Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO: Zchátralý Kulturní dům Peklo by po opravě mohl sloužit jako zázemí pro Plzeňskou filharmonii

Peklo je jedním z nejvýznamnějších kulturních objektů v Plzni. Již několik let je ale jeho stav natolik žalostný, že se tam žádné kulturní akce nepořádají. To by se do budoucna mělo změnit. O osudu kulturáku rozhodne mimo jiné i speciální pracovní skupina sestavená ze zástupců vedení města, kulturních institucí, architektů a památkářů. Vše je zatím ve fázi úvah. Padají například návrhy, aby tam našla zázemí Plzeňská filharmonie.

O koupi památkově chráněného objektu před časem nikdo zájem neprojevil. Součástí prodeje totiž byla i podmínka na opravu i užívání objektu. Kupující se měl zavázat k tomu, že v přesně stanovené době zajistí rekonstrukci objektu za účelem jeho následného užívání v souladu s kupní smlouvou. Jednou z dalších podmínek byla povinnost zachovat po dobu 20 let od kolaudace stavby velký sál s převažujícím celoročním využitím pro kulturní a společenské akce. Náklady na opravu se odhadovaly na stamiliony korun. Ta těchto podmínek se žádný zájemce nenašel. Město se teď Peklo pokusí opravit.

„Důležité je vžít se do role potenciálních návštěvníků, kteří budovu v budoucnu využijí. Peklo je svědkem kulturní historie Plzně a pokud se podaří ho opravit dle plánů, mělo by být výkladní skříní města,“ uvedl na druhém setkání pracovní skupiy technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Podle radní pro oblast kultury a památkové péče Elišky Bartákové (ANO) Plzeňané v rámci připomínek ke kulturní infrastruktuře města nejčastěji volali právě po záchraně Pekla, kde oceňovali hlavně dobrou akustiku a umístění v centru města. „Zatím jsme se shodli na tom, že v objektu by mohlo být například zázemí pro Plzeňskou filharmonii a měl by být zachován sál. Naším přáním je zprovoznit ho v nejbližších letech. Před námi je ještě ale mnoho práce, nyní jsme v základní fázi úvah, jak s tímto významným prostorem naložit,“ upozornila Bartáková.

Zchátralé městské lázně darovalo kraji Kulturní centrum Plzeňského kraje. Oprava přijde na 1,5 miliardy korun

Společnost Kulturní centrum Plzeňského kraje (KCPK), stoprocentně vlastněná krajem, darovala kraji objekt zchátralých městských lázní v Plzni včetně pozemků. Kraj chce lázně za 1,5 miliardy Kč přestavět na multikulturní centrum, hlavně na...

 

Soutěž na budoucí podobu kulturáku chce město vyhlásit v letošním roce. Tomu musí ale předcházet rozhodnutí pracovní skupiny, která rozhodne, jaký účel bude objekt plnit. Radnice už vyčlenila na opravu cenné budovy první miliony. „Šest milionů korun, půjde na projektovou přípravu, která souvisí s uvažovanou rekonstrukcí společenského sálu v objektu Pekla. Příprava bude navazovat na akci „Dělnický dům Peklo – Studie nového využití“, jež byla zpracována v roce 2013 a řešila kromě nového využití i novou přístavbu. Nový projekt by navázal zejména na provedené průzkumy, které je nezbytné aktualizovat," uvedl před časem Bosák. 

Na jaře 2018 začala částečná rekonstrukce, na kterou bylo z rozpočtu města Plzně vyčleněno 20 milionů korun. Cílem bylo zejména vybudování nového vytápění, rozvodů vody, kanalizace, provedení rekonstrukce toalet a výměna parket ve velkém sále. Brzy po zahájení prací se však zjistilo, že nad velkým sálem je poškozen strop a krov je napaden dřevokaznými houbami. Objekt byl tedy kvůli havarijnímu stavu uzavřen, jeho stav dál zhoršuje též vzlínající vlhkost. Velmi cenný je v objektu neorenesanční velký sál, který má velmi kvalitní akustiku, jednu z nejlepších v kraji. Plzni přitom chybí kvalitní koncertní sál.

KD Peklo patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Počátek stavby se datuje do roku 1894, velký sál v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905–1907. Vzhledem k tomu, že je KD Peklo památkově chráněným objektem, musí se veškeré stavební práce provádět se souhlasem památkářů. V rámci KD Peklo je pro veřejnost otevřeno Muzeum Patton Memorial Pilsen, které provozuje Plzeň – TURISMUS, příspěvková organizace.

FOTOGALERIE: Kulturní dům Peklo

Pondělí, 27. února 2023, 15:38

FOTOGALERIE: Kulturní dům Peklo, foto: Martin Pecuch
FOTOGALERIE: Kulturní dům Peklo, foto: Martin Pecuch

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky KD Peklo, rekonstrukce, kulturní dům Peklo, havarijní stav, pracovní skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zchátralý Kulturní dům Peklo by po opravě mohl sloužit jako zázemí pro Plzeňskou filharmonii  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.