Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Milované i nenáviděné vejce před Novým divadlem zmizí, objekt bude také konečně bezbariérový

Za téměř devět let fungování stále dochází v Novém divadle v Plzni ke změnám a postupným vylepšením. Nejpalčivějším problémem však nadále zůstává špatný přístup pro hendikepované. Tuto záležitost ale plánuje radnice v dohledné době vyřešit. Stejně tak dojde i na mnohdy kritizované a zesměšňované několikatunové betonové vejce před budovou.

Nábytek, osvětlení, technické problémy i špatný přístup do hlediště. Budova Nového divadla se slavnostně otevřela v září 2014 a sklidila jak pozitivní ohlasy, tak i řadu těch negativních. Kupříkladu jen za první tři měsíce provozu hlásilo vedení divadla problémy s pohyblivým jevištěm a oponou, což vedlo i ke zrušení představení. Všechny tyto „porodní bolesti“ se podařilo během let vyřešit. Došlo například i na lepší nasvícení schodišť v sále a v loňském roce se diváci dočkali i vytoužené změny v ozvučení.

Na co však návštěvníci divadla stále čekají jsou vstupy, které by měly usnadnit přístup pro hendikepované osoby nebo seniory do spodních řad hlediště hlavního sálu divadelní budovy. V této věci už vedení divadla i město pokročilo.

V minulosti už se o proměně atria vedly debaty a padaly například nápady na zbudování zahrady s vodními prvky. Jakými návrhy se bude nyní studie zabývat, zatím město ani divadlo neuvedlo.

„Chceme se věnovat vybudování bezbariérovosti Divadla J. K. Tyla, konkrétně Nového divadla. Už tam byly prověřeny možnosti a jako jediná varianta se jeví zastřešení atria ve spodní části mezi dvěma budovami divadla. V této věci už se připravuje studie. Cenu předpokládáme okolo zhruba 40 miliónů korun. Zastřešením atria by vznikla výstavní plocha pro návštěvníky města Plzně i divadla. Zároveň by spodní část hlediště byla zpřístupněna i bezbariérově,“ uvedla na tiskové konferenci radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO). Tento bod je také součástí programového prohlášení koalice pro volební období 2022-2026. Projekt připravuje divadlo s městskou organizací Obytná zóna Sylván, jež komplex spravuje.

Dvacetitunové vejce zmizí

Projekt si pochvaluje i primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „V těchto prostorách už nyní probíhají výstavy a vidí je tisícovky návštěvníků divadla. Součástí této studie je i to, že zmizí slavné „vejce“ a místo něj tam bude jiný útvar či jiný celek,“ poodhalil primátor. Detaily ale zatím prozradit nechtěl. 

Tři metry vysoké a téměř 4,5 metru dlouhé vajíčko váží 20 tun. Podle původních návrhů mělo připomínat slavné zrcadlové fazole indického sochaře Kapoora, nakonec ale zůstalo v betonové podobě, aby více ladilo s fasádou. Město se dokonce soudilo se stavitelem divadla o peníze, protože betonové vejce je menší než předpokládaly původní plány. 

Pilsen surprise, foto: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Ihned po instalaci vznikla facebooková skupina Plzeňské Kindervajíčko, kam lidé přidávali své koláže a návrhy, jak by se s vejcem dalo naložit. Některé nápady uvedl v život neznámý autor, který vajíčko v roce 2015 velikonočně vyzdobil. Divadelníci to vzali s humorem a pentle tam ponechali. Posléze sami vytvářeli velikonoční přání s motivem kraslice.

Kromě Plzeňanů si dělali z vejce srandu i někteří architekti. Například populární Arch Vader, který s humorem rozebírá stavby po celé republice, sdílel fotografii s popiskem „No a tady se líhnou všechny ty plzeňský ptákoviny.“ 

Na paškál si vzal slavné vejce i architekt vystupující pod přezdívkou Arch Vader

V roce 2018 se v rámci akce PechaKucha Night proměnilo vejce na Pilsen surprise. S nápadem přišel sochař Benedikt Tolar. Veřejnost tento počin přijala s nadšením a někteří si i přáli, aby tak vejce už zůstalo. V témže roce se vejce stalo i tématem polické kampaně s názvem „Bez pukavců“. Občané patrioti postavili tehdy u divadla petiční stánek, kde se lidé mohli podepsat pod výzvu za odstranění vejce před budovou divadla. Lídr kandidátky Václav Chaloupek akci vysvětloval tím, že chtěli připomenout tehdy končící reklamační lhůty divadla, které mělo podle některých příliš mnoho závad. „Nepovedené vejce je jen jakýmsi symbolem nekvalitní práce dodavatele a laxního přístupu radnice,“ podotkl Chaloupek.

Výstavba Nového divadla byla součástí projektu Evropské město kultury 2015. Stavba vyšla na 880 milionů korun a dokončena byla za 810 dnů. Obvodové zdi tvoří 3500 metrů čtverečních desek z litého betonu, jejich charakteristická červená barva byla dovezena z Kanady a rozmíchána přímo do betonové směsi. Budova nabízí Novou a Malou scénu a veškeré zázemí.

ANKETA: Jste rádi, že vejce zmizí?

Celkem hlasovalo849 čtenářů

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DJKT

Štítky DJK, Nové divadlo, bezbariérové přístupy, vejce, socha vejce, umění ve veřejném prostoru, Eliška Bartáková, Roman Zarzycký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milované i nenáviděné vejce před Novým divadlem zmizí, objekt bude také konečně bezbariérový  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.