Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Česká pošta zruší v Plzeňském kraji přes 20 poboček, většina z nich je v Plzni

, aktualizováno 31. března 2023, 13:30

Česká pošta zruší od 1. července 300 svých poboček, přičemž z jednotlivých měst jich nejvíce ubude v Praze, Brně a v Plzni, kde se to týká hned 13 pošt. Další tři uzavřou v Klatovech, dvě v Tachově a po jedné v Domažlicích, Sušici a Rokycanech. Vyplývá to ze seznamu, který dnes zveřejnila Česká pošta na svém webu. Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) již svolal jednání všech starostů, kterých se redukce poboček pošty dotýká.

Zrušení poboček je jedním kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby. Dále by měla zahrnovat balíkové a logistické služby. Celý proces proměny má být hotový v roce 2025 a vyjde na více než osm miliard korun.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ vysvětluje pověřený ředitel pošty Miroslav Štěpán.

V Plzeňském kraji bude zrušeno 22 pošt, z toho 13 v Plzni. V obcích, kde je pouze jedna pošta se podle slibu ministerstva žádná rušit nebude. „Rušení poboček je jedna věc, ale mě bude nejvíc zajímat, jakým způsobem bude zajištěná obslužnost pro občany v místech, kde ty pobočky nebudou. Jestli se budou navyšovat pracovní úvazky, jestli se rozšíří přepážky, služby a jakým způsobem bude fungovat doručování," podotýká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). „Po dohodě s primátorem jsem svolal jednání všech starostů, kterých se týká rušení poboček České pošty v Plzeňském kraji. Nejdůležitější je zachovat obslužnost pro občany," uvedl hejtman dnes odpoledne s tím, že jednání bude v pondělí od 08:00 na krajském úřadě před jednáním zastupitelů.

„Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb. Na nejvytíženějších poštách, kterých je 400, se lze objednat na konkrétní čas a na konkrétní službu, a to pouze jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky. Pro odeslání a výdej balíků mohou zákazníci využít celkem 7 625 Balíkoven a samoobslužných výdejních boxů po celé České republice,“ ujišťuje mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) považuje rušení poboček za faul na občany. „Jedná se o pošty na Lochotíně, v centru města, na Slovanech, na Doubravce nebo třeba v Chotíkově. Osobně vůbec nerozumím tomu, jak byl tento seznam vytvořen. Už teď je patrné, že to bude řadě Plzeňanů značně komplikovat život. Situaci dál řešíme a jednáme,“ řekl Zarzycký.

Zrušení pobočky na sídlišti plném seniorů? 

Rozhodnutí o zrušení pobočky České pošty v Macháčkově ulici nadzvedlo ze židle také starostu třetího městského obvodu Davida Procházku (ANO). „Asi nikdy jsem tu nebyl sprostý, ale níže uvedený dopis mi fakt nadzvedl," napsal na svém Facebooku. Dále doplnil, že udělá maximum pro to, aby tato pobočka zůstala zachována.

V prvním plzeňském obvodu budou od 1. července zrušeny hned dvě pobočky, a to v Brněnské ulici na Vinicích a v Kaznějovské ulici v Bolevci. Také vedení tohoto obvodu se proti tomuto rozhodnutí ohradilo. „Třeba právě pro Vinice je to velmi problematické. Jde o sídliště se zhruba osmi tisíci obyvateli a velkým podílem seniorů, kde je pouze tato jediná pobočka. Já se obávám, že místním to velmi zkomplikuje život. Nevím, podle jakého klíče byly vybrány pobočky ke zrušení, a nastalá situace nás mrzí. S poštou chceme ještě nadále jednat,“ uvedla starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Starosta chce bojovat za zachování pošty na Skvrňanech. Vyzývá i občany, aby dali najevo svůj názor

Plánované zrušení pobočky České pošty v Macháčkově ulici na Skvrňanech pořádně hnulo žlučí nejen místním obyvatelům, ale také samotnému vedení centrálního obvodu. Starosta David Procházka (ANO) upozorňuje na to, že se jedná o sídliště, kde žijí...

 

Početné sídliště s velkým podílem seniorů či handicapovaných pak obsluhuje právě pošta v Kaznějovské ulici, která bude též uzavřena. Po plánované reorganizaci zůstane v prvním plzeňském obvodu pouze jedna pobočka pošty, konkrétně Pošta 23 v obchodním domě Družba v aleji Svobody. „Přijde mi to velice zvláštní. Vždyť náš obvod má téměř padesát tisíc obyvatel. Tahle změna nikoho nepotěší,“ uvedl místostarosta Jedničky Miroslav Šuma (ANO). Zdejších obyvatel se pak dotkne i plánované zrušení pobočky pošty v hypermarketu Globus, která se sice nachází v katastru obce Chotíkov, ale hojně ji využívali i obyvatelé sídliště Košutka. 

Redukce poboček se týká také Rokycan, a to pošty na adrese Boženy Němcové 960. „Rušení této pobočky s městem státní podnik neprojednával. Dnes jsme pouze obdrželi dopis o zrušení. Zachována v Rokycanech zůstane pouze hlavní pošta v Jiráskově ulici. Zrušením druhé pobočky v našem městě dojde ke zhoršení dostupnosti služeb našich občanů," uvedl starosta města Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). 

Rušením poboček chce pošta snížit ztráty, které za loňských rok dosáhly 1,5 miliardy korun. S koncem stovek poboček přijde o práci zhruba 1600 zaměstnanců, firma jim chce ale nabídnout jiné pozice nebo rekvalifikaci. Pošty se mají rušit ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

„Redukce poboček byla stanovena podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu, konkrétní pošty pak byly vybrány podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou např. bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD,“ dodal mluvčí pošty.

Seznam rušených poboček v Plzeňském kraji:

Plzeň:

  • Plzeň 4 (Škroupova 1900)
  • Plzeň 5 (Doudlevecká 277)
  • Plzeň 7 (Francouzská třída 2251)
  • Plzeň 9 (Písecká 972)
  • Plzeň 10 (Brněnská 967)
  • Plzeň 11 (Kaznějovská 1758)
  • Plzeň 13 (V Bezovce 1979)
  • Plzeň 17 (Nepomucká 190)
  • Plzeň 18 (Macháčkova 926)
  • Plzeň 19 (Habrmannovo náměstí 905)
  • Plzeň 24 (Chotíkov 385)
  • Plzeň 26 (Skladová 2483)
  • Plzeň 27 (Železniční 116)

Klatovy:

  • Klatovy 2 (Maxima Gorkého 655)
  • Klatovy 3 (Luby 85)
  • Klatovy 4 (Pod Hůrkou 606)

Tachov:

  • Tachov 3 (Bělorajská 1603)
  • Tachov 4 (Jana Ziky 1739)

Rokycansko:

  • Rokycany 3 (Boženy Němcové 960)
  • Břasy 3

Sušice:

  • Sušice 3 (Pravdova 1274)

Domažlice:

  • Domažlice 3 (Mánesova 569)

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, zrušení poboček, Plzeňský kraj, poštovní služby, zásilkovna, balíky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta zruší v Plzeňském kraji přes 20 poboček, většina z nich je v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.