrány podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou např. bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„O rušení 300 pošt v republice by se mohlo jednat na vládě už tuto středu, a proto my jako kraj a starostové vyzveme vládu, aby tuto reorganizaci posunula minimálně o půl roku. Škody napáchané způsobem komunikace s městy a obcemi byt tak šly napravit. Chápeme, že se Česká pošta potřebuje restrukturalizaci, ale je třeba o tom vést debatu především s těmi, kterých se to týká, což jsou starostové obcí. Jejich místní znalost je v celé věci nesmírně důležitá,“ uvedl dnes po jednání se starosty a plzeňským primátorem hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Starostové plzeňských městských obvodů i dalších měst se shodli na tom, že je celý seznam naprosto nepřijatelný. Za skandální považují také to, že s nimi nikdo nekomunikoval. „Během dneška odejde také žádost v rámci České pošty, abychom získali odpovědi na to, podle čeho se rozhodovalo o rušení poboček. Dále nás zajímá, jak budou řešeny kapacity zbývajících poboček. Jestli dojde k navýšení přepážek, rozšíření služeb nebo prodloužení otevíracích dob,“ doplnil Špoták.

V Plzni se redukce týká 13 poboček. Další tři uzavřou v Klatovech, dvě v Tachově a po jedné v Domažlicích, Sušici a Rokycanech. „V Plzni se to týká 12 poboček, ale katastrálně k nám spadá ještě Chotíkov, kde je jedna z páteřních pošt v OC Globus. Není pravdou, že by se v Plzni nejednalo o strategické pošty. Mají se rušit například dvě pošty s bezbariérovým přístupem, což je naprosto nepřijatelné pro seniorní a imobilní občany,“ upozornil primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Podle primátora bude také reálná docházková vzdálenost na poštu daleko větší. Podle záměru České pošty má stouptnout ze dvou na tři kilometry. „Jedná se o tři kilometry vzdušnou čarou, realita je jiná," podotkl. 

Také on souhlasí s tím, aby se rozhodnutí posunulo a byl čas na případná jednání. Jako primátor by pak chtěl vést diskuzi se starosty obvodů a koordinovat společné postupy. „Máme dnes obvody, kde pošta není. Například Černice, kam se ale stěhují další a další lidé. Dalšími potřebnými údaji není jen kapacita pošty, ale také jestli je bezbariérová, jestli tam jde parkovat a zda nabízí všechny potřebné služby. To jsou všechno parametry, které bychom měli dostat,“ doplnil primátor.

Klatovy: Jedna pobočka ze čtyř

V Klatovech, kde žije přes 21 tisíc obyvatel by měla zůstat pouze jedna pobočka České pošty. Pobočky v ulicích Maxima Gorkého, Pod Hůrkou a v části Luby by měly podle seznamu zaniknout. „Je zcela špatně, že jsme se nesešli dříve a že jsme neměli před finálním rozhodnutím podklady k jednání. V Klatovech by měla zůstat pouze jedna pobočka pošty ze čtyř, což je naprosto nepřijatelné. Netýká se to jen města, ale naše pošty obsluhovaly další menší obce v našem regionu. Znamená to dramatické zhoršení služeb pro obyvatelstvo,“ zdůrazňuje starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS).

Na dnešní jednání se dostavili také zástupci plzeňských městských obvodů. Už v pátek při, kdy pošta oficiálně zveřejnila seznamy rušených poboček, nešli někteří pro ostrá slova daleko. Starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO) dokonce oslovil obyvatele, aby se připojili a dali najevo, co si o rušení pošt myslí. Velmi palčivým tématem je to hlavně na Skvrňanech, kde žijí především senioři.

Starosta chce bojovat za zachování pošty na Skvrňanech. Vyzývá i občany, aby dali najevo svůj názor

Plánované zrušení pobočky České pošty v Macháčkově ulici na Skvrňanech pořádně hnulo žlučí nejen místním obyvatelům, ale také samotnému vedení centrálního obvodu. Starosta David Procházka (ANO) upozorňuje na to, že se jedná o sídliště, kde žijí...

V prvním plzeňském obvodu budou od 1. července zrušeny hned dvě pobočky, a to v Brněnské ulici na Vinicích a v Kaznějovské ulici v Bolevci. Také vedení tohoto obvodu se proti tomuto rozhodnutí ohradilo. „Třeba právě pro Vinice je to velmi problematické. Jde o sídliště se zhruba osmi tisíci obyvateli a velkým podílem seniorů, kde je pouze tato jediná pobočka. Já se obávám, že místním to velmi zkomplikuje život,“ řekla starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Početné sídliště s velkým podílem seniorů či handicapovaných pak obsluhuje právě pošta v Kaznějovské ulici, která bude též uzavřena. Po plánované reorganizaci zůstane v prvním plzeňském obvodu pouze jedna pobočka pošty, konkrétně Pošta 23 v obchodním domě Družba v aleji Svobody. „Přijde mi to velice zvláštní. Vždyť náš obvod má téměř padesát tisíc obyvatel. Tahle změna nikoho nepotěší,“ podotkl místostarosta Jedničky Miroslav Šuma (ANO). Zdejších obyvatel se pak dotkne i plánované zrušení pobočky pošty v hypermarketu Globus, která se sice nachází v katastru obce Chotíkov, ale hojně ji využívali i obyvatelé sídliště Košutka. 

Redukce poboček se týká také Rokycan, a to pošty na adrese Boženy Němcové 960. „Rušení této pobočky s městem státní podnik neprojednával. Dnes jsme pouze obdrželi dopis o zrušení. Zachována v Rokycanech zůstane pouze hlavní pošta v Jiráskově ulici. Zrušením druhé pobočky v našem městě dojde ke zhoršení dostupnosti služeb našich občanů," dodal starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). 

Seznam rušených poboček v Plzeňském kraji:

Plzeň:

  • Plzeň 4 (Škroupova 1900)
  • Plzeň 5 (Doudlevecká 277)
  • Plzeň 7 (Francouzská třída 2251)
  • Plzeň 9 (Písecká 972)
  • Plzeň 10 (Brněnská 967)
  • Plzeň 11 (Kaznějovská 1758)
  • Plzeň 13 (V Bezovce 1979)
  • Plzeň 17 (Nepomucká 190)
  • Plzeň 18 (Macháčkova 926)
  • Plzeň 19 (Habrmannovo náměstí 905)
  • Plzeň 24 (Chotíkov 385)
  • Plzeň 26 (Skladová 2483)
  • Plzeň 27 (Železniční 116)

Klatovy:

  • Klatovy 2 (Maxima Gorkého 655)
  • Klatovy 3 (Luby 85)
  • Klatovy 4 (Pod Hůrkou 606)

Tachov:

  • Tachov 3 (Bělorajská 1603)
  • Tachov 4 (Jana Ziky 1739)

Rokycansko:

  • Rokycany 3 (Boženy Němcové 960)
  • Břasy 3

Sušice:

  • Sušice 3 (Pravdova 1274)

Domažlice:

  • Domažlice 3 (Mánesova 569)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Česká pošta, zrušení poboček, Plzeňský kraj, poštovní služby, zásilkovna, balíky, Plzeňský kraj, starostové, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posuňte rozhodnutí o rušení pošt, apeluje na ministra Rakušana Plzeňský kraj a dotčené obce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.