Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záchrana Pekla, výstavba bytů i boj proti holubům, vedení Plzně představilo plánované projekty

Zástupci vládnoucí čtyřkoalice v Plzni představili dnes své plány, kterým se chtějí až do roku 2026 věnovat. Jde o investice za 7,5 miliardy korun. Radnice například chystá dokončení stovek nájemních bytů. Věnovat se chce také opravě tramvajových tratí, úpravám problémových křižovatek a dojít by mělo i na rozvoj školství, sportovišť i zahájení prací na záchranu kulturního domu Peklo. Jednou ze zajímavostí je i plán na zřízení prvního městského holubníku.

Na investice chce město použít peníze ze svého rozpočtu, veškeré rezervní fondy, evropské, národní či krajské dotace a případně i dlouhodobé úvěry, řekl na dnešní tiskové konferenci primátor Roman Zarzycký (ANO). Do rozpočtu by mělo přibýt také několik set milionů korun navíc z loňského přebytku a také z předpokládaných vysokých dividend z Plzeňské teplárenské. Město chce akce provádět po etapách a podle aktuálních možností. Na konferenci také zaznělo, že se nechtějí pouštět do megalomanských projektů a chtějí dát přednost těm, které obyvatelé nejvíce ocení v rámci každodenního fungování. 

„Těší mě, že se nám napříč koalicí podařilo najít shodu na projektech, které považujeme pro rozvoj města Plzně za klíčové. Naši společnou prioritou je investovat do projektů, které Plzeňané pocítí v každodenním životě. Nejedná se jen o velké investice a stavby, ale i o investice do služeb, jako jsou městská hromadná doprava nebo ceny energií,“ uvedl Zarzycký.

Výstavba bytů a dostupné bydlení

Koalice se chce věnovat stavbě nájemních bytů, postaví nové bytové domy v Zátiší, domy pro seniory a mladé rodiny v Křimicích, Malesicích či v Červeném Hrádku. Revitalizace by se také měly dočkat bytové domy na adresách Tylova 51 a 53, Resslova 13 nebo čtyři domy v lokalitě ulic Kotkova a Kalikova.

„Naší prioritou při využívání městských pozemků je výstavba dostupného bydlení. Budeme aktivně pracovat na zástavbě brownfieldů a pokračovat v rozvoji areálu Světovar. Zpracujeme projekty revitalizace nábřeží Mže a Radbuzy, připravíme rekonstrukce Husovy a Tyršovy ulice, Anglického nábřeží, náměstí Milady Horákové, náměstí Míru i Jiráskova náměstí. Postavíme nové parkovací domy a patrová parkoviště, zahájíme rekonstrukci budov v areálu DEPO2015,“ vyjmenovává první náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).  

Zklidnění dopravy a ozelenění Americké

Radní pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN) potvrdil, že chce město spolupracovat s Ředitelstvím silnic a dálnic na zkapacitnění křižovatky Belánka a rozšíření kruhového objezdu u Makra. Město rovněž zahájí projekční práce a majetkovou přípravu na rozšíření Západního okruhu o zbylé dva jízdní pruhy.

Část Americké třídy se opět otevře autům, řidiči ale projedou jen v noci

Bezprostředně po loňských komunálních volbách se začalo uvnitř nové koalice ve vedení města Plzně mluvit o znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou třídu. Na tuto otázku ale nepanoval jednotný názor. Dnes ale přišlo oznámení...

 

Změnou by měly projít také problémové křižovatky, především přibydou přechody pro chodce v křižovatce U Jána, nové přechody vzniknou také v okolí hlavního nádraží. Věnovat se chce město i Americké třídě, kde by v její střední části měla vyrůst například nová zeleň. Rozšířit by se tam měly také chodníky. Tolar prozradil, že by rád zklidnil dopravu v historickém centru města, konkrétně na západní straně náměstí. Jedním z řešení by mohlo být omezení vjezdu aut do historického centra. Tento bod je ale zatím ve fázi úvah.

V oblasti veřejné dopravy chce město držet komfort, četnost spojů i kapacitu vozů. Už od dubna rozšíří slevy v MHD, u seniorů snížením věkového limitu pro jízdu zdarma ze 70 na 65 let a u studentů rozšířením polovičních jednorázových jízdenek až do 26 let. Psali jsme ZDE. Ve výčtu plánovaných investic jsou i opravy tramvajových tratí v ulicích Koterovská, Klatovská, Zbrojnická, Terezie Brzkové, Vejprnická, Skvrňanská, Přemyslova a Lidická.

Bezpečnost, záchrana Pekla a nová sportoviště

„Za naprosto zásadní považuji posílení a stabilizaci městské policie. Zavedeme také systematické vyhodnocování bezpečnosti v jednotlivých částech města a navrhneme opatření tak, aby se zvýšila bezpečnost a aby se Plzeňané cítili bezpečněji. Zpřísníme i podmínky regulace hazardu,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Za desítky milionů město plánuje revitalizaci ústřední knihovny, zajištění bezbariérovosti a zastřešení atria v Novém divadle, zahájí opravy památkově chráněného kulturního domu Peklo, které postupně přijdou na stovky milionů korun. Nová sportovní hala by měla být na Borských polích, v Liticích vznikne sportovní areál se čtyřmi hřišti pro ragby či americký fotbal.

FOTO: Zchátralý Kulturní dům Peklo by po opravě mohl sloužit jako zázemí pro Plzeňskou filharmonii

Peklo je jedním z nejvýznamnějších kulturních objektů v Plzni. Již několik let je ale jeho stav natolik žalostný, že se tam žádné kulturní akce nepořádají. To by se do budoucna mělo změnit. O osudu kulturáku rozhodne mimo jiné i speciální...

V oblasti školství by město chtělo rozšíří počty odborných učeben na školách, podpoří vznik polytechnických center, navýší dle potřeb škol jejich provozní příspěvek, rozšíří a zrekonstruuje školní sportovní areály a rozšíří tak nabídku hřišť pro veřejnost. Podle demografického vývoje pomůže obvodům zvětšit kapacity mateřinek, zkvalitní stravování ve školních jídelnách, finančně podpoří výuku cizích jazyků a mezinárodní výměnné projekty.

Radní pro oblast Smart Cities Daniel Kůs (Piráti) uvedl, že radnice také hledá městské objekty, kde by bylo vhodné umístit solární panely, vytipováno mají zhruba stovku domů. Primátor také prozradil, že by rád, aby v Plzni vznikl městský holubník, který by pomohl s redukcí populace holubů ve městě.

„Může se to zdát jako banalita, ale holubník za málo peněz výrazně a humánně pomůže s redukcí holubí populace v Plzni. Díky holubníku se sníží počet holubů na střechách domů a městských památek, kde svým trusem poškozují nejen jejich fasádu. Holubník poskytne holubům zázemí, zároveň nám ale umožní odebrat jim část nakladených vajec a nahradit je umělými," doplnil primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky investice, projekty města, koalice, Roman Zarzycký, Pavel Bosák, Aleš Tolar, dostupné bydlení, městské byty, doprava, Americká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Domy na adrese Tylova 51 a 53 neznám, dům Resslova 13, okolo kterého často procházím, si revitalizaci (česky generální opravu) opravdu zaslouží. Doufejme, že do něj po té revitalizaci nebude opět nastěhováni ti cik.,.. pardon nepřizpůsobiví, kteří jej totálně zdevastovali.

Čtvrtek, 9. března 2023, 09:40Odpovědět

Záchrana Pekla, výstavba bytů i boj proti holubům, vedení Plzně představilo plánované projekty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.